ОСОБЕННОСТИ И ПСИХОКОРРЕКЦИЯ ОБРАЗА «Я» У ПОДРОСТКОВ С ДЕВИАНТНЫМ ПОВЕДЕНИЕМ : ОСОБЛИВОСТІ І ПСИХОКОРЕКЦІЯ ОБРАЗУ «Я» У ПІДЛІТКІВ З ДЕВІАНТНОЮ ПОВЕДІНКОЮ



Название:
ОСОБЕННОСТИ И ПСИХОКОРРЕКЦИЯ ОБРАЗА «Я» У ПОДРОСТКОВ С ДЕВИАНТНЫМ ПОВЕДЕНИЕМ
Альтернативное Название: ОСОБЛИВОСТІ І ПСИХОКОРЕКЦІЯ ОБРАЗУ «Я» У ПІДЛІТКІВ З ДЕВІАНТНОЮ ПОВЕДІНКОЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, виділено об’єкт і предмет дослідження, визначено наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи, наведено дані про апробацію основних положень дослідження, його результати і публікації з теми дисертації.


 Перший розділ – «Теоретичні основи дослідження образу Я у підлітків з девіантною поведінкою» – містить два підрозділи, у яких охарактеризовано теоретико-методологічні аспекти досліджень проблеми образу Я у підлітків з розладами поведінки та розладами особистості. У сучасній психології девіантну поведінку розглядають як поведінку особистості, що відхиляється від найбільш важливих соціальних норм і супроводжується її соціальною дезадаптацією.  Така  поведінка має деструктивний характер і є наслідком викривленого процесу соціалізації та перебудови ієрархії мотивів.


Дослідники виділяють такі основні чинникі, що лежать в основі формування девіантної поведінки:


–  соціальні чинники, до яких відносять зображення насильства у творах мистецтва і засобах масової інформації, вживання алкоголю і наркотиків, вплив однолітків, причини  шкільної неуспішності, психологічну атмосферу в сім'ї;


– психологічні чинники, серед яких можна виділити особистісні особливості підлітків, специфіку їх характеру і темпераменту, а також  наявність акцентуації характеру і розладів особистості;


– біологічні чинники, які включають генетичну схильність до протиправної поведінки.


Встановлено, що існує певний зв’язок між девіантною поведінкою та індивідуальними властивостями особистості. Зокрема, найбільш значущими є емоційно-вольові порушення: збудженість, конфліктність, емоційна нестійкість (Ю. А. Клейберг, 2007; В. А. Татенко, 1988; О. В. Змановська, 2004); порушення ціннісно-смислової сфери (Л. Ф. Шестопалова, 2003; Т. А. Перевозна, 1997; ); наявність акцентуацій характеру (А. Є. Лічко, 1995; В. Т. Кондрашенко, 2004;  В. М. Кузьмінов, 1999). Такі особистісні характеристики ускладнюють спілкування  підлітків із соціумом, що призводить до порушень стосунків між підлітками та  дорослими і,  у свою чергу, зумовлює соціальну  дезадаптацію (Н. Ю. Максимова, 2000, 2001, 2003; І. В. Жданова, 1996 та ін.).  Таким чином, девіація як форма поведінки, що відхиляється від норми, знаходиться в прямій залежності від особистісних характеристик, які направляють, детермінують і забезпечують реалізацію девіантної поведінки ( А. Є. Лічко, 1995; В. Т. Кондрашенко, 2004; Н. Ю. Максимова, 2001, 2003; С. Д. Максименко, О. П. Карпова, 2003;  Л. Ф. Шестопалова, 2003;  А. М. Кожина, 2001).


Однак усі ці дослідження девіантної поведінки та ії детермінант недостатньо розкривають механізми формування самосвідомості, особливості самооцінки та образу Я підлітків з розладами поведінки. Ефективна саморегуляція поведінки неповнолітнього забезпечується розвиненою самосвідомістю, яка активно формується й оформляється саме в підлітковому віці.  Порушення у формуванні образу Я яскраво помітні саме за порушеннями поведінки.


 У сучасній психології особлива увага звертається на вивчення різних психологічних феноменів та їх зв'язків з образом Я особистості (М. І. Борішевський, 1988;  Г. С. Костюк, 1988; О. Т.Соколова, 1989, 2005; Г. В. Ложкін, 2004;  Н. Ф. Шевченко, 2007;  А. Ю. Рождественський, 2004;  І. І. Чеснокова,1977, 2001;  К. О. Абульханова - Славська, 1999). Аналіз сучасних досліджень образу Я у підлітків свідчить про неоднозначність його  трактування. Так поняття самооцінки та образу Я або ототожнюються, або розмежовуються. При цьому під поняттям самооцінки розуміється сукупність уявлень про себе, а образ Я описується як Я-концепція, сукупність різних самооцінок, ставлень до себе, самопереживань.


Отже, доцільним є вивчення особливостей образу Я неповнолітніх, тому що образ Я опосередковує поведінку і за його недостатньої сформованості  або викривленості поведінка буде відхилятися від соціальної норми.


На нашу думку, образ Я слід розглядати як образ свідомості згідно з поглядами  О. Ш. Тхостова, який вивчав внутрішню картину хвороби як образ свідомості.


В парадигмі діяльнісного  підходу у психології у структурі свідомості виділено чотири складники:


1)    чуттєва тканина, аналогом якої виступають феномени емоційної сфери та сенсорні процеси;


2)    означення першого рівня, аналогом якого є створення цілісних образів для віддзеркалення  опосередкованої мовою реальності;


3)    означення другого рівня, аналогом якого є віддзеркалення уявлень про себе у формі узагальнення та абстрагування, виділення загальної схеми явища цілісної концепції;


4)    значущість як смислова конструкція, структурний елемент свідомості та самосвідомості.


Таким чином, до структури образу Я вводимо такі складники як означення першого рівня та означення другого рівня. Усі аспекти цього образу (тілесний і соціальний образи, образ себе як особистості) мають чотири компоненти: особистісний смисл, чуттєву тканину, означення першого та другого рівня.


Самосвідомість підлітка є не стільки кінцевим продуктом психічного відзеркалення самого себе, скільки процесом самоусвідомлення, тому під час розгляду етапів такого самоусвідомлення слід розглядати  процес категоризації, протікання якого є основною умовою нормального психічного функціонування особистості.


 На першому плані в структурі свідомості розміщують чуттєву тканину, що в емоційних і сенсорних феноменах містить інформацію про тіло суб'єкта, про роботу його сенсорних органів. У клінічній психології є широкий спектр досліджень усіляких порушень, які беруть участь у формуванні схеми тіла, що свідчить про те, що тілесна ідентичність є основою для побудови образу Я і формується шляхом створення категорій, які відображають істотні ознаки тілесної організації особистості. Означення є другою структурною складовою свідомості і самосвідомості як усвідомлення себе самого. Соціальний аспект образу Я відображає тенденцію особистості при позначенні власної внутрішньої реальності використовувати соціальний досвід. Ставлення особистості  до уявлення про своє місце у світі додає кожному акту осмислення об'єктивної реальності суб'єктивного відтінку, так званої особистісної значущості.  Сукупність особистісних значущостей  складає особистісний аспект образу Я.


Відомо, що поведінка є адекватною в тому випадку, коли особистість має можливість отримувати інформацію про ефективність її дій та вчинків у мінливих умовах життєдіяльності. Недостатність зворотного зв’язку між зовнішньою об'єктивною і суб'єктивною реальностями призводить до неадекватності поведінки в реальній ситуації.


У нормі підлітки фіксують свої відмінності на рівні тілесної організації, а соціум впливає на сприйняття цих відмінностей шляхом культурно напрацьованих знаків, символів, інших засобів категоризації. Процес усвідомлення, виділення відмінностей протікає постійно, що й забезпечує лабільність внутрішньої картини світу підлітка.


Порушення поведінки призводять до того, що підліток не може користуватися соціально опосередкованими засобами вираження внутрішнього особистісного досвіду. Підліток виражає протест проти необхідності дотримання правил і норм суспільного життя. Відхилення у формуванні соціального аспекту образу Я призводять до порушення категоризації, що, у свою чергу, зумовлює неможливість адекватного формування особистості. Підліток не задоволений собою і шукає можливості для створення стабільного образу Я, може вдаватися до ідентифікації з певною групою.


Таким чином, в структурі образу Я для вивчення детермінант девіантної поведінки виокремлюємо такі компоненти, які відображають міжособистісні характеристики цього образу, а саме:


1)    ставлення до власного тіла (зовнішність як атрибут самопред’явлення себе іншим);


2)     стосунки з  людьми, що оточують (соціальне відчуття приналежності);


   3) ставлення до себе та до своїх особистісних характеристик (особистісні характеристики).


Зазначені аспекти складають структурно-динамічну організацію образу Я. У структурі цього образу виділено чотири складники: чуттєву тканину, особистісну значущість, означення першого та другого рівня. Його динамічні аспекти опосередковані наявністю у свідомості уявлень про себе в часі (от минулого через теперішнє до майбутнього).


Другий розділ – «Емпіричне дослідження особливостей образу Я у підлітків з девіантною поведінкою» – присвячено аналізу результатів психодіагностичного дослідження самосвідомості підлітків-делінквентів та підлітків з розладами поведінки. Згідно з поставленою метою та завданнями дослідження обґрунтовано вибір психодіагностичних методик і визначено хід емпіричного дослідження, який включає три етапи:


1) вивчення рівня психопатизації та невротизації з використанням  опитувальника РНП для діагностики наявності психопатизації та невротизації.


Виявлено, що підлітки з розладами поведінки та підлітки-делінквенти у порівнянні зі здоровими підлітками мають за шкалою психопатизації негативні оцінки, що свідчить про наявність відхилення за цією шкалою. Саме таких підлітків включено до досліджуваних груп.(рис.1). У підлітків-делінквентів та у підлітків з розладами поведінки виявлено негативні оцінки, що свідчить про наявність таких психологічних характеристик, як байдужість до думки навколишніх, прагнення виділитися серед оточуючих, лицемірство, підвищене самолюбство, дратівливість.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины