ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЭФФЕКТИВНОСТИ СОВМЕСТНОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ОПЕРАТОРОВ ВОЙСК ПРОТИВОВОЗДУШНОЙ ОБОРОНЫ : ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРІВ ВІЙСЬК ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ



Название:
ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЭФФЕКТИВНОСТИ СОВМЕСТНОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ОПЕРАТОРОВ ВОЙСК ПРОТИВОВОЗДУШНОЙ ОБОРОНЫ
Альтернативное Название: ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРІВ ВІЙСЬК ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено ступінь її розробки і зв'язок з науковими програмами, визначено мету, об'єкт, предмет і завдання дослідження, теоретико-методологічну основу та методи дослідження, сформульовано наукову новизну, теоретичне і практичне значення дисертаційної дослідження, визначено особистий внесок автора в отримані результати, наводяться відомості щодо апробації результатів роботи, її структури й обсягу.


У першому розділі «Теоретичний аналіз проблеми спільної діяльності операторів» встановлено, що більшість вітчизняних і зарубіжних дослідників схильні розглядати процес спільної діяльності і психологічну сумісність в діалектичному взаємозв’язку і взаємозумовленості. Підвищення рівня психологічної сумісності, на їх думку, є важливою умовою забезпечення ефективної спільної діяльності. Психологічну сумісність вони розглядають як психологічне явище, зумовлене психофізіологічними, соціально-психологічними і психологічними характеристиками осіб, що виконують спільну діяльність. Психологи С.П. Бочарова, О.І Донцов, О.В. Землянська, Б.Ф. Ломов, С.Д. Максименко, М.М. Обозов, В.Б. Ольшанський, О.В. Петровський, Л.Д. Столяренко, М.І. Шевандрін, М.Г. Ярошевський, Р. Вінч, М. Шоу, В. Шутц дотримуються думки, що при аналізі сумісності потрібно враховувати її основні види, які в поведінці людей діють інтегративно та зумовлюються за своїм змістом і проявом. Ними визначається психофізіологічна, психологічна та соціально-психологічна сумісність.


Методом теоретичного аналізу встановлено, що до особливостей психофізіологічної сумісності слід відносити: відповідність типу нервової системи, фізичну витривалість, сенсомоторну узгодженість, рівень розвитку яких забезпечує успішну взаємодію людей у тих видах діяльності, в яких чутливість аналізаторної системи є вирішальною.


Психологічна сумісність визначається близькістю рівня інтелектуального розвитку, професійної підготовки, психічних пізнавальних процесів, мотивації, установок, особистісних властивостей. Вона передбачає відносини людей з такими особистими властивостями, які сприяють успішному виконанню професійних завдань.


Соціально-психологічна сумісність характеризується взаємодією поглядів, переконань, єдністю професійних інтересів, ціннісних орієнтацій. Наявність цих елементів об'єднує людей, перш за все в тих випадках, коли взаємодія має тривалий характер, особливо в умовах операторської діяльності, яка включає підвищену відповідальність. Сумісність, що виникає в цих умовах, характеризується глибинними змістовними аспектами взаємодії операторів і сприяє ефективності їхньої діяльності.


Проведений аналіз досліджень показав, що, не зважаючи на наявність сучасних високоавтоматизованих і надійних систем, головною ланкою, яка забезпечує їхнє функціонування на бойовому чергуванні, є фахівці - оператори. Несення бойового чергування є надто відповідальним видом військової діяльності, який висуває особливі вимоги до тренованості, психологічної стійкості, працездатності операторів, сумісності, тобто тих основних факторів, які впливають на ефективність спільної діяльності. В розділі аналізується спільна діяльність операторів військ Протиповітряної оборони, представлена професіограма спеціальностей радіотехнічного та зенітно-ракетного профілю, в яких відображені особливості та вимоги до цих спеціальностей та виділені професійно важливі якості операторів. Ці якості є основою підбору та комплектування бойових змін і розрахунків операторів, що несуть бойове чергування.


Результати теоретичного аналізу дозволили виділити та згрупувати зовнішні і внутрішні стрес-фактори, які постійно чи періодично впливають на ефективність спільної діяльності. До зовнішніх віднесено ті фактори,. які характеризують умови та організацію діяльності операторів. Ці фактори  мають об'єктивний характер. Ступінь їх впливу на ситуацію опосередковується внутрішніми факторами, які залежать від стану оператора, його індивідуальних особливостей. Встановлено, що вони викликають у операторів психічні стани напруги, тривожності, стомлення, переживань, які ускладнюють їх активність, знижують ефективність спільної діяльності, особливо там, де низький рівень психологічної сумісності.


Таким чином, проведений аналіз психологічних робіт вказує на те, що підвищення ефективності спільної діяльності операторів вимагає достатнього рівня їхньої психологічної сумісності, врахування її компонентів і особливостей, зниження негативних наслідків впливу стрес-факторів під час виконання складних завдань на бойовому чергуванні. 


У другому розділі «Дослідження психологічної сумісності операторів в процесі спільної діяльності» визначались і обґрунтовувались значущі компоненти психологічної сумісності. Дослідженням встановлено, що внутрішньогрупові міжособистісні відносини значною мірою визначаються психологічною сумісністю операторів, яка залежить від взаємозв’язку багатьох компонентів, що входять до її структури, а також особливостей їхнього прояву. Нами встановлено більше 25 компонентів психологічної сумісності. Така кількість компонентів ускладнює визначення її структури. Методом експертної оцінки проведений відбір найбільш значущих компонентів, якими є: відповідність типологічних і характерологічних особливостей операторів; позитивні внутрішньогрупові відносини (взаєморозуміння і взаємопідтримка); адаптація до умов діяльності; статутні міжособистісні відносини; міжособистісна привабливість; ціннісно-орієнтаційна єдність; задоволеність спільною діяльністю. Також були встановлені показники кожного з цих компонентів, рівень розвитку яких дозволяє судити про рівень розвитку компонента в цілому.


Як випливає з результатів дослідження, одним із значущих компонентів психологічної сумісності є відповідність типологічних і характерологічних особливостей операторів, яка складається з двох взаємопов'язаних складових: особливостей їхнього темпераменту і характеру.


У ході дослідження увага приділялась вивченню впливу поєднання особливостей темпераменту на ефективність спільної діяльності та психологічну сумісність операторів. З цією метою використовувалась методика Г. Айзенка. Результати свідчать, що серед випробовуваних, які успішно вирішують завдання, 30 пар – (22,3%) мають високий рівень психологічної сумісності. Вони мають переважно протилежні риси темпераменту (EN IS, ES IN), коли збудливість холерика гаситься спокоєм флегматика, а знижений тон настрою меланхоліка компенсується життєрадісністю сангвініка. Вони повною мірою доповнюють один одного і мають стабільні результати в спільній діяльності. Пари, які були суміжними на крузі Г. Айзенка (таких виявилася 41 пара – 31,5%), демонстрували середній рівень сумісності. Вони добре працюють, але у деяких випадках у них можуть виникати проблеми. Так, у парі (ENIN) холерик – меланхолік буває присутня протилежність від проявів активності до повної пасивності, а недостатня емоційна стабільність може періодично викликати конфлікти. Пари (INIS) меланхолік – флегматик інколи демонстрували безініціативність, відчуженість один від одного. Пари (ENES) холерик-сангвінік часто з'ясовують, хто в парі головний, а пари (ISES) флегматик – сангвінік виявляються глухими до почуттів і думок один одного. Пари, в  яких переважали однакові прояви темпераменту (60 пар – 45,9%), характеризуються низькою сумісністю. Їм завжди чогось не вистачає: двом холерикам – спокою, сангвінікам – чутливості і послідовності, меланхолікам –бадьорості, енергії, двом флегматикам – ініціативи, швидкості.


Другою складовою даного компонента є риси характеру операторів. Вплив їх особливостей на психологічну сумісність досліджувався за допомогою методики Р. Акоффа і Ф. Емері. Встановлено, що з 131 досліджуваної пари високий рівень сумісності мають 32 пари – 24,4%, середній рівень 48 пар – 36,6% і низький рівень 51 пара – 39,0%. Останній показник дає підстави стверджувати, що рівень розвитку психологічної сумісності недостатній. Він не дозволяє таким парам виконувати поставлені завдання з необхідною ефективністю і вказує на необхідність її оптимізації. За результатами дослідження встановлено оптимальне сполучення основних типів характерів операторів для підвищення ефективності спільної діяльності. Таким чином, оператори з підібраними типологічними і характерологічними особливостями більш ефективно виконують спільні завдання на бойовому чергуванні.


Наступним компонентом психологічної сумісності єє позитивні внутрішньогрупові відносини операторів. Дослідженням встановлено, що максимальний позитивний вплив на психологічну сумісність та ефективність спільної діяльності здійснюють показники: взаєморозуміння – 8,2 бала; згода з позицією і способами досягнення мети по 8,0 бала;  взаємопідтримка – 7,9 бала; дружні відносини – 7,4 бала; адекватність оцінки ситуації – 7,3 бала. Основне місце серед цих показників займає взаєморозуміння, яке виникає на підставі прояву адекватних бажань, інтересів, відносин. Загальна адекватність взаєморозуміння, як показали результатиопитування, вище в дружніх парах (72%), порівняно з приятельськими (66%) і несумісними парами (48%). Важливе місце в цьому компоненті займає злагода взаємодіючих осіб. Без згоди, хоча б зовнішньої, неможлива співпраця, а у взаємостосунках виникає несумісність.


 Таким чином, взаєморозуміння, взаємопідтримка і злагода є основними показниками компоненту позитивні внутрішньогрупові відносини, рівень розвитку яких впливає як на сумісність, так і на ефективність спільної діяльності операторів.


Значущим|поважних| компонентом психологічної сумісності є|з'являється,являється| адаптація до умов діяльності. Психологи розглядають два основних вида адаптації – професійну і соціально-психологічну. На думку експертів, найбільший|поважним| вплив на адаптацію операторів здійснюють такі показники, як: |з'являється,являється|прийняття|прийняття,приймання| групових норм поведінки, традицій, цінностей – 7,7 бала, рівень професійної підготовленості – 7,6 бала, швидкість і якість освоєння спеціальності – 7,5 бала. Опитування|опитування| показало, що 80 % респондентів вважають|лічить|, що процес адаптації операторів до умов діяльності знаходиться|перебуває| у взаємозв'язку з|із| розвитком їхньої психологічної сумісності й ефективністю спільної діяльності.


Важливим компонентом психологічної сумісності операторів є|з'являються,являються| статутні міжособистісні відносини. Вони побудовані|споруджені| на вимогах статутного порядку|ладу|,|суворої| військової|воїнської| дисципліни, беззаперечного підпорядкування|підкорення| підлеглих командирам. Провідне місце в цьому компоненті займають|позичають,посідають| показники: шанобливе ставлення до особи|особистості| – 7,7 бала, дотримання правил військової|воїнської| ввічливості і військового товариства – 7,65 бала, |суворого| статутний порядок|ладу| – 7,5 бала. Таким чином, статутні міжособистісні відносини є тим компонентом, який регулює групову поведінку, що впливає на психологічну сумісність та ефективність спільної діяльності операторів.


Наступним значущим компонентом психологічної сумісності є міжособистісна привабливість. Її основними показниками є:|з'являються,являються| симпатії-антипатії, адекватність оцінки особою А особи Б, як остання сама себе оцінює – 8,25 бала,  схожість в установках, цілях, інтересах – 8,2 бала, схожість в оцінках значущих об'єктів – 7,9 бала. Взаємна симпатія як позитивна емоційна|емоціональна| установка є результатом і умовою психологічної сумісності двох осіб. 67 % респондентів вказали, якщо оператори відчувають взаємні симпатії і тяжіння, то під час виконанні спільної діяльності вони діють більш результативно, що характерно|вдача| для звичайних|звичних| умов діяльності. Разом із тим, 59 % респондентів відзначали, що в складних умовах привабливість нерідко|незрідка| відходить|вирушає| на другий план, оскільки гострота|дотеп| зовнішніх проблем, складність ситуації примушує|заставляє| відвернутися від особистих|особових| переживань|вболівань|, недостатньо позитивного відношення|ставлення| до партнера і об'єднати з|із| ним зусилля для їхнього подолання|здолання|. Таким чином, розвиток даного компонента потребує постійного психологічного забезпечення зі сторони командирів, які, підтримуючи належні міжособистісні відносини операторів, сприяють ефективності спільної діяльності.


Значущим компонентом психологічної сумісності операторів визначена їхня ціннісно-орієнтаційна єдність, яка детермінує міжособистісні відносини, виступає джерелом підвищення ефективності спільної діяльності. На думку експертів, максимальний вплив на ефективність спільної діяльності операторів і їхню психологічну сумісність здійснюють такі показники, як: ступінь збігу шляхів досягнення мети – 8,1 бала; збіг позицій, оцінок і відношення до значущих цінностей –  8,0 бала; ступінь збігу інтересів і потреб – 7,9 бала; ступінь збігу групових цілей –7,45 бала. Велике значення мають ступінь збігу установок, особистих цілей; єдине розуміння завдань спільної діяльності, єдність оцінки умов життєдіяльності. 68% респондентів вважають важливими для психологічної сумісності  та ефективності спільної діяльності операторів саме ті цінності, які за результатами дослідження мали найбільший бал.


Важливе місце в структурі психологічної сумісності займає такий компонент, як  задоволеність спільною діяльністю, який відображає загальний стан психологічного клімату в групі. Найбільший вплив на ефективність спільної діяльності і психологічну сумісність операторів здійснюють такі його показники, як задоволеність взаємостосунками з партнерами, з командуванням – 7,75 бала, а також задоволеність результатами спільної діяльності – 7,7 бала і стилем роботи командирів – 7,5 бала. Здатність долати стрес, впевнено й ефективно діяти на бойовому чергуванні за рахунок високих професійних якостей визначає взаємопов'язаний вплив на прояв задоволеності результатами спільної діяльності і відповідно на розвиток психологічної сумісності, про що свідчить – 7,55 бала, виставлені експертами цьому показнику. Виходячи з отриманих результатів, слід зробити висновок, що між задоволеністю спільною діяльністю операторів і ефективністю спільної діяльності спостерігається прямий причинно-наслідковий зв'язок.


 


Велика увага в дослідженні приділялась вияву психологічних факторів, які визивають психологічну несумісність. До них віднесені фактори: інтелектуальний, комунікативний, мотиваційний, етичний, демографічний, військово-професійний, культурно-побутовий. Дослідженням встановлено, що невчасне усунення|не своє     вказаних причин призводить|призводять,наводять| до зародження несумісності операторів, що в свою чергу знижує ефективність спільної діяльності.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины