ВПЛИВ МОДУЛЯТОРІВ СИНТЕЗУ ОКСИДУ АЗОТУ НА ПРОЯВИ ХРОНІЧНОЇ ГІПОКСІЇ, ВИКЛИКАНОЇ МОНООКСИДОМ ВУГЛЕЦЮ, ТА ХРОНІЧНОЇ ГІПОКСІЇ ЗАМКНЕНОГО ПРОСТОРУ : ВЛИЯНИЕ модулятор СИНТЕЗА ОКСИДА АЗОТА НА ПРОЯВЛЕНИЯ хронической гипоксии, вызванной монооксида углерода, И хроническая гипоксия замкнутом пространстве



Название:
ВПЛИВ МОДУЛЯТОРІВ СИНТЕЗУ ОКСИДУ АЗОТУ НА ПРОЯВИ ХРОНІЧНОЇ ГІПОКСІЇ, ВИКЛИКАНОЇ МОНООКСИДОМ ВУГЛЕЦЮ, ТА ХРОНІЧНОЇ ГІПОКСІЇ ЗАМКНЕНОГО ПРОСТОРУ
Альтернативное Название: ВЛИЯНИЕ модулятор СИНТЕЗА ОКСИДА АЗОТА НА ПРОЯВЛЕНИЯ хронической гипоксии, вызванной монооксида углерода, И хроническая гипоксия замкнутом пространстве
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріали та методи дослідження. Дослiдження проведено на 264 білих щурах-самцях лінії Wistar з масою тіла 120-150 г, яких утримували на стандартному рацiонi вiварiю. Робота виконувалася згідно з правилами європейської конвенції про гуманне відношення до лабораторних тварин (European convention the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes – Consil of Europe. Strasbourg – 1986) та „Загальних принципів експериментів на тваринах”, ухвалених Першим національним конгресом з біоетики (Київ, 2000). Комісією з питань біоетики Тернопільського державного медичного університету (протокол № 8 від 05.10.2005р.) порушень морально-етичних норм при проведенні науково-дослідної роботи не виявлено.


Хронічну гіпоксію замкненого простору (ГЗП) спричиняли утриманням тварин у замкненому просторі по 15 хв щоденно, упродовж 7 та 14 днів. Хронічну гемічну гіпоксію (СОГ) викликали за допомогою пристрою власної конструкції для інгаляційного затруєння тварин монооксидом вуглецю (СО), утримуючи тварин у замкненому просторі при концентрації СО 9000 мг/м3 та експозиції 15 хв щоденно, упродовж 7 та 14 днів (Л.А. Тиунов, В.В. Кустов, 1980).


Експериментальну корекцію обох гіпоксичних станів проводили за допомогою таких речовин: попередник синтезу оксиду азоту (NO)               L-аргініну гідрохлорид (“Sigma”, США) – по 25 мг/кг внутрішньоочеревинно (В.Ф. Сагач, 1999); неселективний блокатор         NO-синтази – N-нітро-L-аргінін (“Oldrich. Chem. Co.”, Англія) – по 10 мг/кг внутрішньоочеревинно (Б.В. Смирин, 2000); відносно селективний блокатор NO-синтази аміногуанідин (ООО „Химлабораторреактив”, Київ) – по 10 мг/кг внутрішньоочеревинно (Isobe M. et al., 1999); глутаргін (L-аргініну-   L-глутамат) (Фармацевтична компанія “Здоров’я”, м. Харків) – по 45 мг/кг маси в еквімолярній дозі у перерахунку на L-аргінін, внутрішньоочеревинно та по 1,0 г/кг маси внутрішньошлунково (Ю.В. Меркулова, Л.А. Чайка, 2003); глутамінова кислота (Фармацевтична компанія “Здоров’я”, м. Харків) – по 20 мг/кг маси в еквімолярній дозі у перерахунку на глутаргін, внутрішньоочеревинно; фенітоін (Київський вітамінний завод) – по 30 мг/кг внутрішньошлунково (А.Г. Коноплянников и др., 1999); “еталонний” антигіпоксант – бемітил (Київський вітамінний завод) – в дозі 0,6 г/кг внутрішньошлунково (Л.И. Бугаева и др., 2000). Всі речовини вводили один раз на добу, за 30 хв до моделювання гіпоксії, упродовж 7 та 14 днів.


Виведення тварин з досліду проводили під тіопенталовим наркозом на 8-й та 15-й дні експерименту, через 24 години після останнього епізоду затруєння.


Для дослідження використовували гомогенати печінки, мозку, сироватку крові, гепаринізовану кров.


Процеси вільнорадикального окислення оцінювали за вмістом ТБК-активних продуктів (ТБП) (Л.И. Андреева, Л.А. Кожемякин, 1988), та гідроперекисів ліпідів (ГПЛ) (В.Б Гаврилов, М.И.Мишкорудная, 1983). Стан антиоксидантної системи оцінювали за активністю супероксиддисмутази (СОД) (С.Чевари и соавт., 1985) і каталази (КАТ) (М.А. Королюк і співавт., 1988), кількістю відновленого глутатіону (G-SH) (G.L. Ellman, 1959). Про стан енергозабезпечувальних процесів мітохондрій робили висновок за активністю сукцинатдегідрогенази (СДГ) (Н.Д. Ещенко, Г.Г. Вольский, 1982) та цитохромоксидази (ЦХО) (Р.С. Кривченкова, 1977). Вміст NO2(стабільного метаболіту NO) визначали за методом Гріса (Е.А. Орлова, 2002), кількість сечовини у крові – за реакцією з діацетилмонооксимом (В.Г. Колб, В.С. Камышников, 1976) рівень карбоксигемоглобіну (HbCO) за методом Л.П. Букіної та Л.І. Ушакової (1979), толерантність тварин до фізичного навантаження встановлювали у тесті з плаванням (C.И. Гончаров, С.А. Кузьменко, 1991).


 Всі числові результати піддавали статистичній обробці з використанням середньої арифметичної (М), похибки середньої арифметичної (m), критерію Ст’юдента (t). Для розрахунків використовували комп’ютерну програму Excel.


 


РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ


Стан прооксидантно-антиоксидантної системи і активність мітохондріальних ферментів у печінці та мозку щурів при хронічній гіпоксії замкненого простору та хронічній інтоксикації монооксидом вуглецю. Встановлено, що при ГЗП і при СОГ відбувається активація вільнорадикальних процесів у внутрішніх органах тварин. Так, при СОГ у печінці зростає вміст ГПЛ на 15 і 19 % , у мозку на 9 і 14 %, кількість ТБП у печінці збільшується на 17 і 22 %, у мозку на 12 і 18 %  відповідно до термінів дослідження у порівнянні з щурами з ГЗП. У тварин з ГЗП інтенсивність процесів ліпопероксидації також наростає у порівнянні з інтактними тваринами.


Водночас, ефективність пошкоджувальної дії вільнорадикальних продуктів залежить не лише від інтенсивності їх утворення, але й від потужності антиоксидантної системи (АОС) (Ю.В. Данилович, 2001). Результати наших досліджень доводять, що відбувається зменшення активності АОС.


 


Так, при ГЗП активність СОД зменшується у гомогенатах печінки на 13 і 19 %, у гомогенатах мозку на 16 та 20 % відповідно на 8-й і 15-й дні досліду; функціональна здатність КАТ знижується у печінці на 9 і 13 %, у мозку на 10 і 17 % відповідно. При СОГ відбувається подальше пригнічення АОС – активність СОД зменшується у печінці на 13 і 14%, у мозку на 16 та 17 %, КАТ – на 12 і 11% у печінці та на 13 і 21 % у мозку відповідно до термінів експерименту. Як відомо, активація вільнорадикального окислення неминуче призводить до підвищення проникності мембран, дезорганізації біоенергетичних процесів у клітинах, що, у свою чергу, негативно позначається на інтенсивності енергозалежних процесів клітинного обміну (Л.Д. Лукьянова, 1997, 2003; Ю.В. Данилович, 2001). Як видно з результатів, представлених у таблиці 1, при обох видах гіпоксії відбуваються зміни електронотранспортної функції дихального ланцюга мітохондрій, про що свідчить зниження активності СДГ при СОГ у печінці на 11 і 14 %, у мозку на 12 і 10 %, а при ГЗП у печінці на 8 і 12 %, у мозку на 17 і 25 % відповідно на 8-й і 15-й дні досліду. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины