МЕХАНИЗМЫ ФОРМИРОВАНИЯ АДАПТИВНОЙ ФИНАНСОВОЙ СТРАТЕГИИ ПРЕДПРИЯТИЙ МАЛОГО БИЗНЕСА




  • скачать файл:
Название:
МЕХАНИЗМЫ ФОРМИРОВАНИЯ АДАПТИВНОЙ ФИНАНСОВОЙ СТРАТЕГИИ ПРЕДПРИЯТИЙ МАЛОГО БИЗНЕСА
Альтернативное Название: МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ АДАПТИВНОЇ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО БІЗНЕСУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, предмет, об’єкт і методологію дослідження, наукову новизну, теоретичну значимість роботи та практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі «Методологічні основи формування фінансової стратегії підприємств малого бізнесу» розглянуто актуальні проблеми функціонування малих підприємств в Україні, проаналізовано підходи щодо удосконалення фінансових аспектів управління ними. На основі системного аналізу розвитку малого бізнесу в сучасних умовах удосконалено підхід до формування фінансової стратегії підприємств малого бізнесу на основі контролінгу та системної динаміки, які забезпечують підприємству розвинуту динамічну гнучкість.


У роботі ПМБ розглядається як підприємство зі специфічними структурними і функціональними особливостями: відсутністю значних основних фондів, залежністю від впливу зовнішнього середовища, обмеженою кількістю власників. Не дивлячись на те, що у останні роки кількість ПМБ зростає, частка їх обсягу у загальнії вартості реалізованої продукції в Україні неухильно знижується, що ілюструє рис.1.


Важливою соціально-економічною особливістю ПМБ виступає те, що такі підприємства ґрунтуються на особистій праці власника, його сім'ї, або використанні найманої праці в поєднанні з виробничою та управлінською діяльністю власника або членів його сім'ї. Мале підприємництво формує особливий сектор економіки, який представлено сукупністю ПМБ, що є специфічною суспільною формою дрібнотоварного виробництва та сфери послуг.


Таким чином, ПМБ характеризується особливою формою виробництва товару і послуг, і в цьому розумінні воно збігається з поняттям «малий бізнес».


З іншого боку, мале підприємництво як вид підприємницької діяльності пов'язане із функціонуванням його суб'єкта - власника. Підприємець як власник оборотного й основного капіталу є суб'єктивним організаційним чинником відтворювального процесу, здатним на ініціативній та інноваційній основі, при повній економічній відповідальності в умовах ризику, ефективним способом поєднувати всі чинники відтворення, забезпечуючи підприємству додатковий прибуток.


Система інституціональних структур, що безпосередньо впливають на становлення і функціонування малого підприємництва, формує його зовнішнє середовище, яке можна представити як сукупність наступних груп:


- сукупність ринків: ресурсних (засобів виробництва, інформації, робочої сили, фінансових ресурсів) і збутових;


-  ринкові інститути (державні і фінансово-кредитні);


-  види суспільних відносин (правові, соціально-культурні, політичні);


- соціально-економічні процеси та явища (економічна кон'юнктура, екологія, науково-технічний прогрес, структура народного господарства і т.ін.); засоби державної підтримки малого підприємництва.


Актуальність проблеми синтезу стратегічних та тактичних механізмів фінансового менеджменту обумовила необхідність удосконалення концепції формування фінансової стратегії ПМБ та створення гнучкої системи його фінансового менеджменту як методологічної основи для підвищення ефективності функціонування ПМБ. Удосконалена концепція має поєднувати принципи, мету й особливості фінансової системи ПМБ, її реалізація буде сприяти розвитку нових механізмів прийняття управлінських рішень на основі:


формальних методів моделювання;


управління договірною діяльністю ПМБ на базі методології структурного аналізу;


інтеграції підсистем фінансового менеджменту;


удосконалення маркетингового потенціалу ПМБ.


Стратегічне управління ПМБ повинно передбачати:


стратегічний аналіз стану зовнішнього середовища та його впливу на ціль та стратегію управління ПМБ;


оцінку та аналіз виробничого потенціалу ПМБ та його відповідності вимогам ринків;


удосконалення фінансово-економічного механізму роботи ПМБ;


формування ефективної стратегії управління ПМБ;


реорганізацію системи управління ПМБ, адаптацію цілей та стратегії ПМБ до вимог зовнішнього середовища;


трансформацію фінансових механізмів управління ПМБ на базі принципів моніторингу та контролінгу.


Схему концепції формування фінансової стратегії підприємства на базі методів адаптивного управління, яку узгоджено з особливостями умов функціонування підприємств малого бізнесу, представлено на рис.2.


ПМБ в рамках удосконаленої концепції повинно вирішувати наступне коло стратегічних завдань:


моніторинг зовнішнього середовища та стану підприємства;


розробка альтернативних стратегічних проектів управління станом та поведінкою ПМБ на всіх етапах його життєвого циклу;


аналіз динаміки ПМБ у напрямку окресленої стратегічної мети.


Концепція обумовлює виділення і дослідження функціональних взаємозв'язків в фінансовій діяльності ПМБ, виступає методологічною основою для синтезу таких фінансових механізмів у системі управління ПМБ:


стратегічного механізму руху фінансових потоків;


тактичного імітаційного механізму управління фінансовою діяльністю;


механізму укладання комерційних контрактів для здійснення фінансового планування.


Впровадження механізмів стратегічного і тактичного управління, що складають дану концепцію, дозволяє створити реальні умови для вироблення ефективної фінансової політики, вирішити задачі підвищення ефективності виробництва, мінімізувати загальні витрати ПМБ та заощадити обігові кошти для розвитку підприємства.


У другому розділі «Механізми формування адаптивної фінансової стратегії підприємств малого бізнесу» представлено комплекс моделей та механізмів управління фінансами підприємств малого бізнесу, розроблених з застосуванням методів системної динаміки та адаптивного управління, обґрунтовано необхідність взаємозв'язку маркетингового потенціалу підприємства і його фінансової стратегії.


Удосконалення фінансової підсистеми ПМБ іде шляхом використання методів системної динаміки для аналізу руху коштів.


В рамках стратегічного механізму руху фінансових потоків встановлюються певні рівні основних фінансових показників: потреба ПМБ у фінансових ресурсах ; прогноз надходження фінансових ресурсів ; обсяг наявних коштів на розрахунковому рахунку , а також визначається обсяг витрат на їх залучення, зведений до величини місячного надходження коштів  при ставці дисконтування .


Для кожного інтервалу  періоду  ці показники певним чином описують статику процесу фінансової діяльності ПМБ, що дозволяє системі управління приймати й оцінювати відповідні рішення для -го інтервалу в цілому. Однак реальна динамічність трьох виділених підпроцессів висуває вимоги до підвищення адекватності їх розрахунку в динаміці. Дійсно, використання функціональних описів цих елементів у вигляді рядів динаміки  дозволяє суттєво підвищити оперативність і точність фінансових рішень. Дискретна природа надходження і витрачання фінансових ресурсів визначає вибір класу подібних моделей — у вигляді динамічних функцій об'ємних показників. Стратегічний механізм руху фінансових потоків ПМБ, який описує дані процеси, представлено на рис.3. Запропонований механізм також дозволяє здійснювати прогнозні розрахунки витрачання фінансових ресурсів.


Аналіз руху фінансових коштів  відповідно до розробленого механізму надає можливість досить чітко прогнозувати інтервали () незадоволеної потреби () для розробки заходів щодо запобігання дефіциту коштів у майбутньому. Створена база розрахункових фінансових даних також дозволяє вирішувати широке коло фінансових задач на підприємстві та є зручним інструментом контролю відхилень фактичного витрачання коштів від прогнозованого, оскільки слугує надійною опорою для вироблення керуючих впливів на всіх інтервалах прийняття рішень.


Таким чином, у результаті роботи стратегічного механізму руху фінансових потоків одержуємо функцію динаміки коштів ПМБ, що є певним запасом фінансової стійкості. Він має початкове значення, надходження і витрачання ресурсу. Необхідність імітаційного моделювання резерву фінансових коштів є актуальною задачею в умовах трансформаційної економіки, при чому він, зокрема, повинен бути економічно обґрунтований.


В умовах, коли надходження і витрачання фінансових ресурсів для довільних інтервалів є, власне кажучи, невідомими, значний інтерес представляє прогноз величини необхідного перехідного резерву за допомогою тактичного імітаційного механізму управління фінансами, використання результатів якого є однією з центральних проблем при проектуванні та реалізації системи управління діяльністю ПМБ. За його допомогою можна визначити економічну ефективність заходів щодо технічного переозброєння виробництва, зниження витрат ресурсів. Для цього було створено модель системної динаміки, яка пов'язана з інтенсивністю руху фінансових потоків та відповідним стратегічним механізмом.


Модель системної динаміки в межах тактичного механізму не повинна копіювати фактичний стан фінансової діяльності підприємства, але має давати керівництву інформацію про тенденції зміни обсягів фінансових ресурсів при прийнятті конкретних управлінських рішень без зайвої деталізації. Таким чином, зміст імітаційної моделі повинен визначатися цілями моделювання, які можна сформулювати таким чином:


1. Визначити обсяг коштів у фондах розвитку і на розрахунковому рахунку підприємства в окремі періоди часу (місяці, квартали, тощо) для різноманітних варіантів виробничих ситуацій з урахуванням відомих технологічних нормативів витрат ресурсів у виробничому процесі з окремих напрямків і відомих статистичних коефіцієнтів.


2. Визначити чутливість зміни розмірів фондів розвитку підприємства, фінансового резерву й обсягу дивідендів до змін нормативних і статистичних коефіцієнтів, змін витрат фінансових ресурсів.


Фінансову діяльність не слід розглядати окремо від виробничої діяльності підприємства малого бізнесу, тому що саме проведення виробничої діяльності викликає необхідність витрат фінансових ресурсів.


·        входи - це місячні обсяги надходження ресурсів у вигляді розрахунків за продукцію, що постачається, обсяги постачання матеріалів і комплектуючих виробів для підприємства, а також обсяги попиту на продукцію за місяць.


·        виходами є стан фондів розвитку підприємства та виплат власнику ПМБ.


Напрямки матеріальних і фінансових потоків у моделі системної динаміки, що лежить в основі тактичного механізму є протилежними, тобто, коли рух матеріальних цінностей відбувається у напрямку від постачання матеріальних ресурсів до відвантаження готової продукції споживачам, рух коштів відбувається в зворотному напрямку: від оплати продукції до оплати підприємством поставлених йому матеріалів і комплектуючих.


У зв'язку з тим, що всі елементи моделі тактичного фінансового механізму змінюють свій стан через однакові проміжки часу, для побудови алгоритму роботи механізму доцільно використовувати дискретний підхід, де крок моделювання  дорівнює одному місяцю. Це пов'язано з припущенням, що надходження і витрачання ресурсів здійснюються щомісяця. Схема роботи імітаційного механізму управління фінансовою діяльністю ПМБ визначає напрямок і обсяги використання коштів і включає такі етапи:


Етап 1. "Розрахунок надходження і використання комплектуючих виробів". При виконанні  цієї процедури розраховуються надходження комплектуючих виробів на склад, обсяги матеріалів на складі і надходження їх


Етап 2. Розрахунок обсягів виробництва продукції ПМБ" відбувається за принципом „вузького місця”, що ілюструє рис.4.


Етап 3. "Розрахунок надходжень і продажу готової продукції" у відповідності з визначеним попитом. 


Етап 4. "Розрахунок руху фінансових ресурсів". Формуються надходження на розрахунковий рахунок, виплати з нього, прибуток з урахуванням роботи стратегічного механізму руху коштів.


Етап 5. Розрахунки коштів у фінансовому резерві, фондах розвитку ПМБ, виплат власнику". У відповідності з нормами, що визначає дослідник, гроші з прибутку розподіляються між відповідними фондами.


Імітація фінансової діяльності ПМБ дозволяє аналізувати залишок фінансових ресурсів на рахунках і у фондах, їх надходження та витрачання, якість управлінських рішень у фінансовій сфері з боку кількісних і якісних критеріїв оцінки. Такими критеріями можуть бути: річний обсяг прибутків; рентабельність, ліквідність, платоспроможність і т.п.


 


У третьому розділі «Методи інформаційної підтримки фінансової моделі управління підприємствами малого бізнеса» удосконалено механізм укладання контрактів на поставку продукції ПМБ; запропоновано схему організації системи підтримки прийняття фінансових рішень підприємства; розраховано ефективність впровадження запропонованих механізмів для ПМБ ВАТ „Одесагаз” (м. Одеса).


У процесі дослідження було удосконалено механізм укладання контрактів на основі структурного моделювання, IDEF0-діаграму найвищого агрегованого рівня якого представлено на рис.5.


У даний механізм включено етап визначення пріоритетності заявки на постачання продукції. Він має важливе значення при узгодженні підприємствами умов контракту. У залежності від пріоритетності формується план виконання замовлення і коректується виробнича програма й оперативні фінансові плани. В остаточному підсумку від правильності наділення замовлення пріоритетністю залежить ефективність усієї фінансової діяльності підприємства малого бізнесу.


Якщо заявка має високий пріоритет (споживач відноситься до групи стратегічно важливих  контрагентів), то ініціюється пряме вбудовування замовлення у виробничу програму. 


Якщо пріоритет – середній, то остаточне рішення про спосіб виконання даного замовлення будується на основі аналізу «вигоди-втрати», з одного боку, від невідкладного вбудовування замовлення в план і, з іншого, – від відстрочки виконання замовлення. 


Замовлення з низьким пріоритетом надходить у кінець черги замовлень.


Якщо існують великі резерви часу на виконання замовлень, а їхнє задоволення в стислі терміни може призвести до частих і тривалих простоїв виробництва і заморожування коштів, то в управлінні портфелем замовлень доцільно додержуватися критерію оптимальності розподілу інтенсивності виробничих процесів у часі.


У сучасних умовах особливої гостроти набуває підвищення якості управління розробкою і реалізацією фінансових проектів для підприємств малого бізнесу.


Ефективна система підтримки прийняття фінансових рішень,  повинна забезпечити: 


моніторинг фінансової системи; 


виявлення відхилень від цілей реалізації розроблених механізмів за допомогою критеріїв і обмежень, що фіксуються в календарних планах, бюджетах, розрахункових потребах у трудових і матеріальних витратах, фінансових, нормативних і ін.;


прогнозування наслідків сформованої ситуації;


обґрунтування необхідності прийняття коригувального впливу.


На етапі побудови системи реалізації фінансового механізму визначаються вимоги до інформаційного і програмного забезпечення. Вони повинні відповідати визначеним критеріям зі:


складу і рівнів деталізації опису операцій;


складу показників і форми представлення первинної інформації;


термінів представлення первинної інформації й аналітичних звітів.


 


Також важливою проблемою є забезпечення єдності інформації для всіх учасників проекту. У результаті контролю й аналізу фінансового проекту виявляються «вузькі місця» у поточному і майбутньому ході робіт і готуються пропозиції щодо їх своєчасного усунення.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)