РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНОГО КУРСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНОГО КУРСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Регулювання валютного курсу на сучасному етапі розвитку економіки зазнає докорінних змін. Останні події в сфері міжнародних валютно-фінансових відносин, що супроводжувалися різкими та непередбачуваними коливаннями курсових співвідношень валют зарубіжних країн, ще раз підкреслили взаємопов’язаність складових сучасного світу та необхідність врахування глобалізаційних тенденцій в економічній політиці окремих держав, особливо у валютно-курсовій політиці.

Нові тенденції розвитку міжнародних валютних відносин і євроінтеграційний курс України вимагають переосмислення низки фундаментальних положень регулювання валютного курсу в контексті вдосконалення валютно-курсової політики Національного банку України (НБУ). Досі вона будувалася на засадах пріоритету стабільного курсу гривні до долара США. Нині відбувається перехід до політики гнучкого валютного курсоутворення за концентрації зусиль НБУ на збереження передбачуваності курсової динаміки. Потреба в успішності такого переходу підвищує вимоги щодо опори на наукові основи вдосконалення регулювання валютного курсу, забезпечення його системності та органічного включення до сукупності заходів державного регулювання.

В сучасній економічній літературі проблеми реалізації валютно-курсової політики в цілому та регулювання валютного курсу зокрема є предметом активних наукових досліджень таких відомих українських вчених як О. Барановський, О. Береславська, О. Бутук, Д. Василенко, Ю. Василенко, Т. Вахненко, А. Гальчинський, В. Геєць, А. Грищенко, А. Даниленко, О.Дзюблюк, І. Зварич, О. Кирєєв, С. Кораблін, Т. Кричевська, І. Крючкова, О. Мельничук, В. Міщенко, О. Мозговий, О. Петрик, О.Плотніков, М. Савлук, А. Філіпенко, А. Шаповалов, Т. Шемет, А. Скрипник, Т. Унковська, В. Шевчук, С. Шумська та інших. Серед російських вчених необхідно відмітити праці Б. Альохіна, Є. Балацкова, В. Бурлачкова, О. Буториної, О. Динникової, С. Дубовского, Т. Золотухіної, Л. Красавіної, В. Крашеннікова, А. Навої, С. Моісеєва, В. Оболєнского, А. Олейнова, О. Рогової, Г. Фетісова, А. Холопова, А. Шахматова.

Незважаючи на значну кількість праць, в яких містяться ґрунтовні рекомендації та узагальнення щодо вибору напрямів валютно-курсової політики, оптимізації курсової динаміки та підвищення ефективності інструментів її регулювання в наявному масиві публікацій вітчизняних вчених недостатньо уваги приділено системному аналізу характерних рис та проблем регулювання валютного курсу в Україні в умовах глобалізації.  Не приділена належна увага вивченню циклічного характеру регулювання валютного курсу та його багаторівневості, що особливо яскраво проявилося під час валютно-фінансової кризи 2007–2008 рр. Недостатньо дослідженим залишається взаємозв’язок між курсоутворюючими факторами макро- і мікрорівня економіки та різноспрямованість впливу факторів, що визначають купівельну спроможність та конвертованість національної валюти. 

Розгортання кризових тенденцій у міжнародному валютному середовищі вимагає підвищеної уваги до захисту країни від зовнішньої валютної нестабільності, забезпечити який можливо шляхом посилення пруденційного характеру валютно-курсової політики. Системний характер кризи в Україні зумовлює потребу посилення стимулюючої ролі валютно-курсової політики, що неможливо без адекватної оцінки ефективності валютного курсу як інструменту державного регулювання.

Нагальна необхідність дослідження специфіки і напрямів регулювання валютного курсу із врахуванням впливу глобалізаційних процесів, окреслення кола найбільш дієвих валютно-курсових інструментів в Україні визначає актуальність даної роботи, зумовлює вибір її теми, мети і завдань. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)