Взаємодія валютно-курсової і фіскальної політик



Название:
Взаємодія валютно-курсової і фіскальної політик
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Координованість цілей і ефективна взаємодія заходів валютно-курсової та фіскальної політик (ФП) є вагомою умовою ефективного державного регулювання. На сучасному етапі це визнають усі експерти у сфері державної політики. Серед українських науковців, що детально досліджували це питання, слід відмітити В. Д. Лагутіна [132], В.Міщенка [148]. Проте низка дискусійних питань за нагальної необхідності підвищення узгодженості дій у монетарній, фіскальній та реальній сферах з метою подолання кризових явищ та виходу української економіки на траєкторію структурно збалансованого економічного зростання залишає простір для подальшого дослідження механізмів взаємодії ВКП і ФП.

Проблема забезпечення високого рівня координації між ВКП і ФП актуалізувалася в останні десятиріччя ХХ ст. До того часу ЦБ країн, як правило, не мали повної незалежності. Взаємодія між ЦБ та урядом практично обмежувалася необхідністю одночасного використання фіскальних і монетарних інструментів під час єдиного політичного процесу одного керуючого органу для досягнення єдиної мети (так, наприклад, взаємовідносини Держбанку СРСР із державним бюджетом базувалися на безперебійному фінансуванні державних потреб у межах затверджених планів витрат). Несуперечливість цього процесу обґрунтовувалася з позицій неокласичного підходу, згідно з яким ціни слабко реагують на зміни у фіскальній політиці, тому що коливання у державних видатках компенсуються змінами у приватних витратах, а фіскальна експансія може бути нейтралізована монетарним стисненням.

Так, ще у 1981 р. Т. Саржент і Н. Уолес виявили, що незбалансована ФП, яка проявляється у нагромадженні державного боргу та зростанні дефіциту бюджету, часто супроводжується пришвидшенням темпів девальвації й інфляції незважаючи на жорстку монетарну політику ЦБ [352, P. 1-17]. Починаючи з кінця 1980-х років в умовах швидкого розвитку фінансових ринків, поширення нових валютних і боргових інструментів і набуття ЦБ політичної й операційної незалежності виникло питання: чи забезпечується у цих нових інституційних умовах достатній рівень узгодженості між ФП і ВКП?



Під фіскальною політикою ми розуміємо бюджетну і податкову політики [див. також 370, С. 8].

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины