Валютний ринок як сфера регулювання курсу гривні



Название:
Валютний ринок як сфера регулювання курсу гривні
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

За своїм економічним змістом валютний ринок – це сектор грошового ринку, на якому врівноважуються попит та пропозиція на такий специфічний товар як валюта. За своїм призначенням і організаційною формою валютний ринок є комплексом спеціальних інститутів та механізмів, які у взаємодії забезпечують можливість вільно продавати-купувати національну валюту на основі попиту та пропозиції. Як сукупність економічних відносин, що виникають під час проведення валютних операцій, валютний ринок нерозривно включений до системи економічних відносин у країні. Його стан є відображенням процесів, які відбуваються у сфері валютних відносин, і тому може слугувати індикатором валютної стабільності. Водночас стабілізуючий (дестабілізуючий) вплив кон’юнктури валютного ринку має здатність швидко поширюватися на всю систему взаємопов’язаних фінансових ринків країни.

Роль валютного ринку у процесі регулювання ВК визначається тим, що він є основною сферою взаємодії суб’єктів валютних відносин і визначає можливості реалізації валютної політики [94, C. 46]. Тому функціонування валютного ринку є важливим об’єктом регулювання з боку ЦБ в процесі реалізації ВКП. Запорукою успішного регулювання ВК є ефективне виконання валютним ринком своїх функцій, а саме [47, C. 107–108; 139, C. 334] : формування та врівноваження попиту і пропозиції валюти; створення умов для своєчасного здійснення міжнародних розрахунків; диверсифікація валютних резервів; страхування валютних ризиків; реалізація валютної політики.

В свою чергу, специфіка регламентування діяльності валютного ринку визначальним чином залежить від курсового режиму. Так, за режиму фіксованого курсу домінуючу роль на валютному ринку відіграє ЦБ, який контролює і, за потреби, безпосередньо втручається у процес курсоутворення. У цій ситуації основна функція валютного ринку – встановлення рівноважної ціни національної валюти – відходить на другий план, тому що курс є визначеним заздалегідь, і ЦБ регулює попит та пропозицію іноземної валюти таким чином, щоб його забезпечити. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины