ВПЛИВ АНТИЕПІЛЕПТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ НА ПІЗНАВАЛЬНІ ФУНКЦІЇ ХВОРИХ НА ЕПІЛЕПСІЮ



Название:
ВПЛИВ АНТИЕПІЛЕПТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ НА ПІЗНАВАЛЬНІ ФУНКЦІЇ ХВОРИХ НА ЕПІЛЕПСІЮ
Альтернативное Название: ВЛИЯНИЕ АНТИЭПИЛЕПТИЧЕСКИХ ПРЕПАРАТОВ НА ПОЗНАВАТЕЛЬНЫЕ ФУНКЦИИ БОЛЬНЫХ ЭПИЛЕПСИЕЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дослідження виконано на базі Київського  лікувально-діагностичного наукового центру «Епілепсія». Обстежено 132 хворих на епілепсією віком від 15 до 53 років, з них 71 - чоловічої статі, 61 – жіночої. Основну частину хворих склали молоді люди  віком до 40 років (52%) з переважною тривалістю захворювання понад 10 років. Етіологічними факторами захворювання в основному були: нейроінфекція, родова і постнатальна черепно-мозкова травма та їхні сполучення. У більшості (92%) спадковість не була обтяжена. Переважали хворі із симптоматичною формою епілепсії (66%) і високою частотою нападів. У більшості (67 хворих) відзначалося від 1-2 до декількох припадків на місяць, причому у 37 чоловік вони були щоденні, а в 12 чоловік до декількох протягом дня. За клінічним типом припадків (Міжнародна класифікація епілептичних припадків, ILAE,1981) хворі розподілялися в такий спосіб: з генералізованими припадками – 59 чоловік (45%), з парціальними – 73 чоловіка (55%).


            У залежності від типу і частоти припадків, тривалості захворювання, даних додаткових досліджень, хворим призначалися (у моно- чи політерапії) препарати групи вальпроєвої кислоти - 35 чоловік, карбамазепинів -54 чоловіка, ламіктал - 43 чоловіка.


            Достовірних розходжень за факторами статі, віку, рівня утворення, етіології і тривалості захворювання між групами хворих, що одержували різні медикаменти, не було виявлено, що уможливило коректне порівняння експериментально-психологічних  даних, отриманих у хворих різних груп.


Відповідно до задач дослідження, а також з урахуванням значущості функціонального стану даного контингенту хворих (у всіх хворих відзначалася висока частота приступів, частина хворих з вираженим зниженням інтелекту), застосовувався комплекс психодіагностичних методик з урахуванням таких вимог, як: виконання завдань повинне бути доступно усім хворим, у тому числі і хворим зі зниженим інтелектом; час, затрачуваний хворим на виконання всіх завдань, повинен бути відносно невеликим; методики повинні бути придатними для повторного застосування. У ході експерименту враховувалося ставлення хворого до ситуації дослідження, його поводження, оцінка свого стану і рівня досягнень. Отримані результати аналізувалися в порівнянні з докладними клінічними й анамнестичними даними, особливостями течії захворювання у кожному конкретному випадку, даними додаткових досліджень (ЕЕГ, МРТ, КТ головного мозку та ін.) .


Обрані нами методики були спрямовані на дослідження памяті, мислення, уваги, темпу сенсо-моторних реакцій і давали можливість по кожній з них одержати кілька характеристик.  


Методики «Заучування десяти слів» і “Піктограми” використовувалися для оцінки стану памяті хворих, втомлюваності, активності уваги, характеру асоціацій. Досліджувалися динаміка обсягу, стійкості і переключаємості уваги, тобто характеристик, що відбивають рівень активності мозку. Для цього застосовувалася методика Шульте «Відшукування чисел» і використовувався набір символів з тесту Векслєра. Проба «Рахунок за Крепеліном» і її модифікація (відлічування) використовувалися для вивчення психічного темпу, коливань уваги, переключаємості і для виявлення відношення до експериментального завдання. Для дослідження рівня процесів узагальнення й абстрагування, аналітико-синтетичної діяльності, здатності відокремлювати істотні ознаки від другорядних; для оцінки послідовності суджень, критичності, особистісних реакцій хворих на свої досягнення і невдачі, а також для виявлення надлишкової деталізації, інертності мислення й епілептичного резонерства використовувалися: методика класифікації обєктів; методика виключення (у нашому експерименті використовувався вербальний (бланковий) варіант методики); методика виділення істотних ознак, методика визначення і порівняння понять;  методика «Розуміння переносного значення прислів'їв і метафор». Дослідження просторових представлень за допомогою кубиків Кооса сприяло виявленню порушень конструктивного праксіса; дослідженню  просторового орієнтування, кмітливості, уваги. Як додаткові методи, необхідні для повноти картини «психологічного діагнозу», застосовувалися методики для дослідження особистості (MMPI, тест Люшера, методика Дембо-Рубінштейн, ТАТ), що не аналізувалися й у роботі не вказуються.


З метою вивчення динаміки перерахованих пізнавальних функцій на тлі проведеної медикаментозної антиепілептичної терапії, хворі обстежувалися тричі: до початку прийому антиепілептичних препаратів, у найближчому (через 3-4 тижні) і віддаленому (через 6-18 місяців) періодах.


Процедура кожного дослідження проводилася в наступній послідовності: проведенню експериментальних проб передували бесіда, побудована на принципах, запропонованих для патопсихологічного дослідження; ознайомлення з картою історії хвороби; докладне вивчення анамнестичних зведень, ознайомлення з даними інших досліджень (ЕЕГ, КТ ГМ і ін.).


Потім пропонувалися експериментальні завдання, спрямовані на вивчення стану основних пізнавальних процесів. Для вивчення зазначених функцій у того самого хворого до і після медикаментозного лікування використовувалося кілька варіантів тестів однакової складності.


 


На кожного хворого заповнювалася карта для комплексного, багатобічного обстеження хворих на епілепсію, що була розроблена в лабораторії клінічної психології Санкт-Петербургзького науково-дослідного психоневрологічного інституту ім. В.М.Бєхтєрєва. До цієї «формалізованої» історії хвороби вносили основні анамнестичні зведення, дані про захворювання, результати обстежень і т.п. Така карта відповідала конструктивним вимогам, необхідним для введення матеріалу безпосередньо до памяті IBM PC. Математична обробка даних проводилася на IBM PC за допомогою програм SPSS.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины