Пентилюк Вплив спадкових, паратипових факторів і статевого диморфізму на підвищення відтворювальних якостей свиней : Лисенко Г.Л. Вплив різних технологічних факторів на відтворювальні якості кнурів-плідників м\'ясних порід



Название:
Пентилюк Вплив спадкових, паратипових факторів і статевого диморфізму на підвищення відтворювальних якостей свиней
Альтернативное Название: Лисенко Г.Л. Вплив різних технологічних факторів на відтворювальні якості кнурів-плідників м\'ясних порід
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Вплив кормового фактора на продуктивність свиней


За результатами оцінки кормових факторів установлено, що препарат Целлобактерин (дослід 1) не дав суттєвого збільшення продуктивності. Міжгрупова різниця в продуктивності тварин коливалася за відтворними якостями свиноматок у межах 2,1-6,6%, а за показниками росту поросят – 2,2-5,3% (різниця не вірогідна).


Уключення антимікробного препарату Біомос (дослід 2) порівняно з Целлобактерином було більш ефективним на фоні преміксу «Райт Френк», особливо в другу половину підсисного періоду. Його застосування сприяло покращенню відтворювальних якостей свиноматок на 6,1-23,8%  та живої маси і приростів поросят – на 5,9-24,7% із вірогідною різницею (Р<0,05-0,001) за більшістю показників. Найбільшу продуктивну дію цього препарату було виявлено після 21-денного віку поросят.


За результатами другого й третього дослідів установлено оптимальну дозу включення препарату Біомос до складу комбікормів свиноматок і поросят у кількості 0,2% за масою корму. Целлобактерин доцільно включати до раціону свиноматок у кількості 0,1%, а поросят – 0,2% за масою.


Порівняльна оцінка комплексного застосування різних препаратів у раціонах поросят порівняно з преміксом, який також містить специфічні кормові добавки, дозволила встановити доцільність комбінацій досліджуваних препаратів (дослід 4). Ураховуючи, що препарати в різних комбінаціях отримували тільки поросята, між свиноматками і поросятами контрольної та дослідних груп не встановлено суттєвої різниці за показниками, що характеризують продуктивні ознаки до 21-денного віку поросят.


Натомість, коли поросята почали поступово збільшувати споживання кормів, а відповідно й комплекси препаратів, було встановлено певну різницю за показниками продуктивності тварин. Найбільш ефективним виявилося поєднання Біомос+Целлобактерин, що дозволило в другий період досліду вірогідно збільшити відтворювальні якості маток на 5,7-11,3% та показники росту поросят на 15,3-25,4% (Р<0,05-0,01) порівняно з контролем. При застосуванні комплексу Біомос+Оллзайм Вегпро ці розбіжності були трохи меншими і складали  у свиноматок 2,8-6,0, а в поросят – 6,0-11,0%.


Аналогічна особливість виявлена і при дослідженні іншої комбінації біологічно активних речовин (дослід 5). При вивченні поєднання препарату Целлобактерин з Біомос або з Мікосорб також помічається більш суттєва продуктивна дія цих препаратів у другий період вирощування поросят.


Застосування цих препаратів хоча й сприяло збільшенню молочності свиноматок на 4,1-9,5%, але забезпечило підвищення маси поросят в 21-денному віці (на 7,6%) лише при застосуванні комплексу Целлобактерин+Мікосорб. Тоді як у другу половину підсисного періоду тварини дослідних груп значно переважали контрольних: за середньою живою масою на 9,8-13,9%, масою гнізда при відлученні поросят на 14,3-24,7% (Р<0,05) та величиною їх середньодобових приростів на 10,8-20,6% (Р<0,01-0,001). При цьому найбільша різниця отримана при включенні до складу комбікорму комплексу Целлобактерин+Мікосорб, ніж у застосуванні комплексу Целлобактерин+Біомос. Це дозволяє припустити, що використання інгібітору мікотоксинів Мікосорб ефективніше, ніж антимікробного препарату Біомос.


Вивчення гематологічних показників маток і поросят у дослідах свідчить про нормальний рівень обмінних процесів в організмі тварин усіх груп. Однак у тварин дослідних груп у більшості випадків установлено тенденцію до збільшення загального білка на 2,3-15,6% порівняно з контролем.


Прояв статевого диморфізму поросят залежно від впливу кормового фактора


У постембріональний період розвитку свиней різної статі неоднаково проявляються продуктивні ознаки під впливом факторів зовнішнього середовища. У проведених дослідженнях встановлено особливості реакції кнурців і свинок на дію різних за механізмом впливу на організм препаратів біологічно активних речовин.


При застосуванні ферментно-пробіотичного препарату Целлобактерин у першому експерименті кнурці і свинки дослідної групи однаково переважали своїх контрольних аналогів за показниками росту до 21-денного віку. І тільки в другій половині підсисного періоду різниця між кнурцями дослідної групи порівняно з контролем була більшою (на 6,7-9,0%), ніж між свинками (на 2,1-2,6%). 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины