Паньків Л.П. Енергетична оцінка окремих технологічних елементів, порід та систем виробництва продукції вівчарства в зоні Лісостепу України : Панькив Л.П. Энергетическая оценка отдельных технологических элементов, пород и систем производства продукции овцеводства, в зоне Лесостепи Украины



Название:
Паньків Л.П. Енергетична оцінка окремих технологічних елементів, порід та систем виробництва продукції вівчарства в зоні Лісостепу України
Альтернативное Название: Панькив Л.П. Энергетическая оценка отдельных технологических элементов, пород и систем производства продукции овцеводства, в зоне Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дослідження проведено на базі дослідного господарства “Чувиріне” Вовчанського та ВАТ “Іллічівка” Барвінківського району Харківської області за  схемою досліджень,  яка наведена на рис. 1.


Здiйснено iнфоpмацiйний пошук, вивчено i узагальнено лiтеpатуpнi  данi  з  питань  методичних  пiдходiв  та  методик енеpгетичної оцiнки технологiй виpобництва пpодукцiї  тваринництва i землеpобства, кpитеpiїв i показникiв енеpгетичної  ефективностi, установлення   питомих   ноpмативiв   витpат   piзних   виробничих засобiв i pесуpсiв у вiвчаpствi.


Відповідно до поставлених завдань застосовували різні методи досліджень: експериментальний метод, експедиційне обстеження та аналіз звітних даних зоотехнічного та бухгалтерського обліку, хронометражні спостереження роботи машин і механізмів, які застосовуються при різних системах виробництва продукції вівчарства, метод варіантних розрахунків (М.А. Плохінський, 1969),  розрахунково-конструктивний метод з застосуванням типових методик по енергетичній оцінці виробництва продукції тваринництва, технологічних карт, типових проектів та інш. (Методические рекомендации, М., 1983; Запорожье, 1982; М.: ВАСХНИЛ, 1985; М.: БИЭСХ, 1990).


Досліджено динаміку вмісту валової енергії в прирості живої маси молодняку овець  породи прекос, помісей полварс х прекос, австралійський корідень х прекос в різні вікові періоди  та вмісту енергії у вовні в фізичній масі у овець породи прекос, полварс і помісей прекос х полварс.


Встановлений вміст енергії в вовні з урахуванням її якості. Для цього використовували методику визначення вмісту сухої речовини та методику визначення золи в сухій речовині (П.Т Лєбєдєв., А.Т. Усович 1965).


На вівцях 4-х пошиpених у pегіоні поpід і типів: укpаїнський тип  м’ясо-вовнових овець харківської селекції, сокільська, pоманівська та пpекос вивчали конверсію енергії коpму в пpодукцію. За період досліду вpаховували витрати кормів за кількістю заданих коpмів та їх залишків. Після закінчення досліду у 8-місячному віці пpоведено контpольний забій овець по 5 голів від кожної групи, за загальнопpийнятою методикою (О.О. Веніамінов, 1978).


Морфологічний склад туш вивчали за допомогою обвалювання правих напівтуш після 24-годинного охолодження. Хімічний склад середньої проби м’яса вивчали за показниками визначення вологи і сухої речовини, смакові властивості м’яса – комісійно при дегустації (Д.Л. Левантін, 1966), конверсію енергії корму в продукцію розраховували за методикою Л.К. Лепайне, 1982.


Для порівняльної оцінки відтворювальної здатності вівцематок, що окотилися у зимовий і ранньовесняний періоди, та приростів живої маси їх приплоду використані результати окоту вівцематок і вирощування ягнят до 4-х місячного віку в д/г “Чувиріне” Вовчанського району Харківської області.


Оптимізація piчних  ноpм  заготiвлi  коpмiв i  їх структури,  при настpигах вовни 2,0;  2,4; 2,8 і  3,2 кг митого  волокна на вiвцю i  пpиpостах  живої  маси  20;  30;  40  i 50 кг на вiвцематку за рік для зони Лiсостепу  Укpаїни,   виконувалась з  уpахуванням енеpгетичних витpат на виpощування культуp i виpобництво коpмiв на основі типових технологічних карт (Д. П. Глущенко, 1996).


Визначення енергоємності виробництва продукції вівчарства при різному рівні продуктивності тварин при стійлово-пасовищній (в умовах вівцекомплексу) та пасовищно-стійловій системах утримання (традиційна технологія)  проводили розрахунково-конструктивним методом з використанням типових методик по енергетичній оцінці виробництва продукції тваринництва, розроблених річних норм заготівлі кормів, типових норм і нормативів часу на обслуговування овець, хронометражних спостережень.


 


Оцінку економічної ефективності виробництва продукції вівчарства в умовах різних систем проведено на основі матеріалів вартісної оцінки будівель і споруд проектно-технологічного інституту “Харківагропроект”, технічних і обігових засобів, товарної продукції вівчарства за цінами 2004 року.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины