Музика М.Я. Відтворення лісових природних комплексів заповідних територій Західного Поділля (на прикладі природного заповідника \"Медобори\") : Музика М.Я. Воссоздание лесных естественных комплексов заповедных территорий Западного Подолья (на примере естественного заповедника \"Медобори\")



Название:
Музика М.Я. Відтворення лісових природних комплексів заповідних територій Західного Поділля (на прикладі природного заповідника \"Медобори\")
Альтернативное Название: Музика М.Я. Воссоздание лесных естественных комплексов заповедных территорий Западного Подолья (на примере естественного заповедника \"Медобори\")
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ПРОБЛЕМИ ВІДТВОРЕННЯ КОРІННИХ ПРИРОДНИХ КОМПЛЕКСІВ НА ЗАПОВІДНИХ ТЕРИТОРІЯХ


На різних всесвітніх та європейських форумах, в державних актах ба­гатьох країн, в т.ч. і України, відзначена виключно важлива для планети роль природних територій, охорона яких здійснюється за особливим режи­мом. Для України актуальність питання підсилюється тим, що “Програмою пер­спективного розвитку заповідних територій” (1994) передба­чене збільшення площі територій, охорона яких здійснюється в заповідному режимі.


В Україні функціонує 17 природних і 4 біосферних заповідники (При­родно-заповідний фонд, 1999). Тре­тина з них заснована в останнє десяти­річчя на територіях, що характери­зуються попередньою тривалою та інтен­сивною господарською діяльністю з відповідною, переважно глибокою, тран­сфор­мацією природних комплексів. В Держлісфонді станом на 2003 рік заповідано 12,9 % лісових земель, які до загальної площі заповідних терито­рій України складають майже 60% (Лісове господарство України, 2003).


Науково-методичні принципи створення заповідників опрацював на по­чатку ХХ ст. проф. Г. Кожевніков (1928). Він вважав, що мета заповідання – збереження природних об’єктів від втручання людини для дос­лідження фундаментальних закономірностей функціонування живої природи.


В умовах України реалізація концепції невтручання у хід природних процесів на території, оголошеній заповідною, в багатьох випадках виявилась проблематичною. Зруйнованість первісної структури екосис­тем, порушеність механізмів їх саморегуляції, значна антропічна трансфор­мація природних геокомплексів зумовлюють необхідність переходу від пасив­ної форми природоохоронної роботи до активної стратегії збереження і від­творення біологічного різноманіття, до інтенсифікації природних сукцесій, особливо там, де можлива незворотна деградація об’єктів, взятих під охорону.


Повне відторгнення земель заповідників із господарського користуван­ня і з-під впливу господарських (лісогосподарських) заходів призводить до ви­никнення істотних проблем (Гамор, 1993; Довганич, 1993; Гузій, 1994; Чор­ний, 1993, 1998; Стеценко, Андрієнко та ін., 1994; Музика, Оліяр, 1995; Дзы­бов, 1998). Наприклад, в ПЗ “Медобори” дотримання абсолютного заповід­ного ре­жи­му, припинення догляду за молодняками штучного походження може при­зве­сти до подальшої зміни дуба і бука грабом та іншими породами (Музика 1999; Попадинець, Музика, Бондаренко, 2000). Це суперечить ос­новному завданню природного заповідника – збереження і формування ко­рінних дере­востанів дібров. У зв’язку з цим, Т.Л. Андрієнко та ін. (2001) про­понують для кожної ділянки формувати созологічний пріоритет, встанов­лю­вати відповідний для нього режим, визначати умови припинення пріоритету.


Отже проблеми розвитку природно-заповідної справи, функціонування при­род­них заповідників та їх роль у збереженні біорізноманіття, стабілізації при­родних проце­сів стратегічно і тактично актуальні. В цьому контексті пер­шо­чергового вирішення потребують питання опрацювання концепції розвит­ку заповідних територій і кожного заповідника, визначення созологічних пріоритетів, диференціації при­родоохоронного режиму, здійснення активних лісогосподарських заходів, спрямованих на попередження змін і деградації лісових екосистем, відтво­рення корінних деревостанів, сприяння їх функціо­нуванню в режимі саморе­гулювання


 


В умовах Західного Поділля корінні лісові екосистеми трансформу­ва­лися у похідні. Дуб, як головна лісотвірна порода, знач­ною мірою втратив ценотичні позиції і випадає із складу насаджень. Для його збереження і відтворення типових, близьких до природних лісових комплексів необхідне активне лісогосподарське втручання.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины