ФОРМИРОВАНИЕ ПОДЗЕМНЫХ ВОД ПРОМЫШЛЕННО-ГОРОДСКИХ АГЛОМЕРАЦИЙ (научно-методические аспекты экологической безопасности) : ФОРМУВАННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД Промислово-міських агломерацій (науково-методичні аспекти екологічної безпеки)



Название:
ФОРМИРОВАНИЕ ПОДЗЕМНЫХ ВОД ПРОМЫШЛЕННО-ГОРОДСКИХ АГЛОМЕРАЦИЙ (научно-методические аспекты экологической безопасности)
Альтернативное Название: ФОРМУВАННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД Промислово-міських агломерацій (науково-методичні аспекти екологічної безпеки)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовується актуальність теми, наведені мета і завдання до-слідження, наукова новизна, практична значимість, а також результати апробації та реалізації основних положень, що виносяться на захист.


Робота складається з п'яти розділів.


У першому розділі «Стан проблеми формування підземних вод ПМА як елемента екологічної безпеки» розглядаються розвиток наукових підходів і дос-ягнуті результати комплексних геолого-гідрогеологічних досліджень, необхідної складової забезпечення екологічної безпеки в ПМА.


Загальні науково-методичні основи вивчення умов формування підземних вод, в тому числі і в межах територій ПМА, розглядаються в роботах Є. М. Сергєєва, Б. Л. Личкова, Н. І. Толстихіна, Д. К. Зайцева, В. С. Самариної, Ф. М. Бочевера, М. М. Біндемана, М. І. Врублевського, Г. М. Каменського, А. О. Коноплянцева, К. І. Макова, І. С. Жернова, Ф. А. Руденко, В. Е. Анпілова, І. А. Скабаллановича, Л. С. Язвіна, А. Є. Бабінця, М. І. Дробнохода, В. І. Лялько, М. С. Огняника, Р. А. Смирнова, А. Б. Ситнікова та вчених інших країн D. H. Eikelboom, L. Kapliani, А. Frasheri, W. Kinzelbach, L. J. Andersen, S. S. Foster, J. H. Lehr, E. Gosk b lh.


Основи загальної концепції техногенних впливів на підземні води забудо-вуваних територій і екологічну безпеку викладені в роботах О. М. Адаменко, В. О. Бокова, О. І. Бондаря, М. М. Биченка Є. С. Дзекцера, Б. М. Дегтярьова, В. Ф. Котлова, А. В. Лущика, М. І. Плотнікова, Г. І. Рудько, О. М. Трофімчука, В. М. Шестопалова, А. Г. Шапара, Ю. Г. Юровського, Є. О. Яковлєва й інших.


      Наукові розробки щодо вивчення стану підземних вод у регіональному плані та на територіях ПМА за останні піввіку значно розвинулися, в тому числі з запобігання розвитку негативних процесів і явищ. У той же час попередніми дослідженнями повністю не вирішені та вимагають подальшого розвитку такі питання, як: особливості сучасної структури промислово-міських агломерацій та її значення в формуванні еколого-гідрогеологічних умов; вплив техногенної фільтрації на підземний простір територій різного господарського використання в певних кліматичних зонах України; наукові основи геофільтраційної типізації зони активного водообміну територій їх районування за ознаками цієї типізації; розвиток теорії і методології оцінки техногенного впливу на підземні води,              у зв’язку з подальшим зростанням та ускладненням сучасного впливу на еко-логічну безпеку ПМА.


       Із метою вирішення зазначених вище проблем, автором протягом 20 років виконувалися дослідження і наукові узагальнення, результати яких  представлені      в звітах та опублікованих роботах. За результатами цих робіт установлено, що порушення на забудованих територіях, існуючих раніше геологічних і гідро-геологічних умов, досягло  практично критичного стану майже у всіх великих містах. Небезпечні інженерно-геологічні процеси, у зв'язку зі зміною природних показників режиму рівнів, хімічного складу та балансу живлення підземних вод, нерідко розвиваються вже в період будівництва – при інженерному освоєнні території. Прикладів сучасного порушення екологічного стану геологічного середовища ПМА і нанесення матеріального збитку від недостатності врахування таких змін дуже багато (міста Херсон, Запоріжжя, Бердянськ, Дніпропетровськ, Харків, Куп'янськ, Одеса, Черкаси та ін.).


        Вищезгадане обумовило розробку науково-методичних основ досліджень особливостей формування підземних вод під впливом техногенних чинників                 у межах ПМА, спрямованих на вивчення змін гідрогеологічних умов територій ПМА й їх впливу на стан екологічної безпеки.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне
Дамм, Екатерина Вячеславовна Совершенствование отраслевого управления птицеводческим подкомплексом региона: на материалах Новосибирской области