ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ТЕХНОПРИРОДНИХ ГЕОСИСТЕМ ( наукові та методичні основи )



Название:
ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ТЕХНОПРИРОДНИХ ГЕОСИСТЕМ ( наукові та методичні основи )
Альтернативное Название: ЭКОЛОГИЧЕСКАЯ БЕЗОПАСНОСТЬ техноприродных геосистем (Научные и методические основы)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовується актуальність теми, сформовані мета й задачі дослідження, наведена наукова новизна і практична значимість, а також результати апробації і реалізації основних положень роботи.


                Робота складається з трьох частин. Частина перша присвячена науковим основам техногенно-екологічної безпеки геологічного середовища.


Загальний стан екологічної безпеки в Україні є складним. Широке різноманіття чинників природного і антропогенного характеру спричиняють в подальшому ускладнення її стану. Це в значній мірі впливає на довкілля та призводить до погіршення умов життєдіяльності людей. Наведені обста­вини обумовлюють нагальну потребу комплексного вивчення та розв'язання проблеми екологічної безпеки техноприродних геосистем.


Основи загальної концепції екологічної безпеки викладені у роботах М.Ф.Реймерса, В.І.Да­ні­лова-Данільяна,  К.Ф.Фролова, В.О.Бокова, А.О.Бикова, Р.М.Кларка, М.Н.Мойсеєва та інших вчених. В останній час поглиблюються та деталізуються знання з різних наукових напрямків: техніко-економічного (Б.М.Данилишин, О.М.Трофимчук, А.Г.Шапар, Є.О.Яковлєв, В.Р.Ло­зансь­кий, І.А.Шеренков, А.В.Гриценко, І.П.Крайнов, В.М.Шестопалов, М.С.Мальований, А.Б.Горстко та інші), природничого (Г.О.Білявський, І.Г.Черваньов, В.І.Осипов, О.Л.Рагозін, С.К.Шойгу, Є.С.Дзек­цер, А.Б.Качинський, Є.О.Яковлєв, О.М.Адаменко, В.Я.Шев­чук, В.М.Шестопалов, І.При­го­жин, В.А.Котляревський, А.В.Забегаєва, А.В.Лущик, Я.М.Семчук). Екологічна безпека держави розглядається як складова національної безпеки (А.Б.Качинський, В.О.Косовцев та інші).  Слід відмітити системно-динамічну концепцію, яка базується на уявленні про інтегровану безпеку (С.І.Дорогунцов, О.М.Ральчук).


 


В першому розділі "Фундаментальні властивості геологічного середови­ща та геосистеми" розглянуті фундаментальні властивості геологічного середовища; науково обґрунтовані техноприродні геосистеми, досліджені їхні властивості та виконана типізація; розкрита процедура конструювання та визначені головні властивості техноприродних геосистем; детально розглянуті техноприродні геосистеми геологічної спеціалізації; визначений екологічний аспект взаємодії людини, інженерних споруд і геологічного середовища; в науковому плані досліджені гірничопромислові комплекси, як техноприродні геосистеми.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины