Система оцінки техногенної безпеки промислових підприємств: методологія та алгоритм розрахунку : Система оценки техногенной безопасности промышленных предприятий: методология и алгоритм расчета



Название:
Система оцінки техногенної безпеки промислових підприємств: методологія та алгоритм розрахунку
Альтернативное Название: Система оценки техногенной безопасности промышленных предприятий: методология и алгоритм расчета
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

В першому розділі » проаналізовано сучасний стан техногенної обстановки в Україні, проведено огляд та критичний аналіз літературних джерел та обрані основні напрямки розв’язку поставленої наукової задачі. На основі розгляду підходів до проблеми оцінки ризику показано недоліки та переваги імовірнісних, статистичних, експертних та індексних методів оцінки техногенного ризику. Більш детально проаналізовані методи з використанням індексних оцінок. За результатами розгляду запропоновано розробити методологію для оцінки безпечності промислових підприємств. Методом дослідження для методології, що розроблювалась, був обраний метод із використанням безрозмірних індексних оцінок як індикаторів безпечності промислового об’єкту.


У другому розділі » особливу увагу приділено методу оцінки ризику на основі індексних показників, який був взятий за основу дослідження. Індексні методи на відміну від інших досить зручні у використанні, вони менш критичні до недостатньої кількості і нечіткості вихідних даних, більш прості з математичної точки зору, їх можна використовувати як для оцінки небезпеки частих, так і досить рідких подій, якими є надзвичайні ситуації на промислових підприємствах з тяжкими наслідками. Виходячи з цього, в основу методології оцінки безпечності промислових підприємств був покладений метод індексних оцінок. Початковими індексними показниками були обрані індекс ризику й індекс потенційної шкоди.


Індекс ризику функціонування джерела небезпеки на промисловому підприємстві є комбінованим показником, який враховує гарантований термін експлуатації обладнання, працюючого в небезпечних операціях, а також ендогенні і екзогенні фактори, які істотно впливають на його безпечність. Під екзогенним фактором мається на увазі фактор (параметр стану), здатний, під дією природних або техногенних процесів, не пов'язаних з діяльністю даного підприємства (виробничим циклом даного джерела небезпеки), прийняти значення, яке суттєво впливає на безпечність підприємства. До ендогенних відносяться фактори (параметри стану), що характеризують технологічний процес, його устаткування та якість обслуговування, зміна яких здатна суттєво вплинути на безпечність промислового підприємства.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины