ОЦІНКА ВПЛИВУ ЗАБРУДНЕНИХ ЗЛИВОВИХ ВОД З ПОВЕРХНІ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ : ОЦЕНКА ВЛИЯНИЯ ЗАГРЯЗНЕННЫХ ливневых вод с ПОВЕРХНОСТИ АВТОМОБИЛЬНЫХ ДОРОГ НА ОКРУЖАЮЩУЮ СРЕДУ



Название:
ОЦІНКА ВПЛИВУ ЗАБРУДНЕНИХ ЗЛИВОВИХ ВОД З ПОВЕРХНІ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ
Альтернативное Название: ОЦЕНКА ВЛИЯНИЯ ЗАГРЯЗНЕННЫХ ливневых вод с ПОВЕРХНОСТИ АВТОМОБИЛЬНЫХ ДОРОГ НА ОКРУЖАЮЩУЮ СРЕДУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність роботи, зв’язок дисертації з науковими програмами та планами, сформульовано мету та задачі досліджень, визначено об’єкт, предмет та методи дослідження, викладено наукову новизну та практичну цінність роботи, особистий внесок здобувача, надано апробацію результатів дослідження.


У першому розділі дисертаційної роботи наведено аналіз впливу забруднених зливових вод з поверхні автомобільних доріг на навколишнє природне середовище. Проаналізовано формування зливових вод з поверхні автомобільних доріг на різних територіях. Визначено основні джерела забруднення зливових вод та їх вплив на сучасний стан довкілля в Україні. Наведено дані відносно хімічного складу атмосферних опадів, які випадають на території України та обумовлюють забруднення ґрунтів та водних об’єктів. Охарактеризовано склад зливових вод з поверхні автомобільних доріг, що утворюються на території міста та територіях промислових підприємств. Відсутність диференціації значень концентрацій забруднюючих речовин у складі зливових вод за окремими ділянками міських територій, охоплених магістральними та вуличними дорогами, та територій промислових підприємств викликає необхідність дослідження кількісного складу зливових вод з поверхні автомобільних доріг.


Наведено визначення річного об'єму за ДСТУ 3013-95 та максимальної витрати зливових вод за БНіП 2.04.03-85 у зв’язку з широким практичним використанням для гідравлічних розрахунків зливових каналізаційних мереж, а також розробки проектів очисних споруд та визначення скидів зливових вод у водні об’єкти.


За рекомендацією БНіП 2.04.03-85, гідравлічні розрахунки відведення зливових вод визначаються лише для круглого перерізу водовідвідних пристроїв (трубопроводів), а для гідравлічних розрахунків лотоків автомобільних доріг різного поперечного профілю (симетричний трапецеїдальний, прямокутний, трикутний та параболічний) не наведені відповідні формули. Розрахунок максимальної витрати зливових вод не дає можливості точного встановлення тривалості протікання зливових вод до вуличних лотоків та точного визначення параметра інтенсивності дощу 20-хвилинної тривалості для всіх адміністративних областей України. У зв’язку з цим виникла необхідність уточнення даного розрахунку для корегування витрат  скидів  забруднюючих  речовин  у  складі  зливових  вод  для  кожного


 


6


окремого випадку розташування автомобільних доріг на водозбірних територіях.


Вказано способи відведення та методи очищення зливових вод з поверхні автомобільних доріг. Визначено, що вирішення проблеми полягає у впровадженні заходів, спрямованих на зменшення надходження забруднюючих речовин до складу зливових вод з поверхні автомобільних доріг, що підтверджує актуальність роботи та доцільність мети досліджень.


У другому розділі надано систематизацію зливових вод з поверхні автомобільних доріг в залежності від розташування доріг та умов, що впливають на формування їх забруднення: зливові води з поверхні автомобільних доріг, розташованих на міській території; зливові води з поверхні автомобільних доріг, розташованих за межами міста, та зливові води з поверхні автомобільних доріг, розташованих на території підприємств. Наведено перелік елементів площ водозбірних територій, на яких утворюються зливові води.


З метою систематизації досліджень запропоновано розділяти зливові води з поверхні автомобільних доріг на 2 види: сумарні зливові води з поверхні автомобільних доріг та зливові води безпосередньо з поверхні автомобільних доріг. Визначено перелік пріоритетних забруднюючих речовин у зливових водах з поверхні автомобільних доріг на підставі таких критеріїв встановлення пріоритетності, як частість випадків зустрічання речовин у зливових водах з поверхні автомобільних доріг та перевищення гранично допустимих концентрацій речовин у воді водних об’єктів культурно-побутового та рибогосподарського призначення. Перелік містить - завислі речовини; мінералізацію; сульфати; хлориди; біогенні речовини: азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати; біохімічне споживання кисню (БСКп); хімічне споживання кисню (ХСК); нафтопродукти; важкі метали: свинець, цинк, хром, кадмій, нікель, мідь; залізо.


 


Досліджено склад сумарних зливових вод з поверхні автомобільних доріг за переліком пріоритетних забруднюючих речовин на підставі аналізу та систематизації даних вимірювань за теплий період року (березень-жовтень 2001 р.) за існуючою методикою відбору проб на обраних для досліджень водозбірних територіях м. Харкова (у межах міста: територія сучасної житлової забудови, територія центральних районів міста з інтенсивним рухом автотранспорту та територія біля автозаправних станцій; за межами міста – окружна автомобільна дорога).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне