РАЗРАБОТКА ГЕНЕРАТОРОВ ОГНЕТУШАЩЕГО АЭРОЗОЛЯ С УЛУЧШЕННЫМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ



Название:
РАЗРАБОТКА ГЕНЕРАТОРОВ ОГНЕТУШАЩЕГО АЭРОЗОЛЯ С УЛУЧШЕННЫМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ
Альтернативное Название: РОЗРОБКА генераторів вогнегасного аерозолю із покращеними характеристиками
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

В першому розділі проведений аналіз сучасних автоматичних засобів об'ємного пожежогасіння та сформульовані задачі досліджень.


Аналіз сучасних вогнегасних речовин, що використовуються при об'ємному гасінні показав, що найбільшу ефективність мають бром, хлормісткі хладони, але, разом з тим, ці речовини руйнують озоновий прошарок атмосфери Землі, що може призвести до екологічної катастрофи в масштабах всієї планети. Показано, що вогнегасячі речовини, які позбавлені цього недоліку, мають значно меншу ефективність. Визначено, що розроблені останнім часом аерозолеутворюючі сполуки при використанні їх в обмежених просторах для гасіння пожеж класу В та підкласу А2 демонструють кращі показники ніж хладони.


Дослідження рецептур сучасних зарядів АУС і властивостей одержуваних із них вогнегасячих аерозолей, показало, що сучасні аерозолеутворюючі сполуки мають високі експлуатаційні характеристики, наприклад, вогнегасяча концентрація у 3-5 разів нижче концентрації хладону 13В1, а коефіцієнт озоноруйнівної дії аерозолю при вогнегасячих концентраціях дорівнює нулю. Також продукти згоряння АУС безпечні для людей, не руйнують обладнання, що захищається. Разом з тим температура продуктів згоряння має достатньо високі значення.


Вивчення особливостей побудови та функціонування сучасних систем об'ємного пожежогасіння показало, що найперспективнішими є автоматичні системи аерозольного пожежогасіння. Основним виконуючим елементом яких є генератор вогнегасячого аерозолю.


Виявлені переваги систем пожежогасіння з використанням ГВА у порівнянні з традиційними, а саме: відсутність посудин під тиском для зберігання вогнегасячої речовини та мережі трубопроводів для її доставки, як наслідок цього – низька металоємність системи, простота технічного обслуговування та тривалий строк експлуатації системи. Але час роботи системи аерозольного пожежогасіння, порівняно з аналогічною характеристикою систем об'ємного гасіння, залишається досить великим. Значною мірою на це впливає тривалість роботи ГВА.


В результаті аналізу сфер застосування існуючих модифікацій ГВА та їх технічних характеристик, запропонована класифікація генераторів по 14 ознакам. Показано, що основними технічними характеристиками, які повинні бути враховані при проектуванні систем аерозольного пожежогасіння, створенні нових модифікацій ГВА, а також повинні бути наведені в паспорті на пристрій, є наступні показники: час роботи, швидкодія, маса заряду АУС та генератора, вогнегасна здатність аерозолю, закон зміни масової витрати, радіус високотемпературних зон, тип ініціюючого пристрою, габаритні розміри, умови експлуатації.


 


Проаналізовано схемні рішення існуючих модифікацій генераторів та визначено тенденції щодо вдосконалення їх конструкції, а саме: зниження температури вогнегасячого аерозолю і виключення можливості потрапляння не повністю окислених частин АУС в об'єм, що захищається. Визначено, що питанням удосконалення деяких характеристик ГВА, зокрема, часу спрацьовування, тривалості роботи, інтенсивності утворення аерозолю майже не приділяється уваги. Це пояснюється відсутністю математичних моделей, які б пов'язували характеристики ГВА з його геометричними параметрами та характеристиками заряду АУС. Показано, що використання методів математичного моделювання дозволить створювати ГВА з покращеними характеристиками.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины