ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ТА ТЕХНІЧНОГО РИЗИКІВ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ МАГІСТРАЛЬНИХ НАФТОПРОВОДІВ З ПЕРЕСІЧЕНИМ ПРОФІЛЕМ ТРАСИ : Прогнозирование ЭКОЛОГИЧЕСКИХ И ТЕХНИЧЕСКИХ рисков при эксплуатации магистральных нефтепроводов с пересеченным профилем трассы



Название:
ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО ТА ТЕХНІЧНОГО РИЗИКІВ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ МАГІСТРАЛЬНИХ НАФТОПРОВОДІВ З ПЕРЕСІЧЕНИМ ПРОФІЛЕМ ТРАСИ
Альтернативное Название: Прогнозирование ЭКОЛОГИЧЕСКИХ И ТЕХНИЧЕСКИХ рисков при эксплуатации магистральных нефтепроводов с пересеченным профилем трассы
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі аргументована актуальність теми дисертації, сформульована мета та основні задачі досліджень,  висвітлено наукову новизну та практичну цінність роботи.


 У першому розділі наведено аналіз стану проблеми з екологічної безпеки експлуатації магістральних нафтопроводів. Розглядається вплив трубопровідного транспорту на навколишнє середовище, методи діагностування трубопроводів з метою виявлення дефектів, а також аналізуються причини виникнення аварійних ситуацій.


Огляд літературних джерел показав, що основною формою впливу магістральних нафтопроводів на довкілля при їх експлуатації є можливість забруднення нафтою  у разі виникнення аварійних ситуацій. При цьому забруднюється значна територія, і нафта, просочуючись в ґрунт, змінює його фізико-хімічні властивості. В окремих випадках нафта безпосередньо попадає у водоймища. Крім того можуть забруднюватися і підземні води.  Внаслідок випаровування нафти, що розлилася, атмосфера забруднюється легкими вуглеводнями.


Причини відмов трубопроводів, що створюють технічний ризик, висвітлено в низці робіт, зокрема П.П.Бородавкіна, Р.М.Говдяка, В.Я.Грудза, Б.І.Кіма, Ю.О.Кузьменка, С.Е.Кутукова, Б.С.Рачевського, В.В.Розгонюка,  Я.М.Семчука,  А.Г.Телегіна, Л.С.Шлапака та інших.


Технічний ризик пов’язаний з екологічним, оскільки без першого не було б другого. Екологічний ризик дає змогу оцінити масштаби впливу відмов нафтопроводів на довкілля.


Отже, для запобігання екологічної небезпеки прогнозування ризиків при експлуатації магістральних нафтопроводів є актуальним і вимагає комплексного дослідження факторів, які впливають на них.


З аналізу літературних джерел випливає, що для трубопроводів тривалої експлуатації характерна значна кількість дефектів. Дефекти в тілі труби відрізняються глибиною та довжиною. Більш небезпечними є глибокі дефекти невеликої довжини, ніж дефекти, у яких глибина незначна, але велика протяжність.


У роботі наводиться оцінка ступеня небезпечності дефектів, класифікація пошкоджень на трубопроводі. Виходячи з аналізу джерел, присвячених аварійним ситуаціям на магістральних трубопроводах та екологічному і технічному ризикам при експлуатації магістральних нафтопроводів, сформульовано основні задачі дослідження для реалізації поставленої мети.


У другому розділі проведено обґрунтування вибору напрямку досліджень та побудована схема прогнозування ризиків при експлуатації магістральних нафтопроводів (рис. 1).


 


Для прогнозування екологічного ризику запропоновано дослідження факторів, які впливають на нього (витрата і площа забрудненої території). Витрата залежить від коефіцієнта витрати, площі отвору та напору в точці витікання. Тому проведено експериментальні дослідження процесів витікання рідини згідно з методикою планування експериментів для визначення коефіцієнта витрати. Дослідження проводилися з отворами різної конфігурації (від ромба до щілини) і площі.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины