ПОВЫШЕНИЕ ОГНЕСТОЙКОСТИ МЕТАЛЛИЧЕСКИХ КОНСТРУКЦИЙ ЗА СЧЕТ НАНЕСЕНИЯ ОГНЕЗАЩИТНЫХ ВСПУЧИВАЮЩИХСЯ ПОКРЫТИЙ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ КОМПОНЕНТОВ, ПРОИЗВОДИМЫХ В УКРАИНЕ



Название:
ПОВЫШЕНИЕ ОГНЕСТОЙКОСТИ МЕТАЛЛИЧЕСКИХ КОНСТРУКЦИЙ ЗА СЧЕТ НАНЕСЕНИЯ ОГНЕЗАЩИТНЫХ ВСПУЧИВАЮЩИХСЯ ПОКРЫТИЙ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ КОМПОНЕНТОВ, ПРОИЗВОДИМЫХ В УКРАИНЕ
Альтернативное Название: ПІДВИЩЕННЯ ВОГНЕСТІЙКОСТІ МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ ЗА РАХУНОК НАНЕСЕННЯ вогнезахисних що спучується ПОКРИТТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМПОНЕНТІВ, вироблених В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі на підставі аналізу розвитку міжнародної співпраці України у сфері економіки показано, що із збільшенням масштабів будівництва і з приміненням сучасних матеріалів і технологій зросла пожежна небезпека будівель і споруд. Тому, особливу важливість набуває останнім часом забезпечення пожежної безпеки при веденні технічного переозброєння і реконструкції промислових і побутових об'єктів. Показана актуальність теми дисертації і вибраного напряму по вивченню і розробці ефективних засобів захисту будівельних конструкцій, зв'язок роботи з науковими програмами, наукова новизна і практична значущість роботи.


В першому розділі наведено аналіз стану пожежної небезпеки в світі і в Україні за останні роки. Показано, що згідно даних Всесвітнього центру пожежної статистики (ВЦПС) і центру пожежної статистики (ЦПС) Міжнародного технічного комітету із попередження і гасіння пожеж (CTIF) в світі відмічається тенденція зростання пожежної небезпеки. Відзначено, що однією з причин загибелі і травмування людей і спричинення значних матеріальних збитків є пожежонебезпека застосовуваних будівельних конструкцій і матеріалів. Приведено аналіз основних напрямів по зниженню пожежної небезпеки об'єктів і показана ефективність застосування в розвинених країнах, країнах СНД і в Україні від застосування вогнезахисних покриттів, що спінюються, які дозволяють підвищити вогнестійкість і понизити горючість будівельних конструкцій і матеріалів. В розділі приведені найбільш часто вживані в Україні вогнезахисні склади, композиції, фарби і лаки вітчизняних і зарубіжних виробників, показані їх переваги і хиби. За наслідками аналізу літературних джерел зроблені висновки, сформульована ціль і задачі дослідження.


В другому розділі презентовані застосовувані в роботі методики дослідження, планування експериментів, обробки результатів експериментальних досліджень, оцінки достовірності і допустимої погрішності отриманих результатів для інженерних розрахунків. Приведено обгрунтування і вибір початкових компонентів для розробки вогнезахисних негорючих покриттів, що спінюються. Згідно поставленої цілі в результаті аналізу складу різних матеріалів і відходів виробництва промислових регіонів України для отримання вогнезахисних композицій були прийняті наступні основні компоненти: натрієве рідке скло, силікат (ГОСТ 13078-81); азбестоцементні відходи, глиноземистий цемент; алюмокальцієвий синтетичний шлак виробництва сталерафінованих сталей; технічна бура, сульфітно-дріжджова бражка.


При вивченні впливу високих температур на вогнестійкість і горючість матеріалів, окрім стандартних методів дослідження застосовувалася розроблена “Методика експериментального визначення підвищення вогнестійкості будівельних конструкцій, групи важкогорючих і горючих твердих матеріалів”. Для оцінки вогнестійкості металу з покриттям застосовувалися лабораторні електроустановки, які дозволяють проводити випробування згідно стандартного режиму підйому температури (ISO). Ефективність роботи вогнезахисних покриттів визначали по досягненню прогрівання металу до критичної температури на поверхні, що необігрівається.


При оцінці ефективності вогнезахисних покриттів були введені і інші критерії:


-                       швидкість досягнення критичної температури при вогньовій дії (для металу);


-                       швидкість втрати маси і поперечного перетину при вогньовій дії (для деревини).


Для оцінки зміни властивостей по міцності “свіжої”, не доторканої вогнем деревини при вогньовій дії проводилася порівняльна оцінка міцності зразків, які були піддані вогньовій дії із зразками-дублерами (копіями, але не підданих вогньовій дії). Окрім пожежно-технічних випробувань вогнезахисних покриттів були проведені дослідження по стандартних методиках фізико-механічних властивостей і технологічних властивостей: ГОСТ 20501-75, ГОСТ 8420-74, ГОСТ 5802-80, ГОСТ 19007-73, ГОСТ 15140-78, ГОСТ 17537-72, ГОСТ 19007-73, ГОСТ 26798.1-85 (визначення розтіку, в'язкості розчинів). Коефіцієнт теплопровідності визначали згідно методичних рекомендацій за визначенням теплопровідності будівельних і теплоізоляційних матеріалів з НДІБМВ, 1984р. Окрім стандартних методів визначення адгезійної міцності покриття з поверхнею, що оберігається, застосовували неруйнівний – велосиметричний метод дослідження.


Дано обгрунтування математичної обробки отриманих даних експериментальним шляхом з приміненням ЕОМ.


В третьому розділі приведені результати теоретичних і експериментальних досліджень, направлених на підвищення пожежної безпеки об'єктів за рахунок підвищення вогнестійкості металевих конструкцій. У вогнищі пожежі металеві конструкції через малу теплоємність і високу теплопровідність швидко прогріваються до критичних температур, що викликає перекристалізацію металу і веде до втрати несучої здатності конструкцій. Низька межа вогнестійкості металевих конструкцій приводить при виникненні високотемпературного поля до обвалення будівель і споруд, веде до травмування і загибелі людей, ускладнює проведення аварійно-рятувальних робіт. Дослідженнями були визначені початкові компоненти, які дозволили розробити ефективні вогнезахисні композиції, що спінюються, для захисту металу від вогньового впливу, які під дією температур змінюють свої теплофізичні властивості.


 


В результаті проведених досліджень встановлено, що залежно від вмісту вхідних компонентів технологічні властивості композицій змінюються в широкому інтервалі, що дозволяє управляти даними параметрами, з урахуванням виробничої необхідності.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины