ОЧИСТКА СТОЧНЫХ ВОД ОТ НЕФТЕПРОДУКТОВ, КРАСИТЕЛЕЙ И ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ ДОНЕЦКИМИ ПРИРОДНЫМИ МЕЗОПОРИСТЫМИ УГЛЯМИ : ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ВІД НАФТОПРОДУКТІВ, ФАРБНИКІВ І ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ДОНЕЦЬКИМ ПРИРОДНИМ ВУГІЛЛЯМ МЕЗОПОРІСТИМІ



Название:
ОЧИСТКА СТОЧНЫХ ВОД ОТ НЕФТЕПРОДУКТОВ, КРАСИТЕЛЕЙ И ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ ДОНЕЦКИМИ ПРИРОДНЫМИ МЕЗОПОРИСТЫМИ УГЛЯМИ
Альтернативное Название: ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ВІД НАФТОПРОДУКТІВ, ФАРБНИКІВ І ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ДОНЕЦЬКИМ ПРИРОДНИМ ВУГІЛЛЯМ МЕЗОПОРІСТИМІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету, завдання, об’єкти й предмет дослідження. Наведено основні дані про наукову новизну й практичне значення отриманих результатів, визначено особистий внесок здобувача.


У першому розділі проведено аналіз вітчизняних і закордонних джерел по сучасним методам очищення виробничих стічних вод від нафтопродуктів, барвників і важких металів. Значний внесок у розробку теорії й технології очищення стічних вод (СВ), створення відкритих і замкнутих систем водопостачання внесли такі вчені, як Андронов В.А., Висоцький С.П., Гомеля Н.Ф., Гончарук В.В., Доліна Л.Ф., Когановський А.М., Мамченко А.В., Насонкина Н.Г., Пантелят Г.С., Тарасевич Ю.И., Филипчук В.Л. и др.


Аналіз показав, що серед сучасних методів очищення СВ метод сорбції займає особливе положення, оскільки дозволяє одержати глибоке очищення (доочищення) стічних вод.


Ефективність сорбційного методу становить від 80 до 99,5% залежно від хімічної природи адсорбенту, величини адсорбуючої поверхні, структури й властивостей забруднюючих речовин і т.д.


Пошук ефективних адсорбентів для очищення СВ іде як у напрямку активування вуглевмісних матеріалів, тобто одержання високоємних сорбентів, так і використання дешевих низькосортних вугіль і відходів виробництва без додаткової переробки.


Висока вартість гранульованих високоємних сорбентів і великі витрати на їхню регенерацію приводять до високої вартості очищення виробничих стічних вод. У зв’язку з цим досить перспективними є дослідження з розробки й пошуку адсорбентів, які мають невисоку вартість і більш доступні, таких як донецьке природне мезопористе вугілля (МВ). До них відноситься довгополум’яне енергетичне вугілля деяких шахтних пластів Донбасу.


Дослідженню донецьких МВ, як природних сорбентів, присвячено незначне число робіт. Тому, роботи з вивчення сорбційної активності донецького природного мезопористого вугілля є досить актуальними і своєчасними, а також мають важливе прикладне значення.


Другий розділ присвячено дослідженню адсорбції нафтопродуктів з води природним мезопористим вугіллям.


У даній роботі досліджено довгополум’яне вугілля Донбасу пластів l7 (шахта №42 «Гірник») і l4 (шахта «Трудовська») як адсорбенти для очищення стічних вод. Вугілля пласту l4 (Dl4) відноситься до маловідновлюваного типу “а”, по петрографічному складу в ньому переважає вітриніт (близько 90%), а пласту l7 (Dl7) – до дюрено-клареновому й клареновому типів зі змістом вітриніта 72-80%.


 


Для досліджень вугілля відбирали в гірських виробленнях у вигляді шматків по 3-5 кг без видимих включень породи. Потім подрібнювали на валковому млині й розсіювали за допомогою механічного встряхувача на вісім фракцій. Зберігали герметично закритими партіями приблизно по 500 г. Всі зразки перед дослідами висушували протягом 2-3 год. при температурі 105-110°С. Фракції вугілля розміром більше 0,2 мм попередньо відмивали від дрібних часток дистильованою водою.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне