Комплексна методика оцінки та шляхи забезпечення енергетичної незалежності держави. : Комплексная методика оценки и пути обеспечения энергетической независимости государства.



Название:
Комплексна методика оцінки та шляхи забезпечення енергетичної незалежності держави.
Альтернативное Название: Комплексная методика оценки и пути обеспечения энергетической независимости государства.
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

В першому розділі «Теоретико-методологічні основи дослідження економічної та енергетичної незалежності в системі національної безпеки держави» проаналізовані загальні теоретико-методологічні основи безпеки (національної, економічної, енергетичної) та визначені їх головні функціональні складові, пов'язані з економічними, політичними, соціальними та екологічними аспектами.


Визначається, що на сьогоднішній день загальна теорія безпеки виступає як предметно-орієнтована комплексна наука, яка покликана дослідити загальні закономірності забезпечення безпеки в сучасних умовах, предмет та структуру системи безпеки, розробити методологічні основи погодженого рішення проблем безпеки держави, науково обґрунтувати її цілі, завдання, методи їх досягнення.


Спираючись на необхідність дослідження не тільки обороноздатності країни (традиційної складової національної безпеки) і таких аспектів безпеки, які пов'язані з економічними, політичними, соціальними, екологічними, а в останній час і інформаційними складовими безпеки, в розділі обґрунтовується місце ЕнН в системі національної безпеки, яка є складовою частиною ЕнБ, а, з іншого боку, частиною загального суверенітету та незалежності.


В першу чергу розглянуті головні категоріальні поняття, які складають зміст теорії національної, економічної та енергетичної безпеки: безпека, забезпечення безпеки, рівень безпеки, загрози безпеці та інші. На основі поняття «національна безпека» та головних її складових – економічна й енергетична безпека та економічна й енергетична незалежність, розглянуті методологічні підходи до забезпечення національної безпеки, які полягають в формуванні та реалізації стратегій, доктрин, концепцій національної безпеки країн. Визначаючи національну безпеку як спроможність країни зберегти свою цілісність, суверенність, політичні, економічні, соціальні та інші основи суспільства та можливість виступати в якості самостійного об'єкту системи міжнародних відносин. В цьому контексті розглянуті головні складові, поняття та цілі забезпечення національної безпеки України, які визначені в Законі України «Про основи національної безпеки України».


Забезпечення економічної безпеки вважається гарантією незалежності країни, умовою стабільності та ефективної життєдіяльності суспільства. Одним із головних та найважливіших елементів ЕкБ визначається економічна незалежність яка формулюється як можливість контролю з боку держави за національними ресурсами, досягнення такого рівня виробництва, ефективності та якості продукції, який забезпечує її конкурентоспроможність та дозволяє на рівних брати участь в світовій торгівлі, коопераційних зв'язках та обміні науково-технічними досягненнями.


 


Розглядаючи різні підходи до концептуального визначення ЕкБ (як умови реалізації урядом намічених цілій в галузі економічної політики, як умови сталості економічного розвитку, як економічного виміру проблем міжнародної безпеки, як умови припинення нелегальних видів економічної діяльності, як проблеми конкурентоспроможності чи як проблеми доступу на ринки ресурсів та збуту) ще раз підкреслюється необхідність комплексного систематичного підходу до формування як самого поняття ЕкБ так і методологічного апарату визначення та кількісного виміру показників та індикаторів економічної безпеки. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины