Разработка средств и способов повышения уровня экологической безопасности при действии вредных физических полей техногенного происхождения : Розробка засобів і способів підвищення рівня екологічної безпеки при дії шкідливих фізичних полів техногенного походження



Название:
Разработка средств и способов повышения уровня экологической безопасности при действии вредных физических полей техногенного происхождения
Альтернативное Название: Розробка засобів і способів підвищення рівня екологічної безпеки при дії шкідливих фізичних полів техногенного походження
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Вступ містить обґрунтування і актуальність теми роботи, формулювання мети і задач дослідження, інформацію про стан екологічної безпеки в техногенно навантажених регіонах з точки зору забруднення хімічними речовинами і фізичними полями, дані про наукову новизну і практичну цінність роботи, особистий внесок здобувача, апробацію роботи, її структуру і обсяг.


В першому розділі проводиться аналіз стану досліджуваної проблеми на основі огляду літератури за темою дисертації. Розглянуто результати теоретичних узагальнень утворення звукових і електромагнітних хвиль техногенного походження, особливості їх розповсюдження в атмосфері, характеристика комбінованої, комплексної і спільної дії на людський організм, а також соціально-економічні аспекти проблеми шумопоглинання. В містах одним із основних джерел шуму виступає транспорт. Шкідливим є шум, рівень якого перевищує 40 дБ, а при рівні вище 65 дБ його дія на людину знижує імунний статус, викликаючи техногенний імунодефіцит. Шум скорочує людське життя на 8-12 років, підсилює шкідливу дію хімічних чинників забруднення в 2,5-3 рази. Електромагнітні хвилі також вражають ряд систем людського організму, в тому числі імунну і особливо небезпечні для дітей.


Незважаючи на те, що шумове та електромагнітне забруднення техногенного походження суттєво впливають на стан екологічної безпеки, деякі аспекти проблеми недостатньо вивчені як у теоретичному плані, так і в практичній реалізації ефективних засобів боротьби з вказаними явищами.


В другому розділі наведена характеристика екологічного забруднення у техногенно навантаженому регіоні (на прикладі м. Кременчука), який характеризується значною кількістю як стаціонарних промислових, так і пересувних (авто і авіатранспортних) джерел шуму.


Експериментальні дослідження грунтуються на застосуванні сучасних методів вимірювань. Надається характеристика методик та приладів, які застосовувались для визначення рівня звукового тиску, напруженості електричного і магнітного полів, густини потоку енергії електромагнітних хвиль. Представлена схема стенду, сконструйованого для випробування глушників аеродинамічного шуму, який дає можливість вимірювати рівень шуму та характеристики глушника.


Наведені результати експериментальних вимірювань рівня шуму, який створюють стаціонарні джерела промислових підприємств, що розташовані в селітебній зоні. Встановлені приоритетні джерела шуму: транспортні цехи, естакади навантаження-розвантаження металу, вентилятори, компресори, місця вихлопу стисненого повітря (пару) і т.д.


Для регіону досліджень характерним є шумове забруднення, яке утворюється при тренувальних польотах вертольотів льотного коледжу цивільної авіації. Аеродром коледжу розташований в північній частині міста, де знаходяться потужні джерела хімічного забруднення атмосферного повітря, що ускладнює екологічну ситуацію. Заміри показали перевищення максимально допустимого рівня шуму в селітебній зоні на 3-5 дБ (А).


 


Проведено екологічний аналіз шумової небезпеки автотранспортних потоків міста. Переважна більшість вулиць міста відносяться до категорії закритих, тобто відтань від дороги до житлової забудови не перевищує 50 м, що призводить до достатньо високого рівня шумового забруднення.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины