КОМПЛЕКСНА МАЛОВІДХОДНА ІОНООБМІННА ТЕХНОЛОГІЯ ОЧИСТКИ СТІЧНИХ ВОД ВІД ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ : КОМПЛЕКСНАЯ МАЛОВИДХОДНА ИОНООБМЕННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ОЧИСТКИ СТОКОВЫХ ВОД ОТ ИОНОВ ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ



Название:
КОМПЛЕКСНА МАЛОВІДХОДНА ІОНООБМІННА ТЕХНОЛОГІЯ ОЧИСТКИ СТІЧНИХ ВОД ВІД ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ
Альтернативное Название: КОМПЛЕКСНАЯ МАЛОВИДХОДНА ИОНООБМЕННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ОЧИСТКИ СТОКОВЫХ ВОД ОТ ИОНОВ ТЯЖЕЛЫХ МЕТАЛЛОВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність роботи, сформульовано її мету та задачі, наукову новизну, практичне значення одержаних результатів.


Перший розділ присвячено аналізу патентної та науково-технічної інформації про сучасні методи очистки стічних вод гальванічних виробництв, що містять іони важких металів. Розглянуто основні переваги та недоліки існуючих методів. Обумовлені основні напрямки досліджень.


У другому приведені методики оцінки ефективності іонообмінного очищення води, методи контролю ефективності іонообмінних матеріалів, математичний розрахунок похибок та регресійний аналіз, характеристика іонітів, описується обладнання для лабораторних досліджень. Приводяться методики аналізу концентрацій іонів важких металів.


Третій розділ присвячено  вивченню процесів сорбції та десорбції іонів кадмію, нікелю, цинку, міді  на сильнокислотному і слабокислотному катіонітах та хромат-аніонів на сильноосновному  аніоніті АВ-17-8. Розглянуто процеси десорбції іонів важких металів із застосуванням в якості регенераційного розчину сульфату натрію.


Досліджено ефективність регенерації катіоніту розчинами сульфату натрію з концентраціями 50, 100 та 150 г/дм3 при рН 5.6 та 7.8. Як видно з рис.1, розчин сульфату натрію концентрацією 50-150 г/дм3 при рН=5.6 забезпечує практично повну десорбцію іонів цинку з іоніту. Ефективність процесу зростає при підвищенні концентрації сульфату натрію та практично не залежить від рН середовища. При цьому вже при концентрації сульфату натрію 100 г/дм3 досягнуто максимального ступеню регенерації.


 


Отримані результати по регенерації катіоніту КУ-2-8 від іонів кадмію нейтральними розчинами сульфату натрію свідчать про те, що розчини сульфату натрію при рН=5.6 забезпечують практично повну десорбцію іонів кадмію з іоніту при концентрації сульфату натрію 50-150 г/дм3.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины