определение пожароопасных температурных режимов при пластовом самонагревании растительного сырья на предприятиях агропромышленного комплекса



Название:
определение пожароопасных температурных режимов при пластовом самонагревании растительного сырья на предприятиях агропромышленного комплекса
Альтернативное Название: визначення пожароопасних температурних режимів при пласті самонагреванії рослинної сировини на підприємствах агропромислового комплексу
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обгрунтовується вибір і актуальність теми дослідження, визначаються мета і задачі досліджень, наукова новизна, практична значимість роботи.


В першому розділі розглядаються основні причини пожеж і вибухів на підприємствах зі зберігання та переробки рослинної сировини. Показано, що одним з найнебезпечніших факторів виникнення аварійних ситуацій є процес самонагрівання, який потім переростає в самозаймання.


Існуючі системи термоконтролю не дозволяють прогнозувати динаміку температурного режиму, бо в моделях прогнозування за вхідну інформацію прийнято параметри внутрішніх термоджерел, а не результати вимірювань температури. Щоб усунути цю невідповідність, доводиться розв’язувати зворотну задачу нестаціонарної теплопровідності, яка полягає в ідентифікації параметрів локалізованих осередків самонагрівання за даними вимірювань температури.


Таким чином, дослідження динаміки температурного режиму зводиться до трьох послідовних операцій:


1) вимірювань температури рослинної сировини засобами технічного     контролю;


2) розв’язання зворотної задачі теплопровідності і визначення параметрів внутрішнього термоджерела за даними вимірювань температури;


3) прогнозування динаміки температурного режиму на підставі результатів ідентифікації і розв’язку прямої задачі нестаціонарної теплопровідності.


Зворотні задачі теплопровідності відносяться до класу некоректних задач, які потребують спеціальних методів їх розв’язання. Ця проблема розглядалась в роботах Тихонова А.М., Іванова В.К., Лаврентьєва М.М., Аліфано-            ва О.М.,Румянцева С.В., Артюхіна Е.А., Шумакова М.В., Коздоби Л.О., Кру-ковського П.Г., Мацевітого Ю.М., Лушпенко С.Ф., широкова В.С. та інших.


Стосовно задач самонагрівання рослинної сировини вона порушувалась в роботах Абрамова Ю.О., Ольшанського В.П., Кірочкіна О.Ю. та інших публікаціях. Були розроблені графічні та числові методи ідентифікації.


Виходячи з цього, була сформульована основна задача досліджень, а са-ме – розробка адекватних математичних моделей та методів ідентифікації параметрів пластових осередків і прогнозування пожежонебезпечного температурного режиму.


            В другому розділі здійснюється математичне моделювання процесу самонагрівання для пластового осередка квазістаціонарного типу (осередок виник миттєво й не змінює свої параметри у часі).


            В загальному випадку передача тепла здійснюється процесами теплопровідності та конвекції. Але на початковій стадії процесу самонагрівання в інтервалі температур до 1000С розповсюдження тепла здійснюється в основному шляхом теплопровідності, яка в незначній мірі залежить від вологості.


 


            Тому для спрощення задачі на початковій стадії прийнято варіант передачі тепла шляхом теплопровідності.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины