Моделювання міграції радіонуклідів у типових схилових та гірських екосистемах України



Название:
Моделювання міграції радіонуклідів у типових схилових та гірських екосистемах України
Альтернативное Название: Моделирование миграции радионуклидов в типичных склоновых и горных экосистемах Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету та завдання роботи, розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, подано відомості про апробацію та впровадження результатів експериментального дослідження.


У першому розділі дисертаційної роботи проаналізовано наукову літературу, статті за темою дисертаційного дослідження. Зокрема, розглянуто стан і перспективи розвитку ядерної енергетики в Україні та у світі в цілому. Наш час характеризується стрімким розвитком атомної енергетики: все більше зростають масштаби використання радіоактивних речовин та джерел іонізуючого випромінювання в промисловості, медицині, сільському господарстві, на транспорті. Немає жодної галузі народного господарства, де б в тій чи іншій формі не використовувалася атомна енергія. Вона вносить великий вклад у науково-технічний прогрес, підвищує ефективність виробництва. Але водночас, як показує досвід, великі запаси енергії атома, що використовуються, можуть нанести невичерпну шкоду та страждання не тільки теперішньому, але й наступним поколінням і поставити під загрозу існування людства в цілому.


У роботі розглянуто до уваги дві ситуації: короткочасний вплив сильнодіючого фактору та довготривалий вплив порівняно малоінтенсивного фактору у динамічних умовах схилових та гірських екосистем.


Важливим завданням є вивчення радіоекологічних аспектів впливу радіонуклідів на людину та навколишнє середовище – методів розрахунку та оцінки індивідуальних і колективних доз випромінювання для великих популяцій населення. Актуальними є також проблеми проживання людей і ведення ними господарства на великих територіях, забруднених радіонуклідами внаслідок Чорнобильської аварії, та прогнозування радіоекологічних процесів у майбутньому. Оптимальним рішенням цих проблем може стати моделювання і прогнозування радіоекологічних процесів типовими екосистемами України. Саме моделювання надає можливість оцінювати потенційні наслідки застосування різних стратегій оперативного керування, негативного впливу на екосистему різного виду забруднювачів.


У другому розділі розглянуто моделювання розподілу радіонукліда  у різних типах ландшафтів України у випадку аварійних ситуацій. Виконано аналіз стійкості моделей щодо збурення початкових умов. Для моделювання вибрано типові схилові, гірські екосистеми та прибережна зона із залповою аварією на джерелі радіоактивного забруднення. В авторефераті розглянуто перші два випадки.


1.  Для модельного дослідження була обрана типова схилова екосистема, що складається з дев’яти камер: ліс, узлісся, лука, тераса, заплава, вода озера, біота, донні відкладення, людина (рис. 1). Для моделювання було важливо вибрати таку екосистему, яка включає всі основні прототипи елементів екосистеми без зайвої деталізації.


Взаємодія між камерами задається за допомогою коефіцієнтів переходу радіонуклідів із однієї камери в іншу за одиницю часу, наприклад,  – коефіцієнт переходу радіонуклідів із камери 7 (біота) в камеру 6 (вода) (доля радіонуклідів в камері біота, яка переходить до камери вода за одиницю часу). Дані коефіцієнти вибрані за натурними дослідженнями та залежать від крутизни схилу, характеру покриття (ліс, трава і т.д.), типу ґрунту (чорнозем, дерново-підзолистий, сірий-лісовий та ін.), об’єму стоку, температури повітря, напряму та сили повітря та інших метереологічних параметрів. Розрахунки цих коефіцієнтів базуються на реальних літературних та даних моніторингу у 30-км зоні ЧАЕС про швидкості розподілу та перерозподілу радіонуклідів в екосистемах, що і підтверджує адекватність моделювання.


 


Цей підхід утворює спеціальний метод розрахунку параметрів, який захищено патентом. Для дослідження міграції радіонукліда  складена система диференціальних рівнянь першого порядку, кожне з яких характеризує певну камеру (з урахуванням розпаду радіонукліда для всіх камер, крім камери-людина).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины