ЗНИЖЕННЯ ТЕХНОГЕННОГО ВПЛИВУ ВИРОБНИЦТВА ГРАНУЛЬОВАНОГО СУПЕРФОСФАТУ НА АТМОСФЕРУ



Название:
ЗНИЖЕННЯ ТЕХНОГЕННОГО ВПЛИВУ ВИРОБНИЦТВА ГРАНУЛЬОВАНОГО СУПЕРФОСФАТУ НА АТМОСФЕРУ
Альтернативное Название: СНИЖЕНИЕ ТЕХНОГЕННОГО ВЛИЯНИЯ ПРОИЗВОДСТВА гранулированного суперфосфата НА АТМОСФЕРУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовані актуальність роботи, зв'язок роботи з науковими програмами, сформульовані мета і задачі дослідження, дані загальна характеристика роботи, анотація основних результатів дослідження, інформація про апробацію та впровадження роботи, перелік публікацій.


У першому розділі наведений огляд літератури та зроблений вибір основних напрямків досліджень. Розглянуто вплив пилогазових викидів виробництв мінеральних добрив на навколишнє середовище та методи нормування кількості викидів забруднюючих речовин в атмосферу від промислових джерел. Розглянуті принципи оцінки впливу та нормування викидів шкідливих речовин в атмосферу від промислових джерел. На основі патентно-ліцензійного пошуку й огляду літературних джерел був проведений аналіз методів інтенсифікації процесів пиловловлення та газоочистки. Літературний огляд дозволив встановити доцільність використання водної суспензії фосфориту, що за ступенем очищення і тривалості відпрацьовування перевершує відносно дорогі поглиначі, які містять СаО, МgО і Fe2O3. Проведений літературний огляд дозволив зробити висновок, що поставленим вимогам комплексного очищення забруднених пилом фторовмісних промислових газів, що відходять, відповідають апарати з великодірчастими провальними тарілками та з рухомою насадкою. Цы апарати забезпечують високу ефективність очищення газів, що відходять, від шкідливих газових та пилових забруднень за умови низьких енергетичних витрат і відсутності забивання устаткування.


У другому розділі наведена характеристика виробництва гранульованого суперфосфату на ВАТ «Сумихімпром». Аналіз технологічної схеми виробництва гранульованого суперфосфату показав, що основними компонентами, які забруднюють атмосферу, є пил суперфосфату та фторовмісні гази. Фтористі гази, виділяючись в основному у вигляді  і , є високотоксичними сполуками, які створюють загрозу навколишньому середовищу та здоров'ю людини. На
ВАТ «Сумихімпром» технологією передбачена водна абсорбція газів від фторовмісних газів, пилу фосфориту та суперфосфату. Стічні води виробництва містять 0,3 – 0,7% фтору і 1 – 2% Р2О5, що вимагає нейтралізації й очищення. Щорічна втрата Р2О5 на виробництві складає біля 4 тонн із газовими викидами і близько 700 тонн зі стічними водами.


         Результати вимірів рівня приземних концентрацій забруднень показали, що на межі санітарно-захисної зони спостерігається перевищення ГДК за пилом та достатньо високий рівень забруднення за фторовмісними газами.


         Для визначення внеску виробництва гранульованого суперфосфату на стадії гранулювання та сушіння в загальний рівень забруднення від підприємства проведені виміри концентрації забруднюючих речовин на виході з системи очищення газів. За результатами вимірів проведений розрахунок полів концентрації забруднюючих речовин у приземному шарі. Розрахунок виконаний з використанням  програмного комплексу ЕОЛ 2000. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины