РОЗВИТОК ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ : РАЗВИТИЕ ФОНДОВОГО РЫНКА УКРАИНЫ КАК ФАКТОР ПОВЫШЕНИЯ УРОВНЯ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ГОСУДАРСТВА



Название:
РОЗВИТОК ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ
Альтернативное Название: РАЗВИТИЕ ФОНДОВОГО РЫНКА УКРАИНЫ КАК ФАКТОР ПОВЫШЕНИЯ УРОВНЯ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ГОСУДАРСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, сформульовано мету та завдання дослідження, визначено його об’єкт, предмет і методи дослідження, показано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено дані щодо їх апробації та впровадження.


У першому розділі «Теоретичні основи формування фондового ринку» розглянуто теоретико-методологічні засади функціонування фондового ринку, показано роль фондового ринку у зміцненні економічної безпеки держави, а також здійснено аналіз нормативно-правової бази регулювання фондового ринку.


Проаналізовано підходи українських і закордонних вчених до визначення понять „фондовий ринок” і „ринок цінних паперів”. Встановлено, що ринок у цілому і ринок цінних паперів співвідносяться як система і підсистема, що забезпечує умови для ефективного функціонування ринку у цілому.


Аналіз функцій, які виконує фондовий ринок в економіці, засвідчив, що радянська політекономія розглядала фондовий ринок в контексті розвитку форм позичкового капіталу і в рамках цього підходу вважалось, що фіктивний капітал не виконує позитивних функцій в економіці. Для західних економістів загальноекономічна корисність фондового ринку є безсумнівною; вони розглядають його функції з точки зору ролі цінних паперів у фінансовій системі та інвестиційному процесі. У роботах сучасних науковців функції фондового ринку визначені і систематизовані. На основі теоретичного узагальнення положень цих робіт у дисертації окреслені наступні основні функції фондового ринку: перерозподільча, мобілізаційна, контрольна, інформативна, облікова, регулятивна, стимулююча. У роботі розглянутий механізм реалізації цих функцій з метою оцінки їх ролі у забезпеченні фінансової безпеки держави.


Встановлено, що розвиток світового фондового ринку відбувається в умовах глобалізації, яка призводить до зростання розмірів світових фінансових потоків, загострення конкуренції, швидкого впровадження інформаційних технологій в усі сфери діяльності фондових ринків. Посилюється взаємовплив і взаємозв’язок параметрів функціонування фондового ринку та економічної безпеки держави внаслідок підвищення ризиків виникнення світових фінансових криз, нестійкості національного ринку цінних паперів, загострення боротьби за інвестиції між країнами.


У розвинутих країнах стабільно працюючий фондовий ринок сприяє мобілізації фінансових ресурсів і спрямуванню їх в інвестиційно-інноваційну сферу, в Україні ж тільки зараз поступово усвідомлюється на всіх рівнях управління важливість зростання високотехнологічних галузей та необхідність інтенсивного оновлення основних фондів. Отже, у короткому проміжку часу різко збільшується потреба підприємств у додаткових фінансових ресурсах. Водночас, кредити, що широко використовуються в усьому світі як могутнє фінансове джерело, в Україні мають обмежене застосування внаслідок їх високої вартості та наявності значних ризиків для довгострокового інвестування. Тому розвиток фондового ринку має першочергове значення для збільшення інвестиційно-інноваційного потенціалу економіки, оскільки фондовий ринок створює додаткові можливості для залучення інвестицій.


Доведена провідна роль ринку цінних паперів у забезпечені переливання капіталу в перспективні галузі економіки, у формуванні ефективного, динамічного та конкурентоспроможного виробництва, здатного забезпечити економічну безпеку України за умов її вступу до СОТ.


Аналіз нормативно-правової бази регулювання фондового ринку показав, що системи регулювання фондового ринку можна поділити на два основні типи:
1) система, де регулювання фондового ринку здійснюється переважно державними органами з делегуванням невеликої частини повноважень саморегульованим організаціям (СРО) професійних учасників ринку (застосовується у США);
2) система, де максимальний обсяг повноважень передається СРО, при цьому держава зберігає за собою основні контрольні функції і можливості втручання у процес саморегулювання (застосовується у Великобританії). У постсоціалістичних країнах застосовуються системи регулювання, що тяжіють до першого або до другого типу. В Україні, а також у Росії та інших країнах СНД, Угорщині і Польщі система регулювання фондового ринку наближається до американської.


Національне законодавство щодо регулювання ринку цінних паперів складається з таких міжнародних документів, як директиви ЄС, резолюції Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO); рекомендації Групи Тридцяти. До законодавчих актів, за допомогою яких здійснюється регулювання правовідносин на українському фондовому ринку, належать відповідні кодекси і закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні акти Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, міністерств і відомств, які в межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством, здійснюють контроль і регулювання правових відносин на фондовому ринку країни. Виявлені недоліки законодавчої бази регулювання фондового ринку, що гальмують його розвиток.


На основі юридично закріпленого розподілу функцій і повноважень, у роботі виокремлено чотири групи інституцій, що регулюють відносини на фондовому ринку, визначені форми координації цих інституцій.


У другому розділі «Дослідження умов і економічних параметрів розвитку фондового ринку України» увагу зосереджено на аналізі тенденцій розвитку світового фондового ринку, здійснено факторний аналіз фондового ринку України, проведено класифікацію та діагностику загроз розвитку фондового ринку України.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины