МОДЕЛЮВАННЯ РАДІОЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ МЕТОДОМ КАМЕРНИХ МОДЕЛЕЙ ПРИ ОЦІНЦІ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ЛОКАЛЬНИХ ЕКОСИСТЕМ



Название:
МОДЕЛЮВАННЯ РАДІОЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ МЕТОДОМ КАМЕРНИХ МОДЕЛЕЙ ПРИ ОЦІНЦІ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ЛОКАЛЬНИХ ЕКОСИСТЕМ
Альтернативное Название: МОДЕЛИРОВАНИЕ радиоэкологического ПРОЦЕССОВ МЕТОДОМ камерный МОДЕЛЕЙ ПРИ ОЦЕНКЕ ЭКОЛОГИЧЕСКОГО СОСТОЯНИЯ ЛОКАЛЬНЫХ ЭКОСИСТЕМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, систему методів дослідження, сформульовано наукову новизну, практичну значущість роботи, подано відомості про апробацію та впровадження результатів експериментального дослідження.


 


У першому розділі дисертаційної роботи проаналізовано наукову літературу, статті за темою дисертаційної роботи. У радіоекології можна виділити дві основні тісно взаємопов’язані проблеми: міграцію радіонуклідів та їх накопичення в різних елементах екосистеми. Існують різноманітні радіологічні ситуації, що пов’язані з включенням радіонуклідів у сільськогосподарську сферу. Тому накопичення радіонуклідів рослинами з ґрунту визначає вихідні масштаби включення радіонуклідів у трофічні ланцюги в системі: радіоактивні викиди–ґрунт–сільськогосподарські рослини–сільськогосподарські тварини–людина. Надходження радіонуклідів в рослини залежить від ряду факторів: фізико-хімічних властивостей радіонуклідів, видових особливостей рослин, властивостей ґрунту та його механічної обробки, кліматичних чинників, системи меліорації, внесення добрив тощо. Перехід радіонуклідів з раціону в організми тварин визначається фізико-хімічними властивостями радіонуклідів, а також видовими особливостями та віком тварин.


 


У другому розділі розглянуто основні методи досліджень, які було використано під час виконання роботи. При вивченні проблеми міграції радіонуклідів в екосистемі математичне моделювання є одним з основних методів організації досліджень. Воно дозволяє виділити істотні особливості явища, що досліджується, та виразити отриманий наближений опис у вигляді системи математичних виразів (моделі), що імітують до певної міри точність поведінки реальної системи. Важливою особливістю даного методу є його інтерактивність. При перевірці чи дослідженні встановлюється відповідність моделі явищу, яке спостерігається. Математична модель ґрунтується на показниках моніторингу, експериментальних даних, що дозволяє організувати комплексне дослідження за принципом динамічної взаємодії моделі та моніторингу. 


 


Для моделювання міграції радіонуклідів в системі ґрунт–рослини характерним є використання камерних моделей. При цьому камерою можна вважати будь-який елемент екосистеми, агроценозу (або його частину), де відбувається накопичення радіонуклідів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины