ОБЕСПЕЧЕНИЕ ЭКОЛОГИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ И ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ ПРИ РАБОТЕ ПОДКАЧИВАЮЩИХ ОРОСИТЕЛЬНЫХ НАСОСНЫХ СТАНЦИЙ (НА ПРИМЕРЕ ВОДОХОЗЯЙСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА АВТОНОМНОЙ РЕСПУБЛИКИ КРЫМ)



Название:
ОБЕСПЕЧЕНИЕ ЭКОЛОГИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ И ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ ПРИ РАБОТЕ ПОДКАЧИВАЮЩИХ ОРОСИТЕЛЬНЫХ НАСОСНЫХ СТАНЦИЙ (НА ПРИМЕРЕ ВОДОХОЗЯЙСТВЕННОГО КОМПЛЕКСА АВТОНОМНОЙ РЕСПУБЛИКИ КРЫМ)
Альтернативное Название: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ   І ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИ РОБОТІ підкачувати зрошувальних НАСОСНИХ СТАНЦІЙ (НА ПРИКЛАДІ ВОДОГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Розділ 1. Огляд літератури за темою дисертації.


Наведено аналіз проблеми екологічної безпеки зрошуваних угідь і прилягаючих до них територій, екологічної та параметричної надійності зрошувальних НС. Зазначено, що гідротехнічні споруди і зрошувальні системи в більшості відробили встановлений нормативний термін і потребують проведення реконструкції, технічного переобладнання і заміни устаткування, в тому числі НС і дощувальної техніки, а також зменшення їх енергоємності.


Були розглянуті положення щодо надійності зрошувальних НС та енергозбереження, які сформульовані в роботах Ц.Є.Мірцхулави, В.А.Солнишкова, Б.А.Мусіенко, І.І.Науменко, В.М.Кір’янова, М.С.Горюнова, О.М.Горюнова, Б.Й.Боровського, О.Я.Гловацького, В.М.Хорева, О.Ф.Шавина, Б.П.Карука, О.В.Подласова, О.І.Пашенцева, Л.П.Фільчагова, В.Д.Дупляка, В.Н.Померанця, К.П.Вишневського, С.В.Бальви, В.В.Клейменова, В.Н.Киреева, В.К.Ермолова та інших, а також в нормативних документах.


На основі цих відомостей варто відзначити наступне:


- Відсутні конкретні методики розрахунку екологічної і параметричної надійності ПНС.


- Існуючі методи оцінки надійності (класичний метод, метод О.М.Горюнова, метод Б.П.Карука, метод О.І.Пашенцева, структурно-функціональний метод (СФМ)) не повною мірою  відбивають специфіку роботи НС і мають ряд суттєвих недоліків, які не дозволяють одержувати достовірні дані про екологічну та параметричну надійність ПНС при її проектуванні та експлуатації. Разом з тим, СФМ у достатній мірі підтверджений на практиці. Тому, саме СФМ прийнятий за основу.


- Методи підбора кількості і марок насосів ПНС не відповідають вимогам енергозбереження при подачі води на зрошувані ділянки.


- Економічність насосів прямо пов'язана з екологічністю; будь-які заходи щодо підвищення економічності та зниження енергоспоживання насосами позитивно позначаються на екологічну надійність НС і екологічний стан регіону в цілому за рахунок можливості зменшення споживання енергоресурсів, які йдуть на створення електроенергії.


 


Розділ 2. Дослідження екологічної безпеки та енергозбереження при роботі підкачувальних зрошувальних насосних станцій.


Для визначення ролі ПНС у ПТС зрошуваних угідь і прилягаючих до них територій проведений аналіз водогосподарчого комплексу та еколого-меліоративного стану території АРК.


У зоні впливу зрошувальних систем АРК розташовано близько 736 тис.га сільгоспугідь і 46,7 тис.га територій сільських населених пунктів. Площі зрошуваних земель держсистеми Північно-Кримського каналу (ПКК) із глибиною залягання  рівня ґрунтових вод (РГВ) менш 5-и м становлять 148999 га або 41,8% (рис.1), у тому числі з УГВ менш 2-х м - 22707 га. Усього в незадовільному еколого-меліоративному стані перебуває 24483 га або 6,1% всіх зрошуваних земель. Усього підтоплених земель у зоні впливу зрошувальних систем - 74463 га, що становить більше 10% від загальної площі сільгоспугідь.


 


Опорною ділянкою досліджень обрано Нижньогірський район. Більша частина території району визначена із глибинами залягання РГВ менш 5-и м. Діючих ПНС усього 19 штук, з них 16 перебувають на територіях з локальними підняттями УГВ на 2-3 м вище, ніж на сусідніх територіях, що вказує на зміни еколого-меліоративного стану у зв'язку з порушеннями режимів і відмовами ПНС.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины