ВЛИЯНИЕ «МОКРОЙ» КОНСЕРВАЦИИ ШАХТ НА ЭКОЛОГО-РАДИАЦИОННОЕ СОСТОЯНИЕ ОКРУЖАЮЩЕЙ ПРИРОДНОЙ СРЕДЫ (НА ПРИМЕРЕ ЛУГАНСКОЙ ОБЛАСТИ)



Название:
ВЛИЯНИЕ «МОКРОЙ» КОНСЕРВАЦИИ ШАХТ НА ЭКОЛОГО-РАДИАЦИОННОЕ СОСТОЯНИЕ ОКРУЖАЮЩЕЙ ПРИРОДНОЙ СРЕДЫ (НА ПРИМЕРЕ ЛУГАНСКОЙ ОБЛАСТИ)
Альтернативное Название: ВПЛИВ «МОКРОЮ» КОНСЕРВАЦІЇ ШАХТ НА ЕКОЛОГО-РАДІАЦІЙНИЙ СТАН НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА (НА ПРИКЛАДІ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовані актуальність роботи, її зв'язок з науковими програмами, планами і темами, сформульовані мета, об'єкт, предмет і задачі досліджень, визначено наукову новизну отриманих результатів і їхнє практичне значення, особистий внесок автора й апробація результатів досліджень.


У першому розділі виконана систематизація досліджень по проблемі впливу закриття шахт на усі компоненти НПС. Проаналізовано досвід закриття шахт у регіоні і за кордоном, у тому числі проаналізований досвід затоплення шахт у роки Великої Вітчизняної війни 1941 - 1943 рр., подальша відкачка води з них у період 1944 – 1954 рр. і наступні 1995 - 2005 рр.


Реструктуризація галузі і її вплив на НПС розглядали в двох аспектах – “сухої” і "мокрої" консервації шахт. “Суха” консервація в Україні майже не виконувалась, в першу чергу за відсутність коштів. Встановлено, що складні специфічні еколого-геологічні проблеми виникають при "мокрій" консервації, що приведуть до значного підтоплення і забруднення великих площ, заболочуванню і засоленню земель, зміни гідродинамічних і гідрохімічних режимів підземної гідросфери, появи нових шляхів інтенсифікації міграції газів, обваленню покрівлі шарів, виникненню аварійних ситуацій на забудованих територіях.


Проаналізовані роботи відомих вчених, фахівців, інженерів по даній проблемі:


- вплив затоплення шахт у період 1941 - 1943 рр. і їхня відкачка в 1944 -1954рр. (роботи Д.І. Щеголева, В.С. Попова, М.Л. Левенштейна, Г.Г. Малеваного, та ін.);


- комплексний вплив закриття шахт на стан НПС у період 1995 - 2005 рр. (роботи Ю.М. Гавриленко, В.М. Єрмакова, І.М. Ксенди, О.А. Уліцького, В.А. Сляднева, Б.Д. Львова, Н.К. Маркіної, М.В. Бабаєва та ін.);


- роботи з радіологічного впливу на НПС (Г.Д. Коваленко, К.Г. Руді, Г.В.Лисиченко та ін.);


- проаналізовані роботи зі зміни хімічного складу шахтних і підземних вод, забрудненню важкими металами (роботи Є.О. Яковлева, М.І. Бесіди та ін.);


- роботи закордонних авторів, зв'язані з виділенням шахтних газів із закритих шахт. Рішенням цієї проблеми займаються в Казахстані Е.С. Іванкін, у Німеччині К. Вінтер, Х. Айхер, Ф. Хесбрюгге, в Англії Р. Робінсон, К. Паркер.


Незважаючи на численні дослідження з даної проблеми, радіаційно-екологічна ситуація, що виникла на деяких шахтах Луганської області при їхньому закритті, вивчена недостатньо. В даний час на вугільних шахтах регіону зібралося більш 150 тис. м3 відходів з техногенно посиленою природною радіоактивністю.


Другою проблемою при закритті шахт є організація комплексного моніторингу стану НПС по всіх його компонентах.


У розділі визначений напрямок роботи та здійснено постановку задач дослідження.


В другому розділі приведена характеристика геологічних і гідрогеологічних особливостей у будові району досліджень та методики досліджень.


Вивчення території проводили згідно з методики еколого-гідрогеологічного вивчення стану територій, забруднених унаслідок закриття вугільних шахт, та методикою оцінки екологічного стану територій, забруднених унаслідок закриття вугільних шахт. Обидві методики розроблені у УкрНДІЕП.


Стаханівський регіон входить в агроґрунтову провінцію Донецького кряжа. У ґрунтовому покриві переважають чорноземи на щебенистому алювії піщаників і сланців.


Встановлено, що особливості вуглевидобутку призвели до зміни міцностних властивостей порід, їхніх фізичних характеристик, активізували вертикальну міграцію шахтних газів (метану, радону), високомінералізованих  підземних вод (у даному районі до 82 г/л), порід з підвищеною природньою радіоактивністю.


Виявлено, що на тектонічну будову району досліджень впливають Південний, Північно-Донецький і Чехировський надвиг, з амплітудами зчленування порід від 6 до 50 м.


Основні водоносні горизонти виділяються в четвертинних, палеогенових, крейдових, тріасових і кам'яновугільних відкладеннях.


Четвертинний водоносний горизонт є першим від поверхні і не захищеним від поверхневого забруднення. Показано, що якість вод помітно погіршується в останні роки, особливо на площах водозаборів. Мінералізація вод досягає 1,2-1,4 г/дм3 і має склад: від гідрокарбонатного кальцієвого до хлоридно-гідрокарбонатного натрієво-кальцієвого.


Палеоген-неогеновий водоносний комплекс розповсюджений не повсюдно в межах правобережжя Сіверського Дінця. Підземні води утримуються в слабозцементованих піщаниках та пісках новопетрівської, межигірської і обухівської свитах. Обрій слабко водорясний (витрати джерел – 0,1-0,2 л/с). По хімічному складу води гідрокарбонатно-сульфатні натрієво-кальцієві з величиною мінералізації 0,8-1,2 г/дм3.


За результатами теоретичних та експериментальних досліджень обґрунтовано, що верхньоміловий водоносний горизонт відноситься до верхньої тріщинуватої зони потужністю до 50-70 м, горизонт напорно-безнапорний, коефіцієнт фільтрації 10-25 м/доб. Обрій має значні ресурси і є основним для цілей централізованого водопостачання області. Експлуатується численними водозаборами в долинах рік Сіверський Донець, Лугань і їхніх приток. По хімічному складу води гідрокарбонатні кальцієві з мінералізацією 0,5- 0,8 г/дм3.


Встановлено, що в процесі експлуатації спостерігається зростання мінералізації води по багатьом водозаборам області. Мінералізація досягає 1,6-2,0 г/дм3. Варто враховувати, що на більшості водозаборів, що експлуатують крейдовий водоносний горизонт, відсутня природна захищеність, що пояснює його уразливість. Водоносний комплекс тріасових відкладень представлений піщаниками нижньої частини розрізу.


Водоносні комплекси кам'яновугільних відкладень пов`язані з тріщинуватими піщаниками  і вапняками. Мінералізація вод змінюється від 2,5 до 34,3 г/дм3, а іноді досягає 82,3 г/дм3 (шахта “Пролетарська”, горизонт 680 м). Шахтні води у районі шахти “Пролетарська” - хлоридно натрієві, з мінералізацією до 20,0-21,0 г/дм3.


Шахти району по природному вмісту метану віднесені до над категорійних, вугільний пил вибухонебезпечний.


У третьому розділі наведено результати досліджень кількісних і якісних показників забруднення НПС після закриття шахти “Пролетарська” та 8 шахт Стаханівського регіону.


Показано, що при закритті шахт підвищується радіоактивне забруднення повітря, що негативно впливає на НПС. Джерелами підвищеного надходження радону в атмосферне повітря є зони дроблення, що примикають до ділянок тектонічних порушень, що перетинають шахтні поля шахт “Луганська” та “Пролетарська”.


Встановлено, що вміст радону в повітрі на ділянках породних відвалів досягає 0,3-6,0 Бк/м3 (фоновий вміст), високі значення вмісту радону спостерігаються в місцях колишніх відстійників шахти “Луганська” (на поверхні 22-35 Бк/м3, а на глибині 0,3 м до 180 Бк/м3), а в місцях дегазаційних свердловин на шахтному полі шахти “Центральна Ірміно” вміст радону досягає декількох сотень Бк/м3 (ГДК по НРБУ 50 Бк/м3 для жилих приміщень, та 100 Бк/м3 для виробничих приміщень).


 


Експериментальними дослідженнями встановлено, що в межах міської забудови відзначається підвищений в порівнянні з фоновим вміст барію (3,3 рази вище), свинцю (2,6 рази), молібдену (1,7 рази), олова і хрому (1,2 рази), марганцю і літію (1,1 рази). Визначено ряд елементів – ртуть, миш'як, свинець, кадмій, мідь, ванадій, що утворюють ореоли високої концентрації. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины