ВОССТАНОВЛЕНИЕ ИНГАЛЯЦИОННЫХ ДОЗ ОБЛУЧЕНИЯ ПОСЛЕ АВАРИИ НА ЧАЭС В 30-КМ ЗОНЕ : ВІДНОВЛЕННЯ ІНГАЛЯЦІЙНИХ ДОЗ ОПРОМІНЕННЯ ПІСЛЯ АВАРІЇ НА ЧАЕС У 30-КМ ЗОНІ



Название:
ВОССТАНОВЛЕНИЕ ИНГАЛЯЦИОННЫХ ДОЗ ОБЛУЧЕНИЯ ПОСЛЕ АВАРИИ НА ЧАЭС В 30-КМ ЗОНЕ
Альтернативное Название: ВІДНОВЛЕННЯ ІНГАЛЯЦІЙНИХ ДОЗ ОПРОМІНЕННЯ ПІСЛЯ АВАРІЇ НА ЧАЕС У 30-КМ ЗОНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріали і методи дослідження.


            Для виконання поставленої задачі потрібні були експериментальні і теоретичні дослідження з використанням і розробкою відповідних методів.


            Експериментальні роботи проводилися, в основному, за допомогою напівпровідникових спектроскопічних вимірів на спектрометрах з енергетичною роздільною здатністю 1.8 кеВ на g-лініях 60Co і 300 еВ на g 59 кеВ 241Am.


            Для визначення трансуранових нуклідів була розроблена спеціальна методика, заснована на методах низькоенергетичної g- і LX-спектроскопії.


            Для цього нами проведені розрахунки виходу характеристичного La-випромінювання ізотопів 239,240Pu, використовуючи дані про одиночні g-спектри в області 20-100 кеВ. Для розрахунків використовувався вираз aLi = ILa/Ig×wLi, де aLi – коефіцієнт внутрішньої конверсії (КВК) на Li-оболонці, Ig – інтенсивність g-випромінювання, wLi – вихід флуоресценції. Використовуючи дані про g-спектри з розпаду ізотопів 238-240Pu, нами було визначено, що ILa(239Pu) = 1.72±0.09, ILa(238Pu) = 4.12±0.16, ILa(240Pu) = 4.04±0.16. Експериментальне значення ILa(238Pu) = 4.2±0.3, ILa(239Pu) = 1.6±0.2. Як видно, узгодження дуже добре. Відзначимо, що ILa(238Pu) = ILa(240Pu) з точністю < 5%. Це дуже важливо при визначенні активності з La-спектрів.


            Для вимірів активності 137Cs у Чорнобильських випаданнях відбиралися проби молока, зроблені в 4 колективних і особистих господарствах Семенівського і 6 господарствах Репкінського районів Чернігівської області України, де щільність забруднення 137Cs коливалася від 37 до 370 кБк/м2 (значення 90 % квантиля близько 150 кБк/м2) . Для виключення впливу випадкових факторів через локальні випадання, різниці в харчуванні й інтенсивності метаболізму окремих тварин, проби відбиралися з об'єму молока не менш 2000 л. Корови колективних господарств випасались, як правило, на культивованих пасовищах, а особистих - на природних.


            Виміри проводилися щороку в той самий час у літньо-осінній період. Кількість проб, активність яких вимірювалась в кожному господарстві, коливалася від 40 до 60 зразків. Вибір такої кількості проб обумовлений необхідністю одержання однакової похибки радіометричних і спектроскопічних даних.


            Виміри проводилися як на радіометрах, так і на напівпровідникових спектрометрах.


            Отримані радіометричні дані для кожного господарства розглядалися як логнормальні розподіли. З цього аналізу для 40-60 проб було отримано, що похибка середнього значення активності 137Cs не перевищує 70%.


 


            Моделювання інгаляційної дози по доступних параметрах показано на прикладі селища Янов. Янов знаходиться на відстані 4.5 км у напрямку З-ПдЗ і був евакуйований на 3-й день після аварії. Тому інтеграл концентрації активності в повітрі брався тільки до третього дня.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины