ВЗАЄМОДІЯ ФІЛЬТРАТІВ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ (ТПВ) ІЗ ЗОНОЮ АЕРАЦІЇ (ЕКОЛОГО-ГЕОХІМІЧНА ОЦІНКА) : ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ фильтрата полигонов твердых бытовых отходов (ТБО) с зоной аэрации (эколого-геохимического ОЦЕНКА)



Название:
ВЗАЄМОДІЯ ФІЛЬТРАТІВ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ (ТПВ) ІЗ ЗОНОЮ АЕРАЦІЇ (ЕКОЛОГО-ГЕОХІМІЧНА ОЦІНКА)
Альтернативное Название: ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ фильтрата полигонов твердых бытовых отходов (ТБО) с зоной аэрации (эколого-геохимического ОЦЕНКА)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дисертаційна робота виконана у формі рукопису, складається зі 151 сторінки машинописного тексту, 5 розділів, 26 таблиць, 31 рисунка, 9 додатків.


Автор висловлює велику вдячність за надану можливість проведення експерименту в сертифікованій лабораторії відділу ядерної геохімії та космохімії директору ІГНС НАН та МНС України, академіку НАН України Соботовичу Е.В. За постійну підтримку при відборі проб і проведенні експерименту, а також наукові консультації – н.с. Кадошнікову В.М., ст.н.с. Манічеву В.Й., та пр.н.с. Кононенко Л.В., а також м.н.с. Кузенко С.В. та інж. II кат. Ряховській Л.О. (ІГНС НАН та МНС України), наук. сп. Чебаненко С.І. (ІГМР НАНУ).


У розділі 1 “Вивченість фізико-хімічних процесів, які відбуваються при експлуатації полігонів і звалищ ТПВ” аналізується світовий досвід дослідження процесів, які проходять на полігонах та звалищах ТПВ в різні етапи існування.
У першому підрозділі розглядається морфологічний склад твердих побутових відходів, який впливає на об’єм та хімічний склад фільтратів полігонів ТПВ. Далі описані процеси, що відбуваються на звалищі твердих побутових відходів та механізм утворення фільтрату. Наступний підрозділ присвячений хімічному складу фільтрату, що напряму залежить від віку полігону. Показано, що при розкладанні чи деструкції ТПВ основними є біохімічні процеси, які проходять спочатку в аеробних, а потім в анаеробних умовах (в дві фази – ацетогенну та метеногенну).
В останньому підрозділі проаналізовано літературу щодо вивченості питання поглинання металів та органічних речовин породами та глинистими мінералами.


У роботі зазначено, що проблеми впливу важких металів та органічної речовини полігонів ТПВ на навколишнє середовище досліджували науковці: у країнах ближнього зарубіжжя – Галицька, Глушанкова (Росія) [Галицкая, 2005], Кудельський та Лєбєдєва (Білорусь) [Кудельский, Лебедева, 2000], а також автори з країн дальнього зарубіжжя [Calace, Liberatori та інш., 2001], [Wang Qi та інш., 2006] і [Heyer, Hupe та інш., 2005]. Показано, що в нашій країні такі дослідження майже не виконувалися.


 


У розділі 2 “Геологічні особливості територій розміщення полігонів і звалищ твердих побутових відходів та їхня роль у створенні системи екологічної безпеки” розглядаються природні та ґрунтово-геологічні умови місць розміщення майданчиків для полігонів та звалищ ТПВ великих міст України та типи геологічного середовища. Проаналізовано і встановлено, що основними ґрунтами в Україні, на які впливають полігони ТПВ є глини, суглинки, леси, супіски та піски. Другий підрозділ присвячений вибору об’єкта дослідження, яким став Київський полігон ТПВ № 5. У наступному підрозділі розглядається геологічна будова вибраного об’єкту і показано, що зона впливу полігону поширюється на неогенові та четвертинні породи. Також у розділі розглядаються геоморфологічні фактори в районі Київського полігону та основні геолого-геохімічні показники стійкості місць розміщення полігонів твердих побутових відходів (на прикладі Київського полігону ТПВ № 5).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины