ЭЛЕКТРОМАГНИТНЫЕ КОЛЕБАНИЯ И ВОЛНЫ С В Ч – ДИАПАЗОНА В НЕОДНОРОДНЫХ ПРОВОДЯЩИХ СРЕДАХ



Название:
ЭЛЕКТРОМАГНИТНЫЕ КОЛЕБАНИЯ И ВОЛНЫ С В Ч – ДИАПАЗОНА В НЕОДНОРОДНЫХ ПРОВОДЯЩИХ СРЕДАХ
Альтернативное Название: ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ КОЛИВАННЯ І ХВИЛІ З У Ч - діапазону У НЕОДНОРІДНИХ провіднИХ середовищ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтована актуальність проблеми, визначені мета роботи , методи  досліджень, а також наукова новизна та практичне значення одержаних результатів. 


У першому розділі, що носить оглядовий характер, обговорюються основні, відомі в літературі, механізми взаємодії електромагнітних коливань з зарядженими частинками в плазмі твердого тіла.


У цій частині дисертації приведено основні апробовані методи та уявлення  сучасної радіофізики та плазмової електроніки, що знайшли своє застосування при розв’язанні  задач даної роботи. Треба відзначити, що із фізичних  явищ, повязаних з поведінкою електромагнітних коливань та заряджених частинок в плазмових середовищах, основна увага у даному розділі приділялась ефектам, механізми яких визначаються наявністю межі розподілу середовищ. До такого роду ефектів, що визначають механізми трансформації енергії заряджених частинок в енергію електромагнітних коливань в обмежених середовищах, належать процеси беззіткнувального згасання поверхневих поляритонів. Ці питання складають зміст другого розділу дисертації.


У першому підрозділі  розглядалися електромагнітні коливання, що існують на межі розподілу середовищ, які відрізняються електромагнітними властивостями – поверхневі поляритони (хвилі Фано). При цьому використовувалися рівняння електродинаміки: рівняння Максвела, матеріальні рівняння та граничні умови, за допомогою яких визначаються закони дисперсії  поверхневих електромагнітних коливань. Спектр поверхневих поляритонів визначався в умовах наближення холодної  плазми  та відсутності їх зіткнувального затухання.


У другому підрозділі для опису механізму згасання поверхневих плазмонів,  обумовленого їх взаємодією з електронами провідності на межі розподілу середовищ, застосовувалися рівняння електродинаміки в умовах нехтування ефектами запізнювання. Це пов’язано з тим, що швидкість носіїв заряду відносно швидкості світла мала. Для одержання матеріального рівняння застосовувалось кінетичне рівняння для електронів з самоузгодженим полем. Задача розв’язувалася за умов слабкої просторової дисперсії, коли глибина проникнення поля поверхневого коливання перевищує дебаєвський радіус електронів плазми.


Для розкриття механізму беззіткнувального згасання поверхневих плазмонів в роботі застосовано поняття хвилі Ван – Кампена (ХВК). У попередніх роботах  припускалось, що це згасання аналогічне згасанню Ландау в безмежному середовищі  [1]. При цьому поле поверхневої хвилі в умовах дзеркального відбиття електронів від межі розподілу подавалося у вигляді набору просторових гармонік, що поширюються в безмежному середовищі. Згасання кожної гармоніки відбувалося внаслідок черенковського резонансу (рівності швидкості частинки та фазової швидкості гармоніки). Повне згасання поверхневих коливань є наслідком підсумовування згасання просторових гармонік. При цьому підході роль межі виявляється тільки у формуванні поверхневих хвиль. Такий метод використовується, як правило, в умовах дзеркального відбиття електронів від межі.    


 


ХВК – це просторово-часові утворення, сформовані матеріальною точкою, що рухається з незмінною швидкістю. Заряджена частинка  або група частинок малої густини  формують електромагнітні хвилі цього типу; їх фазова швидкість  дорівнює швидкості частинки (групи частинок). На межі розподілу середовищ виникає перетворення   поверхневих коливань у ХВК, які поширюються вглиб середовища. Таким чином, беззіткнувальне згасання плазмонів обумовлене збудженням ХВК, які відносять їх енергію від межі. Коефіцієнт перетворення залежить від поведінки електронів на поверхні плазмоподібного середовища. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины