ДІАГНОСТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО РИЗИКУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕНДЕНЦІЙ ЙОГО ЧИННИКІВ У БУДІВНИЦТВІ (НА ПРИКЛАДІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ)



Название:
ДІАГНОСТИКА ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО РИЗИКУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕНДЕНЦІЙ ЙОГО ЧИННИКІВ У БУДІВНИЦТВІ (НА ПРИКЛАДІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ)
Альтернативное Название: ДИАГНОСТИКА предпринимательского риска И прогнозирование тенденций его факторов В СТРОИТЕЛЬСТВЕ (НА ПРИМЕРЕ СПЕЦИАЛИЗИРОВАННЫХ СТРОИТЕЛЬНЫХ КОМПАНИЙ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтована актуальність обраної теми, сформульовані мета і завдання дисертації, визначені об’єкт і предмет дослідження, наукова новизна та практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі “Сутність підприємницького ризику в умовах трансформаційних процесів” здійснено огляд і зіставлення наукових напрямків визначення сутності підприємницького ризику та концепцій його узагальненої оцінки; проведено оцінку відповідності їх сучасним трансформаційним процесам; визначені зовнішні й внутрішні фактори, що обумовлюють проблеми практичного використання методів нейтралізації підприємницького ризику; обґрунтована необхідність ранньої діагностики чинників на підставі прогнозування їх тенденцій.


У наукових працях концепції оцінки підприємницького ризику ґрунтуються на інтерпретації його сутності. Огляд їх дозволив виділити тут три напрямки. Пов’язуючи економічний ризик тільки з небезпекою втрат (перший напрямок досліджень) або з метою одержання прибутку (другий напрямок), автори на підставі різних ознак наводять його класифікації і таким чином демонструють багатоскладовість всупереч однобічній спрямованості інтерпретації їх сутності. Враховуючи багатоскладовість економічного ризику, а також концепцію сутності за третім напрямком досліджень, орієнтовану на цілеспрямованість об’єкта управління, в дисертації підприємницький ризик пов’язується з цілями функціонування й розвитку будівельних підприємств в умовах трансформаційних процесів.


Аналіз динаміки економічних процесів у будівельній галузі доводить, що в сучасних умовах ринкових перетворень на більшості підприємств зберігаються симптоми кризи: скорочення долі ринку, зниження прибутковості, недостатність власних обігових коштів, втрата ліквідності. На підставі теоретичного узагальнення праць вітчизняних і зарубіжних авторів теорії стратегічного та антикризового управління, досвіду управління економічними процесами на мікрорівні в країнах із розвиненою економікою зроблено висновок, що цілі функціонування й розвитку підприємства в ринкових умовах залежать від його позицій у зовнішньому середовищі, функцій, внутрішньої структури, а також від початкових умов. Враховуючи сучасні економічні позиції будівельних підприємств, у дисертаційній роботі сутність підприємницького ризику визначається як можливість відхилення від цілей функціонування й розвитку підприємства під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників.


У дисертації обґрунтована доцільність узагальненої оцінки підприємницького ризику в сучасних умовах ринкових перетворень на підставі тестування фінансового стану як найбільш доступного методу за умов обмеженої інформації для зацікавлених осіб: інвесторів, акціонерів, кредиторів, менеджерів, постачальників. Тривалий нестабільний стан створює передумови банкрутства підприємств. Досвід зарубіжних країн свідчить, що процедура банкрутства також призводить до суттєвих втрат: власного капіталу для інвесторів, акціонерів і кредиторів; заробітної плати для працівників; податкових надходжень до державного й місцевого бюджетів. Враховуючи складність виходу підприємств із кризового стану, в роботі обґрунтована необхідність прогнозування тенденцій чинників, що обумовлюють такий стан.


Встановлено, що проблеми використання поширених у західних країнах методів нейтралізації підприємницьких ризиків на будівельних підприємствах обумовлені як зовнішніми, так і внутрішніми чинниками:


        кризовими явищами в усіх галузях економіки України;


        нерозвиненістю ринкових інститутів: фондових, товарних бірж, страхових компаній;


        інерційністю мислення управлінського персоналу підприємств, неготовністю до стрімкого перебігу змін;


        некваліфікованістю, недосвідченістю управлінського персоналу підприємств;


        нечесністю окремих підприємців.


Для кожного підприємства існує своє співвідношення зовнішніх і внутрішніх чинників. До останніх відносяться: наявність і використання ресурсів, принципи діяльності, стратегія підприємства, нерозуміння з боку менеджерів походження негативних тенденцій у внутрішньому стані підприємства, їх обумовленості внутрішніми чи зовнішніми чинниками. На підставі вивчення досвіду країн з розвиненою ринковою економікою у дисертаційній роботі зазначається, що, незважаючи на мінливість зовнішнього середовища, підприємство може протистояти негативним тенденціям, змінюючи внутрішні процеси або застосовуючи попереджувальні заходи на підставі постійного моніторингу основних компонентів зовнішнього середовища та визначення своїх нових цілей. У працях зарубіжних вчених висловлюється думка, що конкретними причинами банкрутства частіше є недостатній рівень кваліфікації керівництва, а економічний спад, який також негативно впливає на галузь або на підприємство, відіграє другорядну роль. Тому пропонується ідентифікувати найважливіші чинники за допомогою сучасних методів, визначити їх причинно-наслідкові зв’язки з негативними тенденціями у функціонуванні підприємств, а також здійснювати діагностику можливих відхилень від цілей функціонування не за показниками, що оцінюють фактичний стан явищ на підприємствах, а попереджувальну – на підставі їх прогнозу. Прогнозування і рання діагностика дозволяють своєчасно розробити систему заходів для нейтралізації негативного впливу чинників на відхилення від цілей.


У другому розділі “Аналіз тенденцій розвитку підприємств будівельної галузі і чинників підприємницького ризику” здійснено аналіз динаміки економічних процесів у будівельній галузі та в спеціалізованих будівельних підприємствах; визначена ієрархія чинників підприємницького ризику й моделей для його діагностики, виконано оцінку міри впливу зовнішніх і внутрішніх чинників зростання відносного рівня операційних витрат; встановлено причинно-наслідковий зв’язок між тенденціями ліквідності та податковим тиском.


На підставі аналізу динаміки економічних процесів на спеціалізованих будівельних підприємствах встановлено, що зберегти свої функції та утримати конкурентні позиції в ринковому середовищі спроможна менша їх частина. Про це свідчать темпи скорочення обсягів підрядних будівельних робіт, виконаних власними силами (рис. 1), а також стійке зростання відносного рівня операційних витрат до доходу. П’ять із шести підприємств у 1999-2001 рр. стали збитковими, тоді як у 1995 р. всі були прибутковими.


У дисертаційній роботі ідентифіковані чинники скорочення обсягів виробництва й реалізації робіт, а також прибутку. На підставі рангових кореляцій експертних оцінок встановлені ранги чинників за суттєвістю впливу. За результатами експертних оцінок головними визначено неплатоспроможність покупців і податковий тиск. Внутрішньогосподарським чинникам, серед яких і недосконалість управлінських рішень, спеціалістами відводиться за значенням сьоме місце. Дослідження впливу неплатоспроможності замовників показало, що її наслідком на будівельних підприємствах є велика питома вага дебіторської заборгованості у валюті балансу, в тому числі простроченої.


Грошові кошти, що надходять від дебіторів із великим запізненням після оформлення актів виконання робіт, мають нижчу купівельну спроможність ніж на початку цих робіт і тому не можуть забезпечити поточних потреб для нового виробничого циклу. Внаслідок цього рівень забезпеченості власними обіговими коштами на більшості підприємств у 2002 р. складав менше половини рівня 1996 р. На окремих підприємствах він мав від’ємне значення. Це свідчить про те, що у складі кредиторської заборгованості міститься заборгованість не тільки за оборотні активи, а також і за необоротні. Проведені дослідження дозволили встановити випереджаюче зростання поточних зобов’язань порівняно із збільшенням дебіторської заборгованості (рис. 2). На окремих підприємствах кредиторська заборгованість на кінець 2001 р. перевищувала величину річного доходу від операційній діяльності. Це показує, що підприємства втрачають підґрунтя платоспроможності. Ієрархічну схему чинників підприємницького ризику та методів його діагностики наведено на рис. 3.


Визначено, що зростання рівня операційних витрат в значній мірі було обумовлено зовнішніми (ринковими) факторами. Зокрема, на сучасному етапі розвитку ринкової економіки в Україні до таких факторів можна віднести скорочення обсягів підрядних робіт у зв’язку із скороченням державних інвестицій та слабким розвитком інвестиційних процесів за іншими джерелами фінансування. Для оцінки кількісної міри систематичного ризику зростання відносного рівня операційних витрат до доходу, що обумовлюються дією зовнішніх чинників, а також несистематичного ризику, що обумовлюється дією внутрішніх чинників, розроблено регресійні моделі для п’яти спеціалізованих будівельних підприємств. Моделі  відображають залежність швидкості зростання рівня операційних витрат від швидкості скорочення обсягів підрядних робіт. Для всіх підприємств зростання індексу відносного рівня операційних витрат до доходу прискорюється при наближенні індексу обсягу підрядних робіт до нуля. За допомогою цих моделей підприємства зможуть виявити, якою мірою ризик зростання рівня операційних витрат обумовлюється неефективними підприємницькими рішеннями, своєчасно оцінювати власний вплив на розвиток негативних тенденцій з метою коригування операційного левереджу, а також обраної в минулому стратегії розвитку.


 


У дисертаційній роботі встановлено, що зростання рівня кредиторської заборгованості є наслідком не тільки неплатоспроможності замовників, а й податкового тиску. Динаміка структури кредиторської заборгованості характеризується зростанням долі зобов’язань за розрахунками з бюджетом і державними цільовими фондами, починаючи з 1998 року. Незважаючи на реформи податкової системи в Україні, розпочаті у 1996 р., податковий тиск на підприємницьку діяльність будівельних підприємств не знизився порівняно з цим роком.    

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины