АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УПРАВЛІННІ СУСПІЛЬНИМИ СПРАВАМИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УПРАВЛІННІ СУСПІЛЬНИМИ СПРАВАМИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження. Місцевому самоврядуванню в Україні приділяється увага, як одній із найсуттєвіших складових побудови демократичної, соціальної, правової держави і громадянського суспільства. Однак доводиться констатувати, що система місцевого самоврядування, як складова частина управління суспільством належним чином не працює, а проблеми його правового регулювання продовжують накопичуватися. Тому Україні необхідно багато ще зробити щодо вирішення проблем адміністративного та правового забезпечення децентралізації, що може стати основою для якісного перетворення місцевого самоврядування в ефективну ланку управління суспільством. Перш за все до них необхідно віднести: нечітке та неефективне функціонування всієї системи місцевого самоврядування в цілому, що викликає необхідність його системного вдосконалення; проблеми правового розподілу повноважень, особливо щодо бюджетного процесу, недосконалість адміністративно-правового закріплення функцій органів місцевого самоврядування разом із відсутністю належного забезпечення матеріальної і фінансової бази, а також відсутність чіткої системи контролю і нагляду за функціонуванням органів місцевого самоврядування.

Наша держава взяла на себе зобов’язання притримуватись прийнятих у цивілізованому світі норм діяльності органів місцевого самоврядування, однак поки що Європейська хартія місцевого самоврядування для неї є скоріше декларацією про наміри тому, що багато вітчизняних норм чинного законодавства мають декларативний характер.

У країнах Європи стан управління суспільними справами має достатнє адміністративно-правове забезпечення, що дозволило здійснити децентралізацію влади, передачу функцій і повноважень органам місцевого самоврядування визначити як один із найважливіших напрямів розвитку демократії.

Сучасна парадигма місцевого самоврядування в Україні потребує вдосконалення в цілому, а, можливо, і побудови нової моделі цього інституту, оскільки він не відповідає завданням подальшого розвитку. У широкому теоретичному плані питання централізації і децентралізації стосуються надання суспільних послуг населенню, а це, у свою чергу, вимагає вирішення питань розподілу повноважень, власності та фінансових ресурсів, що і обумовлює актуальність даного дослідження.

Проблеми місцевого самоврядування у науковому плані стали частиною конституційного, адміністративного, фінансвого, інформаційного права, теорії держави і права, земельного та муніципального права та ін. У якості прикладу достатньо назвати загальновідомих авторів та дослідження: Авер¢янова В.Б., Андресюка Б.П., Баймуратова М.О., Барабашева Г.В., Берлача А.І., Борденюка В.І., Бутко І.П., Воронової Л.К., Голосніченка І.П., Григор¢єва В.А., Зайця А.П., Кампо В.М., Ковешнікова Є.М., Корнієнка М.І, Кравченка В.В., Кравченка В.І., Кириленко О.П., Кутафіна О.О., Лазор О.Д., Лазор О.Я., Нижник Н.Р., Орзіх М.П., Петленко Ю.В., Пітцика М.В., Погорілка В.Ф., Пухтинського М.О., Рожко О.Д., Постового М.С., Смирнової Т.С., Фрицького О.Ф., Чемерис А.О., Шаповала В.М., Шкарупи В.К., Щиглика А.І. та ін. Основи для розвитку науки про правове регулювання місцевого самоврядування і муніципального управління ще в минулі сторіччя були закладені в роботах Безобразова В.П.,  Васильчикова О.І., Веліхова Л.А., Градовського В.Г., Єллінека Г., Коркунова М.М., Лазаревського М.І., Лешкова В.М., Мейера Є.,  Твердохлебова В.М., Чичеріна Б.М. та ін. На сучасному етапі тільки за останнє десятиріччя в Україні було захищено цілий ряд дисертаційних досліджень з питань місцевого самоврядування, зокрема, його правового регулювання, такими авторами як Андресюк Б.П., Батанов О.В., Величко В.О., Дробуш І.В., Калиновський Б.В., Куйбіда В.С., Коваленко А.А., Краснікова О.В., Крусян А.Р., Любченко П.М., Медведчук В.В., Прієшкіна О.В., Скрипничук В.М., Чапала Г.В. та ін. Важливе значення для науки мають правові положення про розвиток місцевого самоуправління, висновки щодо досвіду і теоретичного обгрунтування питань децентралізації на сучасному етапі, які сформульовані в роботах таких іноземних вчених, як Агранофф Р., Вюртенбергер Т., Гізевіус В., Рой О.М., Панейко Ю. та ін.

З цього короткого огляду видно, що на сьогоднішній день досліджено цілий ряд окремих аспектів нормативного регулювання організації діяльності органів місцевого самоврядування, що не знімає актуальності подальших досліджень з порядку денного.

У більшому чи меншому обсязі вчені і практики розглядають окремі питання здійснення децентралізації, але вони не постають в якості єдиного, окремо виділеного об’єкта дослідження правового забезпечення цього процесу.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины