АДМІНІСТРАТИВНО - ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕКЛАМНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ :



Название:
АДМІНІСТРАТИВНО - ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕКЛАМНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми Сучасна реклама, яка вже давно вийшла за межі функцій тільки двигуна торгівлі, стала багатофункціональною. Зважаючи на те, що до відносин на рекламному ринку залучається потенційно необмежене коло суб'єктів, в тому числі широкі верстви населення, важко переоцінити значення адміністративно-правового регулювання вказаних відносин через встановлення нормативно-правового забезпечення та побудову адекватної системи регулювання та контролю рекламної діяльності.

У адміністративно-правовому регулюванні рекламної діяльності чільне місце належить правовим нормам, що визначають загальні та спеціальні вимоги до реклами і встановлюють засади організації державного контролю та підстави застосування заходів адміністративного примусу у сфері рекламної діяльності. З огляду на це, загальною метою адміністративно-правового регулювання рекламної діяльності має стати створення ефективних важелів функціонування та розвитку рекламного ринку, а також рекламування в загальнодержавних інтересах, інтересах прав особи, у тому числі формування сталого механізму захисту інтересів громадян та організацій від проявів недобросовісної реклами. Широкомасштабність цих завдань потребує, по-перше, належного державного контролю рекламної діяльності з боку держави, адже в умовах безконтрольності зловживання з розміщення та розповсюдження недобросовісної реклами здатні становити загрозу загальнодержавним, суспільним інтересам і правам споживачів, а, по-друге, своєчасне виявлення відхилень в сфері рекламної діяльності.

Актуальність обраної теми дослідження зумовлена з одного боку, важливістю створення ефективної системи засобів забезпечення законності щодо виготовлення та розміщення реклами через встановлення засобів адміністративно-правового регулювання рекламної діяльності, а саме шляхом здійснення державного контролю рекламної діяльності, реагування державних органів на звернення споживачів реклами та застосування заходів адміністративного примусу.

В першу чергу, потребують вдосконалення правові засади адміністративно-правового регулювання рекламної діяльності. Норми Закону України «Про рекламу» від 3 липня 1996 р., що встановлюють засади адміністративно-правового регулювання, потребують систематизації, подальшої деталізації та узгодження, в частині визначення поняття державного контролю рекламної діяльності, як складової адміністративно-правового регулювання, правових форм та методів адміністративно-правового регулювання; чіткого окреслення повноважень органів державної влади, що здійснюють контрольні функції за дотриманням учасниками рекламної діяльності вимог законодавства. Особливої актуальності дане дослідження набуває у зв’язку з проблемами, що пов’язані із тим, що досі не створені ефективні засоби розподілу повноважень та взаємодії органів державної влади щодо здійснення контролю рекламної діяльності, механізми попередження, виявлення і припинення правопорушень на ринку реклами, що в свою чергу не сприяє належній організації державного контролю рекламної діяльності. Проте, однією з найбільш актуальних проблем все ж залишається питання щодо визначення підстав, періодичності застосування форм державного контролю, об’єкту та предмету, на які він спрямований.

Потребують дослідження і заходи адміністративного примусу за порушення законодавства про рекламу, з метою застосування до учасників рекламної діяльності спеціальних засобів впливу щоб спонукати, змусити їх виконувати вимоги правових норм.

Теоретичним та науковим підґрунтям для написання дисертаційного дослідження слугували здобутки правової науки, зокрема праці таких вчених: В. Б. Авер'янова, О. Ф. Андрійко, Ю. П. Битяка, Д. М. Бахраха, І. П. Голосніченка, В. М. Гаращука, С. В. Ківалова, Л. В. Коваля, В. А., Копилова, Р.А. Калюжного, Д. М. Лук’янця, О. Є. Луньова, Д. Е. Лученка, М. С. Студенікіної, Н. В. Хорощак, В. С. Шестак.

Разом з тим проблемам правового регулювання рекламної діяльності, приділено значну увагу в наукових працях Н. О. Саніахметової, А. І. Черемнової, А. В. Стрельнікова, Є. В. Ромата, Д. В. Хохлова.

Незважаючи на те, що праці зазначених авторів мають безсумнівно теоретичне і практичне значення, у доктрині адміністративного права вони розглядали або адміністративну відповідальність за порушення законодавства про рекламу, або досліджували окремі аспекти державного регулювання правовідносин, що виникають з приводу рекламної діяльності як об’єкта цих правовідносин, але на жаль, цілісної наукової концепції щодо адміністративно-правового регулювання рекламної діяльності сформовано так і не було.

Викладене зумовлює важливість цієї дисертації як для загальнотеоретичного уявлення про адміністративно-правове регулювання рекламної діяльності, так і для вирішення практичних проблем пов’язаних із організацією державного контролю рекламної діяльності.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження тісно пов’язане з темами науково-дослідної роботи кафедри комерційного права Київського національного торговельно-економічного університету, зокрема є складовою частиною науково-дослідної теми «Державне управління і контроль підприємницької діяльності: теоретичні основи та сучасні напрями» (номер державної реєстрації 0108U003138).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины