ПРАВОВА ПРОЦЕДУРА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИЧНІ ВИМІРИ :



Название:
ПРАВОВА ПРОЦЕДУРА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИЧНІ ВИМІРИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. У сучасному суспільстві право є основним гарантом громадського порядку та успішного функціонування всієї державної системи. Значна увага, яка приділяється розвитку права спеціалістами різних галузей, зумовлена особливою соціальною роллю права як у житті кожної окремої людини, так і суспільства в цілому. Водночас, соціальна дійсність породжує дедалі більші складнощі, з якими пов’язана дія права. Звідси постійна потреба в удосконаленні правого механізму і категоріального апарату юриспруденції.

Вважається, що наявність формалізованих процедур виділяє право з усієї системи соціального регулювання, гарантує стійкість і цілісність правового середовища. Наявність процедурних механізмів є характерною для соціально-нормативного регулювання взагалі. Реалізація практично всіх різновидів соціальних норм потребує відповідних процедур.

Аналіз правової процедури заслуговує на увагу, тому що вона є своєрідним гарантом дотримання прав і свобод людини і громадянина, необхідною умовою практичної дії права, успішного ефективного здійснення правового регулювання.

Сучасна юридична наука потребує в цілеспрямованому комплексному дослідженні правової процедури. В основі розроблення концепції юридичних процедур лежить конструкція про так звані форми здійснення функцій (соціалістичної) держави, яку було запропоновано ще в 1940 р. радянськими вченими-юристами С. А. Голунським і М. Р. Строговичем. Окремі аспекти правових процедур розглядаються в працях С. С. Алексєєва, В. В. Копєйчикова, О. В. Сурілова. Також аналізують поняття правової процедури Т. Ю. Баришпольська, В. М. Горшеньов, Ю. І. Гревцов, П. Є. Єлісейкін, І. М. Зайцев, В. М. Карташов, М. І. Козюбра, В. О. Котюк, Б. М. Лазарєв, О. В. Лучін, О. В. Малько, М. І. Матузов, А. С. Мордовець, І. Ш. Муксінов, П. Є. Недбайло, Л. В. Ніколаєва, О. Ф. Ноздрачов, А. С. Піголкін, М. М. Полянський, В. М. Протасов, О. О. Селіванов, О. Ф. Скакун, Ю. А. Тихомиров, Ю. М. Ткач, Ю. Г. Ткаченко, Л. С. Явич, О. В. Яковенко, М. Л. Якуб та інші.

Теоретичну основу дослідження склали праці таких відомих учених, як В. Б. Авер’янова, В. К. Бабаєва, М. І. Байтіна, Є. В. Бурлая, Н. В. Варламової, О. М. Васильєва, Ю. А. Ведернікова, А. Б. Венгерова, Ю. Л. Власова, М. В. Вітрука, А. І. Галагана, Ю. І. Гревцова, В. С. Грекула, С. Д. Гусарєва, А. Є. Жалінського, О. В. Зайченка, В. Б. Ісакова, А. М. Колодія, В. В. Копєйчикова, О. Л. Копиленка, Н. М. Коркунова, В. М. Кудрявцева, О. А. Лукьянової, Ю. І. Мельнікова, А. В. Міцкевича, Ю. М. Оборотова, Н. М. Оніщенко, В. С. Основіна, Л. І. Петражицького, М. М. Рассолова, П. М. Рабіновича, І. С. Самощенко, В. М. Скобелкіна, В. Д. Сорокіна, О. Д. Тихомирова, Р. О. Халфіної, В. І. Червонюка, Д. М. Чечота, Ю. С. Шемшученка, О. І. Ющика та інших.

До суперечливих належать питання: співвідношення правової процедури та юридичного процесу; правової процедури та процесуальної форми; визначення взаємовпливу та взаємозв’язку категорій правова процедура та правові відносини; функціонального призначення правових процедур; структури правової процедури тощо, ознак та класифікації правових процедур, визначення поняття процедурних норм та їх місця в нормативно-правових актах України.

Викладене зумовило необхідність продовження подальших розробок у цій сфері, визначило обрання теми дисертаційного дослідження і свідчить про її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження пов’язане з плановою тематикою відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України “Теоретичні проблеми реалізації принципу “верховенства права” в Україні” (номер державної реєстрації 0106U008729).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины