ПРАВОЗАСТОСОВНИЙ АКТ ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД ІНДИВІДУАЛЬНИХ ПРАВОВИХ АКТІВ :



Название:
ПРАВОЗАСТОСОВНИЙ АКТ ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД ІНДИВІДУАЛЬНИХ ПРАВОВИХ АКТІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Завдання розбудови в Україні демократичної, соціальної, правової держави, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, вимагає підвищення ролі права в усіх сферах суспільного життя та вдосконалення як нормативного, так і індивідуального правового регулювання і підвищення ефективності дії права.

Проблеми реформування правової системи, розбудова правової держави і громадянського суспільства в Україні вимагає насамперед встановлення панування права в державі й суспільстві, забезпечення режиму законності, ефективного застосування правових норм у всіх сферах державного й суспільного життя. Застосовуючи норму права – застосовують нормативне правило, яке має загальний характер. Правозастосувач, керуючись вимогами правових норм і співвідносячи з ними конкретну життєву ситуацію, зобов’язаний обирати законний, справедливий, доцільний та обґрунтований індивідуальний варіант її вирішення у формі правозастосовного акта. Правозастосовний акт – сполучна  ланка комплексу елементів таких правових засобів як норми права – юридичні факти – правові відносини – акти реалізації, за допомогою яких забезпечується вирішення конкретної життєвої ситуації на основі мети, закладеної в нормі права.

Прийняття законних, обґрунтованих, справедливих правозастосовних актів, їх побудова, належне оформлення та ефективна реалізація є важливою умовою здійснення правової реформи в Україні, підвищення ефективності застосування правових норм. У правозастосовному акті втілюються результати всіх стадій правозастосовного процесу і тому він є одним з визначальних елементів механізму правозастосування.

Дослідженню проблем особливостей правозастосовних актів та їх ролі в індивідуальному регулюванні суспільних відносин як на загальнотеоретичному рівні, так і на рівні галузевих юридичних наук присвячено ряд монографій, наукових статей, де під різним кутом зору розглядалися окремі питання цієї проблематики.

Вагомий внесок у розробку питань, пов’язаних з особливостями правозастосовного процесу, актів застосування права, як особливого виду індивідуальних правових актів, зробили такі відомі вчені теоретики, як С.С. Алексєєв, Б.Т. Базилєв, С.Н. Братусь, А.Б. Венгеров, Н.Н. Вопленко, В.М. Горшеньов, І.Я. Дюрягін, В.П. Казимирчук, В.В. Копєйчиков, В.В. Лазарєв, П.О. Недбайло, М.Ф. Орзіх, А.С. Піголкін, Ю.С. Решетов, Л.С. Явич та ін.

На сучасному етапі дослідження питань особливостей правозастосовних актів знаходять розвиток у працях багатьох вітчизняних дослідників в галузі теорії держави та права серед яких привертають увагу дослідження В.Д. Бабкіна, Д.О. Бочарова, Ю.Л. Власова, С.Д. Гусарєва, М.І. Козюбри, А.М. Колодія, О.В. Котюка, Л.О. Макаренко, О.Г. Мурашина, Н.М. Оніщенко, О.В. Пунько, П.М. Рабіновича, М.Б. Рісного, О.Ф. Скакун, Т.І. Тарахонич, О.В. Фандалюка, О.І. Ющика та інших.

Проте всі вони торкаються лише окремих питань проблеми. Дослідження ж проблематики правозастосовних актів потребує комплексного підходу з урахуванням нових напрямків розвитку вітчизняної юридичної науки та практики, з необхідністю переосмислення наукових поглядів минулого, з висвітленням прикладних аспектів даного напрямку дослідження. Усе це і обумовило вибір теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукове дослідження виконано в рамках Концепції вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів (схвалена Указом Президента України від 10 травня 2006 року №361/2006), Концепції по боротьбі з корупцією на 1998-2005 рр., а також відповідно до: а) Тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002-2005 рр. та на період 2004-2009 рр. (затверджених відповідно наказами МВС України від 30 червня 2002 р. № 635 та від 5 липня 2004 р. № 755); б) Головних напрямів наукових досліджень Національної академії внутрішніх справ України на 2001-2005 рр.  та плану науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Київського національного університету внутрішніх справ на 2007-2008 роки. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины