АДМІНІСТРАТИВНО-ЮРИСДИКЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНО-ЮРИСДИКЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У аспекті забезпечення формування правової держави та громадянського суспільства в Україні важливе місце відведене реформуванню Державної прикордонної служби України, діяльність якої потребує постійного вдосконалення. Результатом впровадження в життя положень Конституції України, Концепції адміністративно-правової та судової реформ в Україні стало формування нового адміністративно-правового статусу органів виконавчої влади, форм та методів їх діяльності. Зазначена об’єктивна потреба визначена принципом розподілу влади, а отже, розширенням адміністративно-юрисдикційних повноважень органів Державної прикордонної служби України. Правова природа адміністративно-юрисдикційної діяльності органів Державної прикордонної служби України обумовлюється змістом ст. 19 Конституції України, згідно з якою ці органи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Спеціально-юридична природа їхнього статусу зумовлена завданнями і функціями цих органів і характером владно-службових повноважень, якими наділені посадові особи.

Аналіз чинного законодавства про адміністративні правопорушення та практика його застосування органами Державної прикордонної служби України свідчать, що окремі його норми не повною мірою відповідають вимогам часу, а також змісту адміністративно-правової реформи. Науково-теоретичний рівень забезпечення адміністративно-юрисдикційної діяльності органів Державної прикордонної служби України є недостатнім. Робота з розробки проектів адміністративно-правових актів з питань адміністративної юрисдикції потребує чіткого визначення перспектив розвитку законодавства, а також підвищення ролі органів Державної прикордонної служби України в адміністративному провадженні.

В умовах існуючих в Україні антисоціальних проявів виникає потреба вдосконалення нормативно-правової бази протидії цим суспільно небезпечним явищам та здійснення пошуку науково обґрунтованих форм і методів їхнього максимального зниження, в тому числі вирішення завдань удосконалення охорони державного кордону, забезпечення громадської безпеки та припинення протиправних дій на державному кордоні.

За аналітичними даними Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України за 2004–2007 роки органами охорони кордону Державної прикордонної служби України пропущено через державний кордон 432,8 тис. осіб та 84,3 тис. транспортних засобів, виявлено майже 75 тис. незаконних мігрантів, з них за незаконне перетинання кордону затримано 29 тис., відмовлено в пропуску на територію України 46 тис. іноземців (потенційних мігрантів). У результаті здійснення контрольної функції органів Державної прикордонної служби України щодо перебування іноземців в країні, порядку їх працевлаштування та проживання (відповідно до повноважень органів охорони державного кордону) затримано 7589 іноземців, видворено понад 25 тис. незаконних мігрантів.

Зважаючи на ці дані, можна зробити висновок, що сьогодні проблема боротьби з контрабандою, нелегальною міграцією, незаконною торгівлею зброєю, боєприпасами, наркотичними речовинами, людьми набуває загальнодержавного значення, адже йдеться про національні інтереси нашої країни.

Проведене серед посадових осіб органів охорони кордону анкетування показало, що адміністративно-юрисдикційна діяльність органів Державної прикордонної служби України ще не повністю відповідає сучасним вимогам і практиці. Так, 90 % респондентів вважають за необхідне внесення зміни до діючих нормативно-правових актів державного та відомчого характеру, що регулюють адміністративно-юрисдикційну діяльність органів Державної прикордонної служби України. Адже досі у чинному законодавстві України не знайшло свого чіткого визначення категорійний зміст поняття “адміністративно-юрисдикційна діяльність органів Державної прикордонної служби України”. Привертає увагу певна недосконалість адміністративно-правового регулювання діяльності органів Державної прикордонної служби України, що обумовлює необхідність визначення шляхів її поліпшення. Слід чітко визначити місце та значення органів охорони кордону в адміністративному провадженні, умови підвищення ефективності розгляду справ про адміністративні проступки, провести комплексний аналіз адміністративно-юрисдикційної діяльності органів Державної прикордонної служби України в системі органів, уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення. Потребує наукового осмислення практика складання органами Державної прикордонної служби України постанов про накладення штрафу.

В умовах посилення вимог до підвищення рівня законності в правоохоронній діяльності органів Державної прикордонної служби України пошук шляхів удосконалення правових основ юрисдикційної діяльності, а також покращання організаційного забезпечення є важливим і актуальним дослідницьким завданням.

Науково-теоретичне підґрунтя для написання дисертації склали загальнотеоретичні наукові праці фахівців у галузі теорії управління, адміністративного права та процесу, зокрема В.Б. Авер’янова, О.М. Бандурки, О.В. Кузьменко, В.І. Олефіра, Д.М. Бахраха, С.Л. Басова, Ю.П. Битяка, І.П. Голосніченка, Є.В. Додіна, А.П.  Клюшніченка, Л.В. Коваля, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, О.П. Коренева, М.Я. Маслєннікова, В.П. Пєткова, Н.Г. Саліщевої, В.В. Селіванова, В.Д. Сорокіна, Ю.О. Тихомирова, В.О. Шамрая, А.П. Шергіна, О.М. Якуби та інших. Питання ефективності застосування адміністративного стягнення у вигляді штрафу були об’єктом дослідження Л.Л. Попова, М.Я. Саввіна, В.О. Хоми, Т.О. Цимбалістого, А.М. Кисель, А.Ф. Моти.

Саме актуальність, науково-теоретична і практична важливість проблеми, її недостатнє вивчення та обґрунтування в Україні зумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Викладене свідчить про необхідність узагальнення зібраного статистичного, емпіричного науково-теоретичного матеріалу, проведення оцінки існуючих тенденцій здійснення органами охорони державного кордону адміністративно-юрисдикційної діяльності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилося відповідно до перспективного та річного планів науково-дослідних робіт Державної прикордонної служби України за тематикою подальшого розвитку охорони державного кордону в інтересах забезпечення національної безпеки України на період 2005–2008 рр. Робота спрямована на реалізацію вимог положень Концепції розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року, затвердженої Указом Президента України від 19 червня 2006 року 546/2006. Дисертація є також складовою частиною наукових досліджень Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (План науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького на 2008 рік, розділ 4, п. 2.3.) і Київського національного університету внутрішніх справ (Основні напрями наукових досліджень Київського національного університету внутрішніх справ на 2008–2010 років).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины