АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ В ДЕРЖАВНІЙ ПОДАТКОВІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ



Название:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ В ДЕРЖАВНІЙ ПОДАТКОВІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Проведення адміністративної реформи в Україні передбачає формування якісно нової системи адміністрування податків, яка потребує відповідного ресурсного та кадрового забезпечення й адміністративно-правових засад менеджменту в державній податковій службі України.

Разом з тим реальний стан правового регулювання процесу адміністрування податків свідчить про суттєві недоліки, пов’язані з ситуативними змінами і доповненнями до чинного законодавства, які спрямовані на безапеляційне виконання державного бюджету, що призводить до численних порушень прав платників податків.

Вплив адміністративного права на процес удосконалення підходів і методів управління в органах державної податкової служби України є недостатнім, що потребує глибоких теоретично-прикладних наукових розробок. Ураховуючи, що інститути адміністративного права і менеджменту органічно пов’язані між собою, вони мають спільний об’єкт дослідження. Аналіз вітчизняного законодавства та огляд наукової літератури свідчить про відсутність ефективного правового регулювання процесу управління державною податковою службою. Таке регулювання можливе при належному адміністративно-правовому забезпеченні менеджменту, зокрема шляхом нормативного закріплення процесу діяльності органів ДПС у сфері вирішення позитивних індивідуально-конкретних (адміністративних) справ при наданні платникам податків адміністративних послуг.

Актуальність адміністративно-правового забезпечення менеджменту в державній податковій службі України визначається також динамікою всього комплексу соціальних процесів, викликаних упровадженням основних положень Концепції адміністративної реформи в життя суспільства та реалізацією визначених нею завдань щодо вдосконалення роботи органів виконавчої влади. Для забезпечення ефективної роботи органів ДПС України доцільно використовувати досягнення науки менеджменту в практичній діяльності, що потребує відповідного законодавчого забезпечення з урахуванням вітчизняного та світового досвіду.

Для вирішення зазначених проблем у процесі дослідження науково-теоретичним підґрунтям стали праці відомих фахівців адміністративної науки: В. Б. Авер’янова, О. Ф. Андрійко, А. І. Берлача, Ю. П. Битяка, І. П. Голосніченка, С. В. Ківалова, І. Б. Коліушко, Т. О. Коломоєць, В. К. Колпакова, О. В. Кузьменко, Р. О. Куйбіди, В. П. Тимощука, В. К. Шкарупи. Серед українських учених, які досліджували проблеми податкового законодавства та правового регулювання діяльності органів ДПС України необхідно виділити роботи О. О. Бандурки, В. Т. Білоуса, Л. К. Воронової, Л. М. Касьяненко, М. П. Кучерявенка, В. М. Поповича, Т. О. Проценка, В. І. Полюховича, Л. А. Савченко та інших. Проте більшість із них присвятили свої дослідження удосконаленню здійснення органами державної податкової служби правоохоронної та контролюючої функцій або аналізували окремі напрями організації роботи органів ДПС України.

Необхідно відмітити, що під час пошуку шляхів підвищення ефективності діяльності податкових органів працівникам державної податкової служби доцільно використовувати не тільки юридичні та економічні знання, а й теоретичні основи та практичні навики застосування принципів, функцій, методів менеджменту. Даний напрям досліджували М. Мескон, Пітер Ф. Друкер, М. Седлак, Ф. У. Тейлор, а також науковці, які розглядали можливість використання менеджменту в організаціях різного типу: Б. П. Будзан, Л. Ю. Гордієнко, Е. Б. Корицький, А. Ф. Мельник, О. Ю. Оболенський, В. П. Пєтков, С. В. Пєтков, В. В. Цвєтков та інші вчені.

Однак, незважаючи на чисельність наукових праць з менеджменту, сучасні дослідження його застосування в органах державної податкової служби України знайшли лише фрагментарне висвітлення та не достатньо торкаються проблем адміністративно-правового забезпечення використання ефективних форм і методів менеджменту. Визначені дисертантом завдання до цього часу ще не виступали предметом окремої роботи та не проводилося комплексне дослідження організації діяльності органів ДПС України з метою ефективного надання адміністративних послуг платникам податків. Визначення теоретико-правових основ застосування менеджменту в адмініструванні податків органами ДПС України, його адміністративно-правового забезпечення у сфері надання адміністративних послуг має як теоретичне, так і практичне значення. Актуальність дисертаційної роботи обумовлена визначеним напрямом реалізації адміністративної реформи та ще раз підкреслює необхідність дослідження адміністративно-правового забезпечення менеджменту в державній податковій службі України.

Нормативною основою дисертації стали Конституція України, закони України, укази Президента та постанови Кабінету Міністрів України, а також відомчі нормативно-правові акти, які регулюють діяльність державної податкової служби України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Результати дисертаційного дослідження використано при розробці науково-дослідної теми «Організаційно-правове забезпечення електронного оподаткування», що виконується на замовлення Управління міжнародних зв’язків ДПА України від 26 листопада 2003 року відповідно до тематики наукових досліджень ДПА України Науково-дослідним центром з проблем оподаткування Національного університету державної податкової служби України (державний реєстраційний номер УкрІНТІ № 0105U003868).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины