ЗАГАЛЬНОНАУКОВІ ТА ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ



Название:
ЗАГАЛЬНОНАУКОВІ ТА ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Реалізація конституційного права громадян України на судовий захист потребує нормативно-правового забезпечення, причому не лише в удосконаленні поточного законодавства, а й проведенні судової реформи, яка повинна докорінно змінити діяльність судів і суддів та сприяти створенню умов для посилення захисту прав і свобод людини й громадянина. Багато що залежить від принципових змін у матеріальних галузях права та в напрацюванні науково обґрунтованих пропозицій щодо процесуальних норм. При цьому неабияке значення мають питання експертного забезпечення правосуддя, які потребують вирішення та нормативно-правового закріплення. Після прийняття у 1994 р. базового нормативно-правового акта – Закону України "Про судову експертизу" на реалізацію його положень було прийнято низку нормативно-правових актів, які розвивають та деталізують ці положення. Практика застосування Закону підтвердила його необхідність та важливість, переважна більшість положень цього Закону не втратила своєї актуальності, проте виявлено чимало проблем, вирішення яких потребує системного вдосконалення нормативно-правової бази, що регулює судово-експертну діяльність.

Сьогодні науковцями й практиками активно обговорюються питання щодо можливості розв’язання за допомогою судової експертизи низки правових питань не лише в практиці діяльності Конституційного Суду, для якого проведення таких експертиз є нормою, а й в умовах загального судочинства.

Питання теорії й практики використання спеціальних знань у судочинстві, призначення й проведення судової експертизи в цивільному та кримінальному процесі досліджувалися багатьма відомими вітчизняними й зарубіжними вченими, фахівцями в галузі криміналістики, експертології та кримінального й цивільного процесу. Багато проблемних питань розкрито в ґрунтовних працях Т.В.Аверьянової, В.Д.Арсеньєва, Л.Є.Ароцкера, Р.С.Бєлкіна, Т.В.Варфоломеєвої, А.І.Вінберга, В.Г.Гончаренка, Г.І.Грамовича, А.В.Дулова, О.О.Ейсмана, А.В.Іщенка, Л.М.Карнєєвої, Н.І.Клименко, В.П.Колмакова, Ю.Г.Корухова, В.К.Лисиченка, В.М.Махова, Ю.К.Орлова, А.Я. Паліашвілі, І.Л.Петрухіна, О.Р.Росинської, Т.В.Сахнової, М.Я.Сегая, З.М.Соколовського, М.С.Строговича, В.І.Шиканова, О.Р.Шляхова та ін.

Разом з тим, як свідчать результати проведеного автором дослідження, стан сучасної юридичної науки характеризує недостатня теоретична розробленість низки проблем, пов’язаних із призначенням та проведенням правової експертизи й використанням її результатів в судочинстві, що є вкрай актуальним для сучасної юридичної теорії й практики.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до планів наукових досліджень Академії адвокатури України і є складовою тематичного плану науково-дослідних робіт на 2002-2007 роки "Розробка проблем прав людини. Сприяння забезпеченню прав і свобод людини, забезпечення їх правового захисту. Дослідження питань професійного захисту порушених, невизнаних, оспорюваних прав, свобод чи інтересів особи", затвердженого рішенням вченої ради Академії адвокатури України від 11 лютого 2002 р., протокол № 5. Тема дисертації затверджена рішенням вченої ради Академії адвокатури України від 27 лютого 2006 р., протокол № 8.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины