КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ СУДІВ ЗАГАЛЬНОЇ ЮРИСДИКЦІЇ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ДІЯЛЬНОСТІ СУДІВ ЗАГАЛЬНОЇ ЮРИСДИКЦІЇ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Організація правосуддя набуває особливого значення у зв’язку з адаптацією законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Процес приведення законів України та інших нормативно-правових актів у відповідність з правовою системою Європейського Союзу є пріоритетним напрямом української зовнішньої політики. Чіткого усвідомлення потребують такі проблеми як роль і місце судової влади в суспільстві, її співвідношення з законодавчою та виконавчою владами, гарантії та механізми забезпечення незалежності суду, раціональна побудова судової системи, вироблення відповідних судових процедур з метою забезпечення доступного, оперативного, неупередженого і якісного розгляду судових справ. Гострі дискусії, пов’язані із вирішенням зазначених проблем стримують запровадження необхідних змін, що в кінцевому підсумку відповідним чином відбивається на забезпеченні державою прав і свобод людини та громадянина.

         Питання про принципи організації і діяльності судів загальної юрисдикції як фундаментальні засади захисту прав і свобод людини та громадянина на сьогодні зберігає свою актуальність.

         Існує чимало досліджень вітчизняних вчених, які тим чи іншим чином торкаються проблеми сутності галузевих  принципів організації і діяльності судів загальної юрисдикції, проте конституційно-правові принципи та методологічні і теоретичні проблеми їх реалізації досліджені не повною мірою. Однією з причин такої ситуації є недостатність у вітчизняній конституційно-правовій науці самостійних комплексних досліджень з проблем впровадження в судочинство основних його засад.

         Як свідчить практика проведення судово-правової реформи в Україні, поки що не мають задовільного концептуального вирішення чимало теоретичних аспектів інституту судової влади, не згадуючи про практичне вирішення існуючих проблем організації і діяльності судів загальної юрисдикції. В зв’язку з цим існує потреба у додаткових теоретичних дослідженнях цілого ряду конституційно-правових проблем функціонування судової системи.

         Таким чином, теоретичне вирішення загальних проблем функціонування судів загальної юрисдикції, ролі та місця у державі їх фундаментальних засад, необхідності здійснення повноцінної судово-правової реформи, орієнтованої на удосконалення матеріального законодавства, процесуальних форм правосуддя, реалізацію конституційних гарантій незалежності суддів стає надзвичайно актуальним завданням.

         Як показує практика здійснення судово-правової реформи в Україні, після прийняття нової Конституції України, однією з дискусійних проблем виявилась проблема визначення принципів територіальності та спеціалізації як  основоположних організаційних принципів побудови судової системи. Теоретична невирішеність вказаної проблеми породжує гострі дискусії при виробленні загальної моделі судоустрою.

         Вирішення основних теоретичних і практичних проблем впровадження засад організації і діяльності судів загальної юрисдикції сприятиме вдосконаленню їх конституційно-правового регулювання, виробленню реальних механізмів їх реалізації відповідно до потреб розвитку сучасного українського суспільства і майбутнього громадянського, послугує подальшому розвитку конституційного права України як галузі права і науки.

У роботі застосовувалися наукові розробки вітчизняних і зарубіжних вчених, пов’язані з дослідженням конституційно-правових принципів організації і діяльності судів загальної юрисдикції в Україні. Серед них праці таких науковців, як В. Бойко, В. Боняк, М. Бородін, В. Бринцев, Н. Газетдінов, Ю. Грошевий, Т. Добровольська, А. Колодій, Р. Кочар’янц, Р. Куйбіда,             С. Лихова, В. Маляренко, І. Марочкін, О. Марцеляк, М. Михеєнко, А. Олійник, П. Пилипчук, В. Погорілко, Д. Притика, В. Савицький, А. Селіванов,               М. Селіванов, Н. Сібільова, В. Семенов, В. Стефанюк, М. Строгович,                Д. Тальберг, В. Терьохін, С. Тимченко, О. Фрицький, В. Шишкін, М. Штефан, С. Штогун.

         Нормативно-правова основа дослідження складається з міжнародно-правових документів, що стосуються правосуддя, Конституції України, чинного національного і зарубіжного законодавства, що регулює організацію і діяльність судів загальної юрисдикції. У роботі використано матеріали практичної діяльності Верховного Суду України.

         Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Тема дисертації затверджена на засіданні Вченої Ради Інституту права ім. Володимира Великого Міжрегіональної академії управління персоналом протокол № 6 від 18 лютого 2002 р.

Дисертаційне дослідження виконане в рамках Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу (затвердженої Законом України від 18 березня 2004 року № 1629-IV),  Концепції вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів (затвердженої Указом Президента України від 10 травня 2006 року № 361), планових досліджень Київського національного університету внутрішніх справ («Основні напрями наукових досліджень Київського національного університету внутрішніх справ на 2005-2010 роки»).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)