ОРГАНІЗОВАНІ ФОРМИ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ: КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ



Название:
ОРГАНІЗОВАНІ ФОРМИ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРІ: КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У сучасному світлі світових глобалізаційних перетворень жодна національна економічна система не може функціонувати ізольовано. Специфіка природних умов, географічного розташування, нерівномірність економічного розвитку різних держав, відмінності у сировинних та людських ресурсах обумовлюють пошук ефективних форм співпраці та стимулюють розвиток зовнішньоекономічних зв’язків.

Особливості здійснення підприємницької діяльності у сфері зовнішньоекономічних відносин дозволяють поглиблювати міжнародне економічне співробітництво, отримувати та постачати необхідні товари, надавати послуги та інвестиції для розвитку бізнесу, збільшувати рівень макроекономічних показників та добробут населення в цілому. З іншого боку, ці ж особливості приваблюють і злочинний сегмент економіки та зумовлюють найбільш складні, продумані, високотехнологічні та новітні схеми злочинної діяльності, високий рівень її організованості.

Проблема організованої злочинної діяльності у зовнішньоекономічній сфері є комплексною та багатоаспектною. Найбільшої уваги в науковій літературі приділено концептуальному вивченню розмаїття проявів та стратегій стримання організованої та економічної злочинності, про що свідчать праці визнаних українських та зарубіжних дослідників у галузях кримінології, кримінального права, криміналістики, соціології, психології, державного управління тощо – Г. Абадінскі, Дж. Албанезе, Б.В. Волженкіна, Я.І. Гілінського, В.О. Глушкова, А.І. Гурова,      Н.О. Гуторової, А.І. Долгової, В.М. Дрьоміна, О.О. Дудорова, С.О. Єфремова,     А.П. Закалюка, О.Г. Кальмана, Н.С. Карпова, О.В. Козаченка, В.П. Корж,             Н.Ф. Кузнєцової, Д.Г. Кулика, Н.А. Лопашенко, О.М Литвака, В.В. Лунєєва,         І.В. Озерського, В.І. Осадчого, В.М. Поповича, Є.Л. Стрельцова, В.Я. Тація,        О.В. Топільської,   А.П. Тузова, В.О. Тулякова, В.Ф. Ущаповського, М.І. Хавронюка, В.І. Шульги, Н.П. Яблокова, А.М. Яковлєва, А.Н. Ярмиш та ін.

У площині адміністративної деліктології здійснюються дослідження управління зовнішньоекономічною діяльністю Ю.Я. Грошовиком, С.О. Барановим, Є.В. Додіним, С.В. Ківаловим, Д.І. Минюком та ін.

Безпосередньому кримінологічному вивченню злочинності у зовнішньоекономічній сфері в Україні було присвячено дві кандидатські    дисертації – О.В. Білецького та А.І. Бутенко. Наукові розробки злочинності у зовнішньоекономічній сфері та окремих її видів містяться у працях А.І. Берлача, А.А. Вітвицького, Ю.П. Гармаєва, Н.С. Гільмутдінової, Т.А. Діканової,                О.Ф. Долженкова, С.П. Дорожкова, В.Д. Ларичева, В.І. Михайлова, В.Л. Наришкіна, С.І. Ніколаюка, А.А. Парамонова, О.В. Процюка, Ю.І. Сучкова та ін.

У той же час, незважаючи на практичний та науковий інтерес до злочинності у зовнішньоекономічній сфері та визначення її місця у сучасній кримінальній ситуації і соціальній практиці, розв’язання проблеми діяльності організованих злочинних угруповань у сфері зовнішньоекономічних відносин не отримало належного теоретичного розвитку на монографічному рівні. Тим часом, з’ясування механізму організованості злочинної діяльності у зовнішньоекономічній сфері, форм та видів її прояву, причин кримінальної мотивації окремих учасників зовнішньоекономічної діяльності дозволить побудувати більш ефективну систему протидії організованій економічній злочинності в цілому та уникнути криміногенних ризиків здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема. Тому дослідження кримінальної організованості у сфері зовнішньоекономічної діяльності у контексті динамічного розвитку зовнішньоторговельних відносин є актуальним як для науки, так і для практики.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження ґрунтується на основних положеннях Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007–2009 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 року № 1767. Результати дослідження мають сприяти реалізації Програми боротьби з контрабандою та порушенням митних правил на 20082009 роки, затвердженої Указом Президента України від 4 березня 2008 року № 195/2008. Робота відповідає плану наукових досліджень кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Одеської національної юридичної академії на 2006–2010 роки «Актуальні проблеми вивчення та попередження злочинності та кримінологічного обґрунтування удосконалення системи кримінальної юстиції в Україні» і є складовою частиною планів       науково-дослідних робіт, які здійснюються Одеською національною юридичною академією у відповідності до теми «Традиції та новації в сучасній українській державності та правовому житті» (державний реєстраційний номер 0106U004970).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины