ПУБЛІЧНОПРАВОВІ І ПРИВАТНОПРАВОВІ МЕТОДИ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН У КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ І США З КІНЦЯ ХVІІІ - ДО ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТЬ :



Название:
ПУБЛІЧНОПРАВОВІ І ПРИВАТНОПРАВОВІ МЕТОДИ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН У КРАЇНАХ ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ І США З КІНЦЯ ХVІІІ - ДО ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Перехід незалежної України на капіталістичний шлях розвитку призвів до різкої майнової диференціації суспільства, загострення соціальних протиріч, які мають вирішуватись у першу чергу правовими методами. Вивчення досвіду вирішення таких протиріч у сфері трудових відносин у країнах Західної Європи і США має для нас значне як теоретичне, так і практичне значення.

Актуальність дисертаційної теми обумовлена необхідністю вивчення досвіду застосування методів правового регулювання трудових відносин у західних країнах, які достатньо успішно вирішують ці питання. У зв'язку із зазначеним виникає потреба у вивченні джерел – форм права, нормами якого регулюються трудові відносини. Відомо, що в радянську добу основним джерелом права вважався закон. Інші джерела права (договір, судова практика, звичай) відігравали меншу роль порівняно із законодавством, оскільки не відповідали концепції радянського права, згідно з якою право є засобом реалізації владної волі держави. У демократичних країнах зазначені джерела формують правовий простір, у якому належним чином захищено особу та її права від свавілля як з боку держави, так і роботодавця. У зв'язку із зазначеним актуальним є аналіз політико-правового досвіду країн Заходу стосовно дотримання співвідношення доктрини природного права з політичними теоріями суспільного договору і правової держави, принципу персоналізму з доктриною лібералізму і приватним правом та багатоджерельністю права. В Україні існує асиметрія зазначеного співвідношення, яка, на наш погляд, спричинена порушенням основ правової системи. Тому виникає необхідність приведення українського національного права у відповідність до принципів багатоджерельного праворозуміння, правоутворення і правореалізації.

Актуальність дослідження полягає і в тому, що воно є першою спробою в історико-правовій науці простежити застосування публічноправових і приватноправових методів регулювання трудових відносин у країнах Західної Європи і США протягом значного історичного періоду. Таке дослідження може сприяти адаптації норм українського трудового права до західноєвропейського, в якому останнім часом спостерігаються тенденції до уніфікації насамперед норм приватного права, які регулюють трудові відносини.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано у відповідності до планової тематики науково-дослідної роботи Інституту законодавства Верховної Ради України. Тема дисертаційного дослідження є частиною програми «Стратегія розвитку законодавства України» (державний реєстраційний № 01031U007975).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины