ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ЗАКАРПАТТЯ у 1939–1944 рр. (історико-правове дослідження)



Название:
ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ЗАКАРПАТТЯ у 1939–1944 рр. (історико-правове дослідження)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Перебуваючи після Першої світової війни у різних державах, що змінювали одна одну, українське населення Закарпаття накопичило унікальний досвід національного самозбереження, державотворення та змагань до об’єднання у єдину, незалежну, Українську державу, виробивши при цьому специфічні правові традиції стосовно до права і влади. Наступність цих традицій, що тяжіли до визнання права як важливого інструменту соціального регулювання, дала змогу виробити культуру законослухняності і поваги до державних інституцій. Розуміння названих особливостей правосвідомості, які збереглися до сьогодні, сприятиме оптимізації адміністративної реформи, регіональної політики, відносинам у системі співвідношення місцевого самоврядування та державного управління на сучасному етапі. Відповідно до цього, виникає нагальна потреба у розкритті еволюції традицій державотворення та особливостей функціонування правових інститутів на Закарпатті в нерозривному зв’язку з попереднім та наступними історичними періодами їх розвитку.

Тема є актуальною, насамперед, для вирішення нагального завдання – позбавлення від упередженого трактування статусу українців, які у XX ст. були відірвані від України в складі СРСР, висвітлення змагань на створення ними специфічних форм взаємовідносин з титульною нацією задля збереження національної ідентичності. Унікальність традиційної багатовікової толерантності населення краю у царині міжнаціональних стосунків актуалізує вивчення їх юридичного аспекту та ролі держави у цьому процесі, дослідження моделей співіснування націй у поліетнічних утвореннях, обопільних намагань українських і угорських політичних сил в умовах авторитарного режиму правовим шляхом побудувати толерантні взаємини, сприятиме адекватному розумінню неоднозначних і делікатних моментів в історії відносин обох народів у світлі спільних європейських перспектив.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана як частина загального плану науково-дослідної роботи кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відповідно до бюджетної теми № 06БФ042-01 «Механізм адаптації законодавства в сфері прав громадян України до законодавства Європейського Союзу», номер державної реєстрації 0106U006631.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины