СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ІНСТИТУТУ ПРОКУРАТУРИ В ГАЛИЧИНІ У СКЛАДІ АВСТРІЇ І АВСТРО-УГОРЩИНИ (1849 – 1918 рр.) :



Название:
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ІНСТИТУТУ ПРОКУРАТУРИ В ГАЛИЧИНІ У СКЛАДІ АВСТРІЇ І АВСТРО-УГОРЩИНИ (1849 – 1918 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З відновленням незалежності в Україні незворотними стали процеси демократичних та правових перетворень у її державному апараті. Значна увага у зв’язку з цим була зосереджена на реформуванні судових та інших правоохоронних органів, зокрема, прокуратури. Затвердження загальної концепції правової реформи, прийняття в 1996 р. Конституції України, внесення цілої низки змін та доповнень до українського законодавства переконливо свідчать - державою визначені основні напрями і реально здійснюється реформування та вдосконалення інституту прокуратури України. Метою даного реформування повинне стати напрацювання засад та механізмів, котрі нададуть прокуратурі можливість виконувати лише ті функції, що характерні цій інституції у правових державах, якісно вплинуть на її структурну побудову та ефективність діяльності.

Зазначене реформування прокуратури України неможливе без врахування історико-правового досвіду становлення та розвитку органів прокуратури на західноукраїнських землях. У даному аспекті цінний досвід надає, зокрема, дослідження утворення і діяльності інституту прокуратури в Галичині у складі Австрії та Австро-Угорщини в період з 1849 р. до 1918 р. Актуальність цього досвіду посилюється тим, що прокуратура в Австрії була утворена за кращими зразками європейської правової системи. Доцільним буде врахування такого досвіду у сферах структури і компетенції органів прокуратури сучасної України, окремих аспектів їх кадрової політики та фінансового забезпечення. Це матиме значний позитивний вплив на демократичний та правовий розвиток української держави, сприятиме покращенню діяльності її органів прокуратури та ефективному виконанню ними своїх функцій.

Питання історії функціонування інституту прокуратури в Австрії та Австро-Угорщині без врахування особливостей органів прокуратури в окремих коронних краях досліджували зарубіжні вчені А. Амшль, Ю. Ґлязер, А. Ґує-Глунек, Г. Келлер, В. Лібшер, А. Льофлер, Ф. Пешорн, Е. Суесс, Е. Ульманн та деякі інші. Окремі аспекти утворення органів прокуратури у Галичині та їх повноважень, а також розвиток інституту прокуратури на українських землях у складі Російської імперії проаналізовано у працях українських науковців І.Й. Бойка, І.І. Когутича, О.В. Кондратюка, В.С. Кульчицького, М.В. Никифорака, В.Т. Нора, А.А. Павлишина, Б.Й. Тищика та М.К. Якимчука. Однак питання структури органів прокуратури у Галичині, їх підпорядкування та кадрова політика, предметна і територіальна компетенція, а також особливості функціонування цих органів прокуратури продовжують залишатися недостатньо вивченими.

Усі ці обставини, а також відсутність комплексних наукових розвідок цієї проблеми і визначають актуальність даного дисертаційного дослідження.

Зв’я­зок ро­бо­ти з на­у­ко­ви­ми про­гра­ма­ми, пла­на­ми, те­ма­ми. Дисертаційне дослідження виконувалося в рамках науково-дослідної проблематики кафедри історії держави, права та політико-правових учень юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка «Історія державно-правового розвитку та політико-правової думки в Україні та зарубіжних країнах», державна реєстрація № 0105U007451.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины