ПРИМУСОВІ ЗАХОДИ МЕДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ ЯК ЗАСІБ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ



Название:
ПРИМУСОВІ ЗАХОДИ МЕДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ ЯК ЗАСІБ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИННОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Проблема захисту суспільства від суспільно небезпечних діянь осіб із психічними розладами, була і залишається актуальною не тільки для України, а й для будь-якої країни світу. За даними Міністерства охорони здоров’я України (надалі – МОЗ), в період з 1993 по 2008 р. розповсюдженість психічних розладів зросла на 20 %. Станом на грудень 2007 р. в Україні на диспансерному й консультативному обліку перебувало 2 124 375 осіб із психічними розладами, із яких 948 681 чол. (44,6 %) становили хворі на розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин. Щорічно під нагляд психіатричних диспансерів береться із вперше в житті встановленим діагнозом близько 100 тис. осіб, а стосовно 1 300 –1 500 осіб у зв’язку із вчиненням суспільно небезпечних діянь застосовуються примусові заходи медичного характеру. Станом на грудень 2007 р. у психіатричних стаціонарах України у зв’язку із застосуванням примусових заходів медичного характеру перебувало 2 490 осіб, 43,6 % з яких – у психіатричних стаціонарах із суворим наглядом. Зазначені показники впродовж 2001-2007 рр. відзначалися сталістю. Тенденція до збільшення кількості осіб із психічними розладами характерна не тільки для України.

Значний внесок у розв’язання кримінологічних, кримінально-правових, кримінально-процесуальних, кримінально-виконавчих проблем застосування примусових заходів медичного характеру зробили вітчизняні та зарубіжні вчені-юристи: Ю.М. Антонян, Ю.М. Аргунова, А.М. Батанов, С.В. Бородін, В.М. Бурдін, С.Е. Віцин, Н.Д. Гомонов, В.В. Голіна, В.П. Ємельянов, Н.В. Жарко, О.В. Зайцев, А.П. Закалюк, А.Ф. Зелінський, О.Г. Кальман, А.П. Колмаков, В.В. Лень, Р.І. Міхєєв, А.А. Музика, Г.В. Назаренко, А.М. Павлухін, Б.А. Протченко, І.С. Сторгович, С.Я. Улицький, С.П. Щерба, В.М. Кудрявцев, С.Л. Шаренко, С.М. Шишков та багато інших; а також психіатри: І.М. Балинський, В.М. Бехтєрєв, П.Б. Ганнушкін, Т.Б. Дмітрієва, Я.М. Калашник, В.Х. Кандинський, В.П. Котов, Д.Р. Лунц, М.М. Мальцева, В.Б. Первомайський, В.П. Сербський, Б.А. Спасєнніков, А.А. Ткаченко, Б.В. Шостакович та ін.

Окремим проблемам попередження злочинності осіб із психічними розладами приділено багато уваги вченими, праці яких склали загальнотеоретичну базу дослідження: Ю.В. Баулін, Л.М. Давиденко, І.М. Даньшин, А.І. Долгова, Н.Ф. Кузнєцова, В.В. Лунєєв, О.Б. Сахаров, Й.С. Ной та ін. Проте такі дослідження здійснено переважно в радянський період, а за часів незалежності України зазначена проблема на дисертаційному рівні не розглядалась. Більше того, праці цих вчених присвячені здебільшого не кримінологічним, а правовим проблемам примусових заходів медичного характеру. Взагалі, значного поширення в науці набув підхід, згідно з яким суспільно небезпечні діяння неосудних осіб не є об’єктом кримінологічних досліджень, тому, як наслідок, примусові заходи медичного характеру з позиції кримінології майже не вивчалися, ґрунтовних досліджень в цьому напрямку не здійснювалось.

На недостатність теоретичного розроблення обраної теми вказують і результати вибіркового вивчення дисертантом кримінальних справ. Так, після припинення застосування примусових заходів медичного характеру 76,0% осіб знову вчиняють суспільно небезпечні діяння. Тому особливого значення набуває всебічне кримінологічне дослідження примусових заходів медичного характеру як засобу попередження суспільно небезпечних діянь.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дослідження відповідає положенням Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 роки, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.2006 р., Указу Президента України „Про заходи щодо дальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” від 18.02.2002 р. № 143, положенням п.п. 5, 6 розд. 1 Наказу МВС України від 05.07.2004 р. № 755 “Пріоритетні напрями наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років” і передбачена планами науково-дослідної роботи ДДУВС. Тема дисертації затверджена Вченою радою Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ (протокол № 6 від 28.02.2006 р.), розглянута та схвалена відділенням Академії правових наук України (2006 р.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины