КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ АВТОРСЬКОГО І СУМІЖНИХ ПРАВ ТА ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ЇХ РОЗСЛІДУВАННЯ



Название:
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ АВТОРСЬКОГО І СУМІЖНИХ ПРАВ ТА ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ЇХ РОЗСЛІДУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розвиток суспільства на основі ринкових економічних відносин зумовив необхідність забезпечення в Україні захисту прав інтелектуальної власності. Це є одним із найголовніших показників цивілізованості правової системи будь-якої держави, розвитку її науки, техніки і культури. Адже від рівня інтелектуального потенціалу суспільства та його правового захисту багато в чому залежить успішне вирішення економічних, культурних та інших завдань. Саме тому Україна взяла курс на вдосконалення дієвого механізму гарантування та охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Історично склалося так, що цього механізму стали переважно норми цивільного права і заснована на них діяльність суб’єктів цивільно-правових відносин. Окрім того, правовласникам був наданий й кримінально-правовий захист від неправомірного використання продуктів їхньої творчості. Але аналіз діяльності правоохоронних органів щодо порушення кримінальних справ і проведення досудового розслідування показує, що тут існує низка проблем, зумовлених, перш за все, відсутністю належно розробленої криміналістичної характеристики злочинних порушень авторського і суміжних прав, основних положень їх розслідування. Справа в тому, що механізм учинення злочинів названої категорії значного мірою обумовлюється чинниками цивільно-правового характеру, які потребують криміналістичної інтерпретації. З огляду на це нагальною потребою є визначення обставин, що підлягають встановленню у таких кримінальних справах, та засобів вирішення цих слідчих завдань.

Питання розслідування злочинних порушень авторського і суміжних прав були предметом деяких дисертаційних досліджень, але більша їх частина проведена російськими авторами (Р.Б. Хаметов, Д.. А.. Коваленко, С.В. Єрмаков) на основі аналізу російського законодавства і стосовно окремих аспектів. Українська дослідниця О.В. Таран визначила деякі елементи криміналістичної характеристики («криміналістичної моделі злочинної діяльності») даного різновиду злочинів і тактичних операцій при їх розслідуванні, але сформульовані положення є досить дискусійними і не вичерпують проблему. Названі обставини й обумовлюють актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до пп. 1.1, 1.2, 3.1 Пріоритетних напрямків наукових досліджень Харківського національного університету внутрішніх справ на 2006–2010 рр., а також Указів Президента України №85/2002 від 30 січня 2002 р.    «Про невідкладні заходи щодо посилення захисту прав інтелек­туальної власності в процесі виробництва, експорту, імпорту та розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування» та № 285/2001 від 27 квітня 2001 р. «Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины