ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКІВ І МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКІВ І МИТНИХ ПЛАТЕЖІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Аналіз демократичних за змістом соціально-політичних, економічних, правових та організаційних заходів перебудови економіки держави та механізмів господарювання, які вживаються останнім часом, свідчить про те, що державні владні інститути прагнуть розвивати ринкові відносини на основі застосування світового досвіду оподаткування та митної справи.

Одним з основних завдань щодо вирішення зазначеної проблеми є зближення національного законодавства з сучасною європейською системою права. Та не тільки вступ до міжнародного співтовариства вимагає перегляду податкового законодавства. Українські підприємці, економісти та юристи наполегливо вимагають привести законодавче забезпечення адміністрування податків та митних платежів до цивілізованого рівня, що сприяло б розвиткові бізнесу в державі, в тому числі притоку іноземних інвестицій. Крім того, багато законів та відомчих нормативних актів, прийнятих у ситуаціях необхідності покращання бюджетних показників за рахунок посилення податкового тягаря, створили несприятливі умови економічного розвитку. У державі не розроблений механізм досудового забезпечення захисту прав платників податків, а також реалізації податкової політики, спрямованої на забезпечення законності в діяльності фіскальних органів. До цього часу не прийнято Податковий кодекс України.

При розробці правового забезпечення адміністрування податків і митних платежів важливо враховувати співвідношення права наднаціонального та національного рівнів, виходячи з практики законодавчого процесу Європейських Співтовариств. Роль податкової політики в загальній політиці Європейського Союзу та Європейських Співтовариств фактично визначає місце наднаціонального податкового права в правовій системі Європейських Співтовариств.

Не зважаючи на важливе значення в регулюванні економіки податків на майно та капітал, головну роль у перерозподілі доходів суб’єктів підприємництва в Україні відіграють податки на доходи, однак зазначена проблема законодавчо не розв’язана. Крім того, існує ряд факторів, які негативно впливають на багатьох платників податків та чесне виконання ними своїх обов’язків. До таких факторів можна віднести численні випадки ухилення від сплати податків; недостатню ефективність податкових положень, які дозволяють окремим категоріям платників податків уникати жорстких санкцій, у результаті чого в багатьох громадян виникає переконання, що можна уникнути відповідальності; відсутність поваги до податкових і митних органів у більшості підприємців.

Теоретичним і практичним проблемам і функціонування податкової та митної служби, в тому числі окремим аспектам правового забезпечення адміністрування податків та митних платежів, в юридичній літературі традиційно приділяється значна увага. Особливо необхідно відмітити плідну працю вітчизняних учених різних галузей юридичних знань, серед яких: В.Б. Авер’янов, О.Ф. Андрійко, О.О. Бандурка, О.М. Бандурка, Д.М. Бахрах, Ю.П. Битяк, А.С. Васильєв, Л.К. Воронова, С.Б. Гавриш, П.Т. Гега, І.П. Голосніченко, Є.В. Додін, Р.А. Калюжний, В.В. Коваленко, В.К. Колпаков, М.П. Кучерявенко, Н.Р. Нижник, В.П. Пєтков, П.С. Пацурківський, В.М. Попович, Д.М. Притика, Н.Ю. Пришва, В.Й. Развадовський, О.П. Рябченко, Л.А. Савченко, А.О. Селіванов, С.Г. Стеценко, М.П. Стрельбицький, М.М. Тищенко, В.В. Цвєтков, В.К. Шкарупа, а також російських учених: О.Ю. Бакаєвої, Д.В. Вінницького, О.Ю. Грачової, А.А. Мамедова та ін.

Проте нині концепція адміністративно-правового підходу до цієї проблеми потребує значних коректив щодо застосування комплексної методології дослідження. Забезпечення високого рівня адміністрування податків та митних платежів, усунення наявних недоліків, є одним із головних завдань сучасної теорії адміністративного, фінансового й інформаційного права.

Посилення в сучасних умовах соціальної значущості та ролі держави вимагає розробки єдиного логічного і наукового підходу, спрямованого на активізацію діяльності фіскальної системи.

З урахуванням зазначеного в роботі зроблено спробу переосмислити і науково пояснити процеси, які відбуваються в економіці України в теперішній час її розвитку, сформулювати концептуальні засади й організаційно-правові основи оновленої системи адміністрування податків і митних платежів, вирішити актуальні проблеми управління у цій сфері та опрацювати прикладні наукові рекомендації щодо формування нової стратегії і тактики діяльності податкової та митної служби. Саме цим і визначається актуальність теми дисертаційного дослідження.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины