ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ЗАКАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ ( 1944–1946 роки)



Название:
ПРАВОВЕ СТАНОВИЩЕ ЗАКАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ ( 1944–1946 роки)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Процес національного державотворення України ставить перед вітчизняною правовою наукою цілу низку актуальних завдань, що потребують належного наукового аналізу. Серед історико-правових проблем, які вимагають новітнього переосмислення, є питання встановлення і функціонування радянського режиму на західноукраїнських територіях у 1939–1946 рр. Значне місце серед них посідає питання возз’єднання Закарпаття з Українською Радянською Соціалістичною республікою, що стало результатом двостороннього Радянсько-Чехословацького договору від 29 червня 1945 р. При цьому йшлося не тільки про контроль над територією, якого було досягнуто внаслідок військових операцій Червоної Армії восени 1944 р., не тільки про юридичне оформлення цього контролю Договором між СРСР та Чехословацькою республікою – йшлося про перетворення території Закарпаття на інтегровану частину Радянської України. Саме в таких межах в кінцевому варіанті й відбулася консолідація українського населення в одній державі, що поряд з іншими факторами підготувала утворення сучасної незалежної України й української нації.

Аналізуючи недалеке минуле, можна дійти висновку: возз’єднання території Закарпаття з Україною було закономірним, об’єктивним процесом, який, незважаючи на деякі неоднозначні оціночні аспекти, став історично виправданим і справедливим актом.

І коли сьогодні помітно зростає увага вчених до етапів становлення і розвитку державницьких традицій українського народу, процеси на Закарпатті (українській території, яка тривалий час була відірвана від Наддніпрянської України, однак не втратила власних національно-державницьких традицій) викликають у науковців значний інтерес.

Необхідність глибокого вивчення даної проблеми зумовлена тим, що протягом десятиліть радянської влади в наукових дослідженнях тенденційно висвітлювались події та явища, які відбувалися на Закарпатті у період 1944–1946 рр. У публікаціях спостерігалися відхід від наукових принципів, перекручення фактів. Автори оминали проблеми легітимності встановлення радянської влади на цій території, участі місцевого населення у процесах, що відбувались, однобічно висвітлювали роль зовнішніх факторів, які впливали на формування ситуації. Тому особливо актуальною є потреба глибокого переосмислення процесу встановлення і функціонування радянської влади на Закарпатській Україні, з’ясування специфіки її еволюції як своєрідної адміністративної форми, узагальнення, уточнення і, звичайно, переосмислення фактів державно-правового статусу Закарпаття у 1944–1946 рр., що дасть змогу врахувати набутий досвід у процесі розбудови сучасної Української держави та громадянського суспільства.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках цільової комплексної програми  НАН України № 0186.0.070872 „Актуальні проблеми історії українського національного державотворення”, є складовою комплексної теми наукових досліджень кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету „Державно-правові і етнополітичні проблеми національних меншин на Закарпатті у ХХ ст. (№ д/р 0199U004191)” і відповідає тематиці науково-дослідних робіт кафедри історії держави та права Київського національного університету внутрішніх справ (План роботи кафедри на 2007-2008 н.р).

Тема дисертаційного дослідження (у зміненій редакції) затверджена рішенням Вченої ради Ужгородського національного університету № 11 від 25 грудня 2008 року.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины