КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ СТАНІСЛАВА ДНІСТРЯНСЬКОГО



Название:
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ СТАНІСЛАВА ДНІСТРЯНСЬКОГО
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку України як демократичної, правової та соціальної держави, в умовах незавершеної конституційної реформи особливого значення набуває досвід державного будівництва перших українських конституційних держав – Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки (1917-1920 рр.), а також здобутки (досягнення) вітчизняної науки державного (конституційного) права того часу. Невід’ємною складовою частиною останньої були конституційно-правові ідеї та погляди  українських вчених-юристів, які безпосередньо мали відношення до процесу творення УНР - ЗУНР. Серед них визначний український вчений-правознавець Станіслав Северинович Дністрянський (1870-1935 рр.).

Уродженець м. Тернополя, випускник юридичного факультету Віденського університету (1894 р.), професор Львівського (1901-1918 рр.) та Українського Вільного в Празі (1921-1935 рр.) університетів, депутат австрійського парламенту (1907-1918 рр.), активний громадсько-політичний діяч Галичини (1898-1918 рр.) та української еміграції у міжвоєнній Чехо-Словаччині, дійсний член ВУАН (з 1927 р.), яскравий представник соціологічної школи права, – С.Дністрянський був тим, про  кого після його  смерті напишуть як про одного з найвизначніших українських  вчених юристів „європейського формату”. Він увійшов у вітчизняну правову науку насамперед як талановитий вчений-цивіліст. Однак, серед його наукової спадщини були роботи із теорії держави і права,  філософії права, а також із  конституційного права. Саме останні (з огляду насамперед на їх новаторський характер), – заслужено  поставили ім’я академіка С. Дністрянського в один ряд із найвідомішими вітчизняними вченими-державознавцями того часу.

Окремі аспекти проблематики конституційно-правових поглядів С. Дністрянського знайшли своє відображення в працях українських вчених-правників в еміграції у 20–80-ті рр. минулого століття,  зокрема в роботах А. Андрієвського, Л. Бича, О. Ейхельмана, В. Мельника, Л. Окіншевича, В. Орлецького, Ю. Панейка,  В. Старосольського, З. Соколюка, Т. Цюцюри, а також в Україні після 1990 р. – Т. Андрусяка, К. Вислобокова, В. Возьного, А. Коваля, Т. Костецької, М. Костицького, В. Кульчицького, О. Мироненка, М. Мушинки, П. Стецюка, Б. Тищика, І. Усенка та інших. Зокрема, на окрему увагу заслуговує монографічне дослідження П. Стецюка „Станіслав Дністрянський як конституціоналіст” (1999 р.) та два дисертаційних дослідження В. Возьного „Державно-правові погляди академіка С. Дністрянського” (1999 р.) та А. Коваля „Погляди Станіслава Дністрянського на право та державу” (2005 р.). Крім того, деякі аспекти конституційно-правової спадщини С. Дністрянського висвітлювались окремими  зарубіжними авторами, в т. ч. і вченими-конституціоналістами, зокрема М. Гранатом, К. Екхартдом, В. Мантлем.

Однак, безпосередньо сама проблематика конституційно-правових ідей та поглядів С. Дністрянського в Україні на дисертаційному рівні комплексно не досліджувалась. Крім того, частина наукових праць С. Дністрянського, в т. ч. присвячених проблемам конституції держави, конституційній державі та її інститутам, в силу об’єктивних обставин, залишаються не опублікованими, а ті, що побачили світ у минулому столітті за межами України, сьогодні стали бібліографічними рідкостями. Все це разом, приводить до того, що значна частина конституційно-правової спадщини С. Дністрянського на сьогоднішній день залишається поза належною увагою як широкої читацької аудиторії, так і дослідників історії держави і права.

З огляду на зазначене вважаємо, що сьогодні існує потреба системного  дослідження конституційно-правових поглядів С. Дністрянського.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження підготовлено відповідно до п.1 відділення державно-правових наук і міжнародного права Пріоритетних напрямів розвитку правової науки України на 2005–2010 рр. (затверджені Загальними зборами АПрН України 9 квітня 2004 року) та виконувалося в рамках наукової теми кафедри теорії та історії держави і права Львівського державного університету внутрішніх справ „Актуальні проблеми історії держави і права; органи внутрішніх справ України” (номер державної реєстрації 0106U003649) та „Методологія вивчення державно-правових явищ, філософії права, стану і перспектив розвитку органів внутрішніх справ України” (шифр роботи 0113; державний реєстраційний номер 0106U003648).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины